![]() |
|
MAN FE360 za wysokie HP - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: MAN FE360 za wysokie HP (/showthread.php?tid=9778) |
MAN FE360 za wysokie HP - Tymon770 - 2016-07-26 Witam, Auto jak w temacie, HP pomału rośnie aż do 25 barów. Kompresor sie wyłącza, ciśnienie spada bardzo wolno do 20 bar. Przy 20 bar cewka 'cyka' z duża częstotliwością z 5-6 razy i ciśnienie pomału rośnie aż do momentu otwarcia sie zaworu bezpieczeństwa. LP jest ok. 2. Dodam ze na ta chwile został wymieniony osuszacz, przyłącze HP jest tuż za osuszaczem a presostat na osuszaczu. Czy w takim wypadku należałoby wymienić zawór rozprężny? Jest przy tym trochę pracy nie chciałbym robić na darmo. Presostat tez jest jakiś podejrzany, dlaczego od 20 znowu pompuje? Dziękuje z góry za pomoc. MAN FE360 za wysokie HP - Whisky - 2016-07-26 Wymyj bardzo dobrze za skraplaczem chłodnice która jest pewnie zawalona błotem i resztkami ze żniw. MAN FE360 za wysokie HP - Shitashii - 2016-07-26 j.w. oraz ile wlałeś czynnika? MAN FE360 za wysokie HP - Tymon770 - 2016-07-26 Chłodnice wydmuchane, wyczyszczone od tego zaczęliśmy. Na samym początku ściągnąłem ponad 50g oleju, układ prożniowałem już 3 razy po 30 min. Czynnika poszło 900 gram. MAN FE360 za wysokie HP - Whisky - 2016-07-26 Przedmuchać to se można... Ostatnio miałem to samo, po zdjęciu skraplacza umyłem chłodnice wody w której było kupę gliny, wcześniej przedmuchałem i po umyciu różnica była kolosalna. Jeśli jednak twierdzisz że gruba chłodnica wody w MANie jest czysta to sprawdź temperaturę przewodów bo może gdzieś jest przytkana. wcześniej był w nim czynnik? MAN FE360 za wysokie HP - maksio78 - 2016-07-27 Gdy mam podobny problem to biorę szla ufa z wodą i polewam zimną wodą całą chłodnicę, wtedy wiesz czy to wina po stronie chłodnicy. MAN FE360 za wysokie HP - radekrp90 - 2016-07-27 Zaznacz, że przy pracującej klimatyzacji ![]() Wygląda to ewidentnie na brak chłodzenia. A załączanie ponowne przy 20-barach jest raczej normalne bo chyba taki może być zakres pracy przełącznika (zwykle rozłącza się poniżej 1.8 bar i powyżej 25 bar, a ponownie włącza powyżej 2 bar i poniżej 20 bar). MAN FE360 za wysokie HP - Tymon770 - 2016-07-28 Dzisiaj od rana miałem do dyspozycji MANka i test węża z zimną wodą okazał się strzałem w 10. Od razu ciśnienie spadło z 25 do 10 barów. Oczywiście z upływem czasu ciśnienie wzrastało. Pomiędzy radiatorami jest bardzo czysto, zostaje do wyczyszczenia przerwa między skraplaczem a intercoolerem, ale już na to nie mieliśmy czasu (żniwa ) Jeżeli to nie pomoże to rozumiem, że do wymiany skraplacz?Dziękuje wszystkim za wskazówki, a na przyszłość jak ktoś nie będzie miał w pobliżu węża z zimną wodą to wystarczy konewka, bo reakcja była błyskawiczna. MAN FE360 za wysokie HP - Whisky - 2016-07-28 Jeżeli wcześniej nie było czynnika to może być też że skraplacz jest zatkany. W MANie są przewody stalowe i lubią rdzewieć, miałem jednego w którym wprost się rdza wysypała. Jeśli stoisz przy skraplaczu a silnik jest uruchomiony to czuć że wentylator wisko dmucha powietrzem przez wszystkie chłodnice? MAN FE360 za wysokie HP - maksio78 - 2016-07-28 Cieszę się że pomogłem i inni ten ''patent'' podchwycą.
|