![]() |
|
Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej (/showthread.php?tid=9073) |
Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - krainagsm - 2015-10-04 Witam, Posiadam klimatyzator zewnętrzny Sinclair ASH-12AIN, który miał najpierw problem z komunikacją miedzy jednostkami, później wyświetlał błąd IPM. Po uporaniu się z ww. problemami wydaje się jakby klimatyzator działał w miarę prawidłowo, oprócz tego, że nie włącza się wentylator w jednosce zewnętrznej. Wnetylator i kondenstaor na 100% sprawne. Wentylator sterowany układem ULN2003. Na nózce 6 musi się pojawić stan wysoki, żeby na nóżce 11 pojawił się stan niski - masa na cewkę sterującą wentylatorem. Jednak w moim układzie na nóżkę 6 podawany jest stan niski, przez co na 11 jest stan wysoki i na cewke przekaźnika przychodzą 2 plusy. Na nóżkę nr 6 idzie PIN 42 mikrokontrolera TMS320lf2402APGA. Co w tym mikrokontrolerze odpowiada za wyjście na nóżce nr 6? Nie wiem czy usterce uległ mikrokontroler czy może coś co powinno sterować stanem nóżki nr 6. W klimatyzatorze w jednostce zewnętrznej występuje płyta PCP Whirlpool W9M32C, której niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie schematu. Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - mg - 2015-10-04 W jakich warunkach badasz ten układ? Temp.na czujnikach itp. Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - krainagsm - 2015-10-04 Badam w garażu, jednostki spięte krótkimi rurkami. Temp. na czujniku temp. pokoju ok. 19 stopni, ustawione chłodzenie na 16 stopni. Przy chłodzeniu skraplacz dosyć ciepły, a nawet lekko gorący, cienka rurka idąca do parownika oszroniona ale po chwili robi się tylko mokra, jak wymuszę włączenie wentylatora przez podanie stanu wysokiego na nóżkę 6 układu ULN2003, to rurka szronieje ponownie, a skraplacz stygnie. Jakie warunki otoczenia muszą być spełnione, żeby wntylator w skraplaczu się załączył. Jak mogę wymusić takie warunki? Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - mg - 2015-10-04 Na przykład jednostka wewnętrzna powinna znajdować się w temperaturze około 25' C a zewnętrzna około 28'C. Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - mg - 2015-10-04 Ponadto w układzie chłodniczym powinna być właściwa ilość czynnika chłodniczego
Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - krainagsm - 2015-10-04 Stworzyłem warunki o jakich pisaliście, tj. czujnik temp. wew. zanurzyłem w wodzie o temp. ok 29 stopni, a czujnik temp. zew. w wodzie ok. 33 stopnie i sprężarka się włączyła, wentylator niestety nie. Zauważyłem, że jak włącza się kompresor to czerwona dioda na płycie głównej miga 8 razy co oznacza: Red light blinks 8 times - Starting temperature is reached. This is normal condition and display of indoor unit is normal. Wentylatorem steruje jakiś prestostat?? Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - Bock - 2015-10-10 Zadzwoń do Roberta z Zabrza i wszystko ci ładnie wytłumaczy Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - krainagsm - 2015-10-12 Bock napisał(a):Zadzwoń do Roberta z Zabrza i wszystko ci ładnie wytłumaczyJak zdobyć kontakt do Roberta? Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - mg - 2015-10-12 krainagsm napisał(a):Stworzyłem warunki o jakich pisaliście, tj. czujnik temp. wew. zanurzyłem w wodzie o temp. ok 29 stopni, a czujnik temp. zew. w wodzie ok. 33 stopnie i sprężarka się włączyła, wentylator niestety nie.Czujnik temperatury? ten nieoszukany Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - krainagsm - 2015-10-12 znaczy się, że czujnik, który mierzy temperaturę czynnika w układzie. Występują dwa, po jednym w jednostkach. Podnosiłem temperaturę na tym czujniku w jednostce zewnętrznej i nie spowodowało to załączenia wentylatora. Zauważyłem, że podanie stanu wysokiego na nóżke 6 układu ULN2003, nie zawsze skutkuje załączeniem wentylatora, wychodzi na to, że jednak coś w układzie steruje tym, że wentylator raz można wymusić, a raz się nie da. Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej - zchrust - 2015-11-01 Zwykle awaria wentylatora zewnętrzego wiąże się z komunikatem o błędzie komunikacji.Pozdrawiam! |