![]() |
|
Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. (/showthread.php?tid=9390) |
Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Igoor1978 - 2016-03-21 Mam od nowości VW Jettę, co roku robiony przegląd klimy, auto nie bite, co roku ubytki były ok 40-50g od samego początku. W tym roku po roku sprawdzono po odessaniu brakowało już 100g na 525g całego układu. Po sprawdzeniu dokładnie całego układu lampa UV znaleziono tylko jedno miejsce - spod gwintu czujnika ciśnienia klimatyzacji na dole przy chłodnicy- od samego początku było tam wilgotno od oleju i tylko tam w lampie się swieciło- czujnik jest dokręcony dobrze. Teraz - proponują mi zakup nowego czujnika w ASO ( ponoc nowszy i poprawiony ) + zakup ori uszczelki. Postanowiłem, że zrobię to sam, bo koszty robocizny w ASO przerażają a u mnie w mieście nikt nie chce robic klimy. Czy mogę czujnik odkręcić bez spuszczania gazu? Czy spokojnie można go odkręcać- czy może gwint jest bardzo delikatny? Czy poza wymiana oringu, warto cos tam oczyścić? Czy posmarować gwint taka pastą na gwint [reklama] Chyba że ktoś zna inne rozwiązanie- dziękuję za pomoc Jeszcze jedno pytanie układ ma zawierać 525g gazu +-25g, czy warto przy przeglądzie zrobić żeby dobito gazu do 550g, czy nie ma to żadnej różnicy? Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - N.O.R. - 2016-03-21 Prawdopodobnie utleniło się trochę, trzeba odkręcić bez spuszczania czynnika ( chyba że ktoś zaworek wyjął ), oczyścić, dać oring nowy, skręcić, teoretycznie, praktycznie może różnie być, trzeba odkręcić zobaczyć. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Igoor1978 - 2016-03-21 Od nowości nikt tam nie zaglądał , bo ja kupowałem go jako nowy, wiec zaworek na pewno jest. Lepiej dać nowy czujnik z Aso i uszczelkę czy zostawić stary czujnik? Przesmarować ten gwint dla szczelności klejem do gwintów? Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - N.O.R. - 2016-03-21 Nie trzeba nic smarować, jedynie posmarować oring olejem do klimy żeby ładnie się ułożył, czujnik należy najpierw wyjąć i obejżeć. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Igoor1978 - 2016-03-21 Dzieki, prewencyjnie wymienie czujnik u mnie był 1K0969126A, nowy to 5K0969126 i ma inny wygląd ale dobrany po vinie w ASO i ponoc poprawiony. Nie chce mi się drugi raz grzebać a czujniki co czytałem czesto się psują. Mam nadzieje ze będzie już OK Zwykłym olejem silnikowym mogę też posmarować nowy oring ?
Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - N.O.R. - 2016-03-21 Igoor1978 napisał(a):Dzieki, prewencyjnie wymienie czujnik u mnie był 1K0969126A, nowy to 5K0969126 i ma inny wygląd ale dobrany po vinie w ASO i ponoc poprawiony. Nie chce mi się drugi raz grzebać a czujniki co czytałem czesto się psują. Mam nadzieje ze będzie już OKNie, spuchnie oring od oleju silnikowego, rozpuści się Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Igoor1978 - 2016-03-22 W takim razie natłuszczę smarem silikonowym do uszczelek, bo nie będę specjalnie dla 1 oringa kupował oleju. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Whisky - 2016-03-22 Ale dla uszczelnienie kupisz w ASO oryginalny czujnik i nie chcesz przesmarować olejem do tego przystosowanym?? Ręce opadają. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Igoor1978 - 2016-03-22 Tylko nikt nie sprzeda 5ml oleju tylko 0,5l, który wyjdzie tyle co czujnik. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - obser - 2016-03-25 Mogę Ci dać za free nawet 10 g jakiego sobie życzysz oleju, podjedź tam gdzie robisz jak piszesz co roku serwis i nie wierzę,że nie dadzą Ci 2 kropel oleju. Uszczelnienie wycieku VW Jetta 2008r. - Whisky - 2016-03-25 Już widzę jak jedzie i pyta... "Panie, da Pan krople oleju na palec?"
|