![]() |
|
Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa (/showthread.php?tid=9345) |
Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - greg4434 - 2016-02-27 Witam. Mam mało popularny problem. Przechowuję małe ilości ekologicznych warzyw i owoców. Dostawy warzyw mam raz na tydzień - kilkadziesiąt sztuk gł. sałata, też por, seler. Jabłka zbieram sam i trzymam od jesieni ~400-500kg. Przez zimę idzie przechować wszystko w wietrzonym garażu (~3-7*C), ale problem zacznie się potem. Planuję budowę dwukomorowej chłodni (poliuretan 8cm, schemat w załączniku) stojącej w garażu - pierwsza komora na jabłka 2mx1,8mx2m, druga na warzywa 1,mx1,8mx2m, tak aby etylen produkowany przez jabłka nie wpływał na warzywa. Problem zaczyna się przy doborze chłodzenia - każdy chłodziarz mówi co innego, więc zanim zdecyduję się na usługi któregoś z nich chciałbym rozjaśnić kilka kwestii. Obie komory chłodni mają mieć ~3-5*C i wilgotność 80-90%. 1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku? 2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć? 3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane? 4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów? Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bo przyznam że w temacie jestem neptykiem i nigdy nie spodziewałem się, że życie zmusi mnie do interesowania się chłodnictwem. Pozdrawiam Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - Dzab - 2016-02-27 Witam serdecznie, problem w tym, że większość "chłodników" to osoby montujące klimatyzacje w domkach jednorodzinnych, firmy dwu-osobowe (szwagry), proponuję skorzystać z firmy specjalizującej się w chłodnictwie, z zapleczem inżynieryjnym, biurem projektowym i informacje będą rzetelne i potwierdzone wyliczeniami/doświadczeniem. 1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku? Jeżeli agregat będzie odpowiednio dobrany to montaż dwóch parowników nie stanowi problemu. Problem się zacznie, kiedy to przestanie być używana jedna komora, wtedy agregat będzie przewymiarowany w stosunku do chłodnicy i cały układ będzie pracować nierównomiernie, sprężarka można być zalewana cieczą (awaria). Jednym z rozwiązań jest regulacja wydajności, albo dwa osobne małe agregaciki 2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć? Odpowiednie ustawienie delty T na wymienniku pozwala na osiągnięcie ~80% wilgotności w komorze + niskie przegrzanie na chłodnicy nie powoduje przesuszenia towaru (tzw. osuszka) 3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane? Nie jestem na bieżąco z rynkiem wtórnym, a cena nowych urządzeń zależy od ich wielkości, należałoby przeliczyć zapotrzebowanie na moc chłodniczą 4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów? Minimalne wyposażenie to presostaty: LP/HP (KP15) i HP (KP5) Mam nadzieje, ze pomogę. Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - coldtherm - 2016-02-27 Wyczerpująca wypowiedź i trafna lecz uważam że 80 % wilgotności będzie ciężko utrzymać Prosił bym Inwestora o zmierzenie wilgotności w garażu i pójść na ustępstwa również w chłodni Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - Dzab - 2016-02-28 Wszystko zależy od ilości gotówki, jaką zamierzamy przeznaczyć. Z chłodnictwem jest jak z autem. Można do punktu B dojechać albo maluchem albo mercedesem. Najtaniej i zarazem (wg. mnie) najprostszy układ to dwie chłodnice i dwa agregaty z regulowaną temperaturą w komorze. Ale również dobrze można się bawić w agregat skraplający w obudowie na inwertorowym scrollu ale to już kosztuje. Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa - greg4434 - 2016-03-03 Dziękuję za rady. Na chłodnię chciałbym oczywiście wydać jak najmniej. Chłodziarz wycenia 2 zestawy agregatów + robocizna na 10 000zł - co sądzicie o tej cenie? Orientuje się ktoś z Was może czy można przechowywać sałatę przez tydzień w szafie chłodniczej? Mam rozbieżne informacje na ten temat. |