![]() |
|
Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej (/showthread.php?tid=9250) |
Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - zenek123 - 2016-01-17 Witam, Dostałem zlecenie dołożenie chłodnicy freonowej do centrali wentylacyjnej 1200 m3/h z nagrzewnicą elektryczną. Centrala ma bezpotencjałowy sygnał startu dla chłodzenia. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Dobór chłodnicy - jaką moc przyjąć, czy w centrali sugerować się maksymalnym przepływem, jaki opór stawia chłodnica? W pomieszczeniu będą ze 2 wymiany na godzinę, ale chodzi o zbicie chociaż 4-6 stopni. 2. Wybrać inwerter czy on off? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - Amfan - 2016-01-18 Zyski ciepła związane z temp powietrza nawiewanego z zewnątrz i zyski wewnętrzne minus odzysk na centrali jeśli jest . tak można. Wstępnie określić moc chłodnicy. Inverter jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem płynniej da się regulować temperaturą nawiewaną Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - bxz - 2016-01-18 Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy. Zakładam na oko że chłodnica ze 3kW. Chyba że ktoś zna jakiejś renomowanej firmy od 2kW bardzo chętnie się doumiem
Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - manitou - 2016-01-18 http://www.sinclair.pl/oferta/agregaty-skraplajace/dc-inverter/asge-12ain-wk--scmi01.html masz sterowanie wydajnością napięciowo, cisnieniowo lub z termistora, do tego jakiś parownik. Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - zenek123 - 2016-01-19 Dzięki koledzy za pomoc. Powiedzcie jeszcze gdzie kupujecie chłodnice w dobrych cenach w obudowie oczywiście. Pozdrawiam Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - Amfan - 2016-01-19 bxz napisał(a):Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy. Nie liczył bym tego tak .1200m3/h /(2 wymiany) to jest 600m3 kubatury ,wysokość niech będzie 3 m to będzie 200m2 . 3 kw chłodnica na 200m2 to trochę za mało .Przypuszczam że jest to biuro , więc ludzie, komputery, okna od południa . obstawiam więcej jak 15kw Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - zenek123 - 2016-01-19 Amfan napewno będzie jeszcze odzysk. Jutro będę miał projekt to przeliczę wydatki i krotność wymian. Myślę tylko że przy 15 kW może być problem z odparowaniem, ewentualnie inverter pozostaje. Pozdr. Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - bxz - 2016-01-19 Amfan napisał(a):bxz napisał(a):Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy. Jakie 15kW na 1200m3/h powietrza ?! jakie 15kW na 200m2 biura ?! Założenia "co by szło wycisnąć" z wentylki => dobierasz chłodnicę => dobierasz agragat = dostajesz ~3kW ^^ Wentylacja jest od wentylowania, a gdy chcemy grzanie czy chłodzenie powietrzne to już jest klimatyzacja. Klient chce, uświadamiasz, montujesz i kasujesz ![]() Ma być klima, robisz bilans i dobierasz klimę. Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - bxz - 2016-01-19 zenek123 napisał(a):Dzięki koledzy za pomoc. Powiedzcie jeszcze gdzie kupujecie chłodnice w dobrych cenach w obudowie oczywiście. Nie reklama bo Polskie JuwentPo chińskiemu i taniemu Systemair Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - bxz - 2016-01-19 manitou napisał(a):http://www.sinclair.pl/oferta/agregaty-skraplajace/dc-inverter/asge-12ain-wk--scmi01.html masz sterowanie wydajnością napięciowo, cisnieniowo lub z termistora, do tego jakiś parownik.Jak będę miał chwilę poczytam, dzięki. 3,5 kW to już sporo, ciężko o chłodnicę na małe wydatki, a znowu on-off przy wentylce męczy sprężarkę... Sinclair nie montowałem, nie serwisowałem, nie znam... Od takiej mocy jest też LG, z włożoną elektroniką z JW do pudełka... i nazwane po marketingowemu ![]() Nie lubię LG, ale teraz tego sporo montuję i jako PC w ciężkich warunkach działa bez zarzutów... Dziwi mnie że nie ma małych agregatów inverterowych z opcją pompy ciepła do małych rekuperatorów. Stąd się podłączyłem pod temat... zenek123: odwieczny problem: zrobić co chce klient i liczyć że i tak klimę weźmie udowodnić że rozwiązanie nie spełni oczekiwać i klimę założyć czy zamontować szajs i klienta stracić
Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - p.obelix - 2016-01-19 Amfan napisał(a):Założenia "co by szło wycisnąć" z wentylki => dobierasz chłodnicę => dobierasz agragat = dostajesz ~3kW ^^100% racji ma kolega bxz Nie wiem jak Wy liczycie tą wydajność ale mi wychodzi 6,2 KW przy 32 stopniach na czerpni i 16 na nawiewie .Wilgotność 65% Czyli postaw na 5,5 KW Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej - Amfan - 2016-01-19 bxz napisał(a):Amfan napisał(a):bxz napisał(a):Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy. w założeniach ZENEK123 przyjął, że chłodnica ma zbić temperaturę o 4-5 stopni . tylko nie napisał ,czy w pomieszczeniu ,czy ma zbijać temp powietrza nawiewanego .Jeśli to drugie to ok, może i 3kw starczy ,nie liczyłem nawet mi się nie chce. Przy takim przepływie powietrza 1200m3/h ,to rzeczywiście 15 kw za dużo .Natomiast uprzedził bym inwestora,że jeśli te 3-6kw to jedyny układ chłodzenia to nie ma co liczyć na poprawę komfortu , |