Forum Klimatyzacja
Sprężarka senden SD7H15 Olej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Sprężarka senden SD7H15 Olej (/showthread.php?tid=9044)

Sprężarka senden SD7H15 Olej - sebotrucker - 2016-04-07

Witam Rok temu padło mi sprzęgło w sprężarce. Nikt nie chciał sie podjąć wymieny sprzęgła wieć kupiłem nową sztukę sprężarkę SD7H15. Dziś byłem odciągnęli gaz 480g (wchodzi 950) i 50 ml gazu. Nowa sprężarka jak i stara wszystko to samo. Nowa zalana jest olejem ale nie wiem ile na tabliczce pisze "OIL SP-10". Nie wiem też ile oleju wchodzi na cały układ i nie wiem też jaki był wcześniej zastosowany. Ale na tabliczce starej sprężarki jest tak samo jak na nowej " OIL SP-10". Moje Pytanie ile oleju wchodzi na cały układ , ile oleju powinno być w sprężarce przed procedurą napełnienia? Czy te oleje są zamienne, czy mogę olej ze starej sprężarki wlać do nowej i przy napełnianiu dodać te 50 ml które zostało odessane wraz z gazem? Z góry dzięki za odpowiedz Wink

Sprężarka senden SD7H15 Olej - Whisky - 2016-04-07

Się zaczyna Big Grin

Sprężarka senden SD7H15 Olej - sebotrucker - 2016-04-07

Dodam tylko, ze ciężarówka Man TGX bez klimatyzacji postojowej.

Sprężarka senden SD7H15 Olej - Tadeusz4321 - 2016-04-08

sebotrucker napisał(a):Witam Rok temu padło mi sprzęgło w sprężarce. Nikt nie chciał sie podjąć wymieny sprzęgła wieć kupiłem nową sztukę sprężarkę SD7H15. Dziś byłem odciągnęli gaz 480g (wchodzi 950) i 50 ml gazu. Nowa sprężarka jak i stara wszystko to samo. Nowa zalana jest olejem ale nie wiem ile na tabliczce pisze "OIL SP-10". Nie wiem też ile oleju wchodzi na cały układ i nie wiem też jaki był wcześniej zastosowany. Ale na tabliczce starej sprężarki jest tak samo jak na nowej " OIL SP-10". Moje Pytanie ile oleju wchodzi na cały układ , ile oleju powinno być w sprężarce przed procedurą napełnienia? Czy te oleje są zamienne, czy mogę olej ze starej sprężarki wlać do nowej i przy napełnianiu dodać te 50 ml które zostało odessane wraz z gazem? Z góry dzięki za odpowiedz Wink
Takie rzeczy powinien znać serwisant który napełnkia układ

Sprężarka senden SD7H15 Olej - gajdek419 - 2016-04-10

Jeżeli stara nie była zatarta to zlej ze starej olej i zmierz ile go tam było. Potem, z nowej zlej cały olej i napełnij taką iloscią jaka była w starej. Ani grama wiecej ani mniej.
A sprężarka to Sanden a nie SendenSmile
Olej to PAG100

Sprężarka senden SD7H15 Olej - sebotrucker - 2016-05-13

gajdek419 napisał(a):Jeżeli stara nie była zatarta to zlej ze starej olej i zmierz ile go tam było. Potem, z nowej zlej cały olej i napełnij taką iloscią jaka była w starej. Ani grama wiecej ani mniej.
A sprężarka to Sanden a nie SendenSmile
Olej to PAG100
Stara nie była zatarta. Tak też chcę zrobić zlać olej ze starej i wlać dokładnie taką samą ilość nowego oleju do nowej. Słyszałem też że dobrze jest wymienić filtr osuszacz. Kupiłem nowy filtr nissens. Czy trzeba dodać więcej oleju ze względu na to że jest nowy filtr? Z góry dzięki za info Wink

Sprężarka senden SD7H15 Olej - gajdek419 - 2016-05-13

20 ml oleju dodatkowo to max

Sprężarka senden SD7H15 Olej - sebotrucker - 2016-05-14

A więc tak w starej sprężarce było 60ml. Zaś w nowej 120ml. Do nowej wlałem 75ml ze względu na nowy osuszacz.

Sprężarka senden SD7H15 Olej - obser - 2016-05-14

Sprawdź szczelność, doładuj układ czynnikiem z długim osuszaniem układu, potem po godzinnej pracy sprężarki zrób jeszcze racz pełen serwis i powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju w stosunku do odzyskanego czynnika. Wtedy możesz być pewien o prawidłowej ilości oleju, a to 100 , więc trzeba uważać, bo gęsty.

Sprężarka senden SD7H15 Olej - mg - 2016-05-14

obser napisał(a):Sprawdź szczelność, doładuj układ czynnikiem z długim osuszaniem układu, potem po godzinnej pracy sprężarki zrób jeszcze racz pełen serwis i powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju w stosunku do odzyskanego czynnika. Wtedy możesz być pewien o prawidłowej ilości oleju, a to 100 , więc trzeba uważać, bo gęsty.
Ciągnąć w fazie suchej, czy wymuszonej cieczowej, w uruchomionym obiegu istnieje taka możliwość.
,,powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju'' i o czym to świadczy?