![]() |
|
Daikin Rzq 125 , awaria ?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Daikin Rzq 125 , awaria ?? (/showthread.php?tid=8645) |
Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-11 Witam wszystkich . Mam taki klimatyzator jak w temacie . 2 lata nie pracował bo nie miałem takiej potrzeby . Teraz przed sezonem chciałem go uruchomić i nie działa Po restarcie na wyświetlaczu na minute pojawia sie symbol ,,88,, Pózniej wyswietlacz pokazuje wszystkie ustawione parametry . Nie ma żadnego błedu . Gdy specjalnie odpinam którykolwiek z czujników na wyswietlaczu zaraz pokazywany jest błąd . Co moze być przyczyną ze użądzenie nie chce sie uruchomić??? Pozdrawiam Daikin Rzq 125 , awaria ?? - Amfan - 2015-04-12 Timer na 5 sek przytrzymaj , wyskoczą zera na wyświetlaczu i set temp przyciskaj, podwójne bip bip to odnalazł ten kod błędu. Daikin Rzq 125 , awaria ?? - ARGUS - 2015-04-13 Po pierwsze...RZQ 125 jest ze 30 modeli, więc może podaj pełny model. Po drugie.....model jednostki wewnętrznej. Po trzecie....w ogóle załączyłeś urządzenie na sterowniku przewodowym (powinna zaświecić się zielona dioda koło przycisku) ?. Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-16 RZQ125B7V3B........ZASILANIE 230V na panelu przewodowym swieci sie czerwona dioda zasilania w j.w.mruga zielona dioda. w j.z..mrugają zielone diody. wchodząc w historię błedów jest kod który mówi o awari termistora temp zew. chciałem go sprawdzić i odpiąłem go , na panelu nie pokazuje sie ,,awaria,, Pozostałe czujniki temp są ,,widziane,, przez automatyke i po odpięciu od razu wyskakuje określony błąd czujnika Daikin Rzq 125 , awaria ?? - ARGUS - 2015-04-17 Co masz ustawione na sterowniku? Grzanie, chłodzenie, auto? Czy po załączeniu staruje wentylator j.w.? Mało napisałeś co oznacza że klimatyzator nie "działa". Podaj tez typ j.w. i zmierz opór tego czujnika otoczenia, przy 0 powinien mieć 65kOhm, przy +10 40kOhm, przy +20 25kOhm. Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-17 Na sterowniku niezależnie co ustwie to klima i tak nie startuje, słychać przekazniki które sie przełączają w trakcie gdy zmieniam z grzania na chłodzenie . Tak , wentylator startuje i pracuje w j,w. J.w. to kanałówka FBY125BMV2C Temp. otoczenia j.w to 20.....25.4kOhm Wchodząc w menu serwisowe 41......00.......21* 41......01.......20* 41......02........19* Wypiąłem czujnik otoczenia w j.z i na sterowniku przewodowym nie pojawił sie żaden błąd p.s jak w menu serwisowym odczytać temp, z czujników które są w j,z ?? Daikin Rzq 125 , awaria ?? - ARGUS - 2015-04-21 Wygląda na to że uszkodzona będzie płytka w jednostce zewnętrznej(miałem już taki przypadek że było brak błędów). Opór czujnika temp. zewnętrznej masz dobry. Temperatur w j.z nie sprawdzisz z poziomu sterownika, musiałbyś podpiąć D-checker. Proponuję jeszcze na koniec wystartować agregatem w trybie awaryjnym. Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-21 By uruchomić w trybie serwisowym wystarczy przytrzymać ten ,,guzik,, w prawym dolnym rogu na płycie frontowej w j.z. czy jeszce jakieś inne czynności musze wykonać?? Daikin Rzq 125 , awaria ?? - ARGUS - 2015-04-22 1. Zdejmij napięcie z całości 2. W j.w na płytce ustaw przełącznik (SS1) w pozycję ON (Emergency) 3. W j.z. na płytce ustaw przełącznik (4 suwaki na przełączniku) w pozycję ON (Emergency -1 suwak) 4. Na tym samym przełączniku 2 suwak w zależności jaką funkcję chcesz realizować (w górę chłodzenie -COOL, w dół grzanie -HEAT) 5. Podaj napięcie Nic nie będziesz mógł zrobić na sterowniku naściennym (wyświetla 88) Jeśli będzie uszkodzona płytka nie powinno wystartować I nic nie kombinuj z wyłącznikami na płytkach pod napięciem W j.z. masz 2 płytki, zobacz przed tym wszystkim czy na którejkolwiek na pali się czerwona leda Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-23 Zrobiłem tak jak Powiedziałeś. Urządzenie wystartowało w trybie grzania i chłodzenia . Diody mrugały wszystkie na zielono , CZERWONE NIE ,,ŚWIECĄ,, Czy w trybie awaryjnym urządzenie ,,pilnuje,, jakiś temp.?? czy działa na full z nominalną mocą ?? Po przywróceniu do stanu normalnego nadal nie działa , Po podaniu napiecia ,,88,, swiecą przez 2 minuty i dopiero wyswietlająsie czas, i temp ? Co sie mogło sp.................?? , Daikin Rzq 125 , awaria ?? - ARGUS - 2015-04-28 Podaj maila, wyślę serwisówkę. Daikin Rzq 125 , awaria ?? - pompa-ciepla - 2015-04-28 Wyslalem na PM Pozdrawiam i z góry dziekuje |