Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa

5 Odpowiedzi, 6725 Wyświetleń

greg4434

2016-02-27, 12:41:09
Nowy użytkownik
Witam.
Mam mało popularny problem. Przechowuję małe ilości ekologicznych warzyw i owoców. Dostawy warzyw mam raz na tydzień - kilkadziesiąt sztuk gł. sałata, też por, seler. Jabłka zbieram sam i trzymam od jesieni ~400-500kg. Przez zimę idzie przechować wszystko w wietrzonym garażu (~3-7*C), ale problem zacznie się potem.

Planuję budowę dwukomorowej chłodni (poliuretan 8cm, schemat w załączniku) stojącej w garażu - pierwsza komora na jabłka 2mx1,8mx2m, druga na warzywa 1,mx1,8mx2m, tak aby etylen produkowany przez jabłka nie wpływał na warzywa.

Problem zaczyna się przy doborze chłodzenia - każdy chłodziarz mówi co innego, więc zanim zdecyduję się na usługi któregoś z nich chciałbym rozjaśnić kilka kwestii.
Obie komory chłodni mają mieć ~3-5*C i wilgotność 80-90%.

1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku?
2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć?
3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane?
4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bo przyznam że w temacie jestem neptykiem i nigdy nie spodziewałem się, że życie zmusi mnie do interesowania się chłodnictwem.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Dzab

2016-02-27, 20:46:58
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,
problem w tym, że większość "chłodników" to osoby montujące klimatyzacje w domkach jednorodzinnych, firmy dwu-osobowe (szwagry), proponuję skorzystać z firmy specjalizującej się w chłodnictwie, z zapleczem inżynieryjnym, biurem projektowym i informacje będą rzetelne i potwierdzone wyliczeniami/doświadczeniem.

1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku?
Jeżeli agregat będzie odpowiednio dobrany to montaż dwóch parowników nie stanowi problemu. Problem się zacznie, kiedy to przestanie być używana jedna komora, wtedy agregat będzie przewymiarowany w stosunku do chłodnicy i cały układ będzie pracować nierównomiernie, sprężarka można być zalewana cieczą (awaria). Jednym z rozwiązań jest regulacja wydajności, albo dwa osobne małe agregaciki
2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć?
Odpowiednie ustawienie delty T na wymienniku pozwala na osiągnięcie ~80% wilgotności w komorze + niskie przegrzanie na chłodnicy nie powoduje przesuszenia towaru (tzw. osuszka)
3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane?
Nie jestem na bieżąco z rynkiem wtórnym, a cena nowych urządzeń zależy od ich wielkości, należałoby przeliczyć zapotrzebowanie na moc chłodniczą
4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów?
Minimalne wyposażenie to presostaty: LP/HP (KP15) i HP (KP5)

Mam nadzieje, ze pomogę.
  • Odpowiedz

coldtherm

2016-02-27, 22:04:47
Użytkownik
Wyczerpująca wypowiedź i trafna lecz uważam że 80 % wilgotności będzie ciężko utrzymać
Prosił bym Inwestora o zmierzenie wilgotności w garażu i pójść na ustępstwa również w chłodni
  • Odpowiedz

Dzab

2016-02-28, 19:18:14
Nowy użytkownik
Wszystko zależy od ilości gotówki, jaką zamierzamy przeznaczyć. Z chłodnictwem jest jak z autem. Można do punktu B dojechać albo maluchem albo mercedesem.
Najtaniej i zarazem (wg. mnie) najprostszy układ to dwie chłodnice i dwa agregaty z regulowaną temperaturą w komorze.
Ale również dobrze można się bawić w agregat skraplający w obudowie na inwertorowym scrollu ale to już kosztuje.
  • Odpowiedz

greg4434

2016-03-03, 17:05:24
Nowy użytkownik
Dziękuję za rady. Na chłodnię chciałbym oczywiście wydać jak najmniej.
Chłodziarz wycenia 2 zestawy agregatów + robocizna na 10 000zł - co sądzicie o tej cenie?

Orientuje się ktoś z Was może czy można przechowywać sałatę przez tydzień w szafie chłodniczej? Mam rozbieżne informacje na ten temat.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa