Forum Klimatyzacja
Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna (/showthread.php?tid=9644)

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - User019 - 2016-06-22

Co sądzicie o możliwości przeróbki Klimatyzacji inwerterowej na pompę ciepła powietrze/woda poprzez stworzenie wymiennika wodnego z istniejącej jednostki wewnętrznej?

Czyli bez ingerowania w ukłąd freonowy tylko wymiennik jednostki wewnętrznej zamykamy w bojlerze i uszczelniamy a bojler wypełniamy wodą?

Zadziała?

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - Bolas - 2016-06-22

Zastanów się co wymusi przepływ przez wymiennik i jak będzie on wyglądał za jakiś czas. Poza tym wg przepisów takie rozwiązanie nie jest dopuszczalne dlatego najnowsze zbiorniki z zabudowaną PC na zbiorniku mają rurkę grzewczą owiniętą wokół zbiornika na jego zewnętrznej stronie. Pomyśl gdzie trafi "freon" w razie rozszczelnienia instalacji wewnątrz.

[Obrazek: pol_pl_POMPA-CIEPLA-TERMET-KP-38HS-200-Z...2481_2.jpg]

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - User019 - 2016-06-22

dziękuję za wartościową odpowiedź.

Pompę chciałbym zastosować do ogrzewania podłogowego a bojler byłby jedynie wymiennikiem. Wymuszenie obiegu wody odbywało by się przez pompę obiegową która tłoczyłaby wodę do bojlera.

Faktycznie przy rozszczelnieniu wymiennika freonowego ciśnienie i czynnik poszłoby w obieg CO - ale tu chyba można się zabezpieczyć przed eksplozją poprzez grupę bezpieczeństwa - zbiornik przeponowy + zawór wypuszczający nadmiar

Największy problem to wydaje mi się zmieszczenie wymiennika freonowego do bojlera i uszczelnienie go. Nie wiem czy to udałoby się zrobić

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - Bolas - 2016-06-22

Wymienniki chłodnice powietrzne są inaczej zbudowane niż hydrauliczne. Musiałbyś tak zaprojektować bojler by zmusić wodę o dużo większej gęstości niż powietrze do przepływania przez lamele wymiennika które po jakimś czasie same się zapchają Big Grin Jak już musisz kombinować to spuścić gaz zrobić wymiennik spiralny z miękkiej miedzi osadzić go w zbiorniku co i tak będzie ciężkie Big Grin więc może zdecydujesz się na mniej wydajne owinięcie zbiornika i dobre jego ocieplenie. Na elektrodzie znajdziesz masę takich samowynalazków Rolleyes

Wode w obiegu podłogi mam czystą - na tyle że gdy po pół roku ją spuściłem byłą klarowna jak z kranu.
Myślę że problemu z odbiorem ciepła z takiego wymiennika freonowego nie bedzie - gdyż nawet zwykła wężownica w bojlerze daje radę a nie ma lamel.

Pomysł z owinieciem mniej mi się pod oba pod względem sprawności wymiany ciepła. Lepszy jest o tyle że woda nie bedzie wpływała na wymiennik.
Opcją jest też wymiennik płytowy taki za 700zł - freon woda.

Przy płytówce uważaj na ciśnienie.

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna - manitou - 2016-06-23

Bolas napisał(a):700zł - freon woda.
I tej opcji kibicuję Smile i czekam na foto z realizacji! zobacz tu: [reklama] reklama czego?