![]() |
|
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie (/showthread.php?tid=9863) |
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - Vahn - 2016-09-09 Witam. Pacjent: Seat Ibiza II FL 1.9 2001r. - climatronik Objawy: brak chłodzenia, różnica ciśnień (a raczej jego brak na niskim - 0, na wysokim: 12) Historia: Klimatyzacja sprawna do czasu tego lata. Układ szczelny, z próżnią oraz dobity. Sprężarka sprawna. Męczę się z doprowadzeniem tej klimatyzacji do stanu użytowania juz z któryś tydzień. Na początku zatkał sie zawór rozprężny kuleczkami (prawdopodobnie z osuszacza) = kupiłem nowy zawór już wcześniej przed diagnozą i wstawiłem nowy. Klimatyzacja chłodziła 2 dni do 2-3C przy 30C na polu. Więc super, wszystko gra. Z każdym dniem chłodziła coraz gorzej i gorzej aż wiała powietrzem z zewnątrz. No to myśle... zawór się zatkał, I tak było. Rozkręciłem, wydmuchałem kompresorem. Wstawilem nowy osuszacz. Zrobiłem próżnie, wbiłem czynnik, bez jakichś nieszczelności. Klimatyzacja nie chodzi, dalej wieje gorącym. W układzie niskiego jest 0 bar, w wysokim 12 Więc coś nie działa, coś nie rozpręża. Może ten zawór rozprężny dalej jest zakichany? Da się go rozebrać na części pierwsze? bo widziałem tam pierścień z boku gdzie można wyciągnąć jakiś tłoczek czy coś. Jak wyczyścić taki układ w całości z tych kulek? (nie mam maszyn) Proszę o orientacyjny werdykt i cene za samo czyszczenie i diagnozę bo czynnik i całą reszte sobie zrobie sam. Pozdrawiam. Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - Shitashii - 2016-09-10 Kabaret czy parodia? Bo jaja jak berety. Musisz te kulki wyciągnąć z całego układu, a nie wiemy ile tego jest w parowniku, skraplaczu, sprężarce(?). Grunt, że masz freon i manometry. Jak leciała ta reklama z Leroy Merlin ?
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - mg - 2016-09-10 Vahn napisał(a):Witam. Werdykt: kompletny brak kompetencji, brak wiedzy, brak narzędzi, Siedem lat w zawieszeniu na trzy lata Może być ? Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - Vahn - 2016-09-11 Zajmuje się klimatyzacją w domu, a tyle co sobie zserwisuje sam klime w samochodzie to chyba żadna zbrodnia.
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - mg - 2016-09-11 Musisz usunąć ,,ciała obce'' z układu i tyle. Bez narzędzi i maszyny będzie trudno.
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - maksio78 - 2016-09-13 Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria. Vahn jesteś BOHATEREM :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Podpowiem ci że w każdym układzie jest 750szt. tych kulek, musisz je wszystkie wyjąć, tylko się nie pomyl w liczeniu. Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - Vahn - 2016-09-13 maksio78 napisał(a):Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria. Tu nie ma sie z czego smiac. Gdy pojechalem jeszcze przed odnalezieniem że zawór rozprężny jest zatkany do FACHOWCA to ten debil podpiął tylko zegary, sprawdził cisnienia i "NOOO ZA MAŁO CZYNNIKA JEST PRZECIEZ" a wjebane było z 600g (5 barów na wysoki i niski przy postoju, czyli tyle ile ma być) I powiedział że jak już to zawór w sprężarce do wymiany. Tyle że to sprężarka bez jakichś elektronicznych zaworów. Jeszcze stary typ
Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - radekrp90 - 2016-09-13 W tej "starego typy" też jest zawór wewnątrz sprężarki (czysto mechaniczny). Symptomem awarii jest właśnie ciśnienie podczas pracy jak spoczynkowe (5-6 bar LP i HP). I nie ma znaczenia czy był do Sanden czy jakiś inny wynalazek - większość sprężarek sprzed ery sterowanych zaworkami elektromagnetycznymi ma sterowanie pojemnością skokową mechanicznym zaworkiem (inaczej jej praca jest zero-jedynkowa). Seat Ibiza 01r. 1.9 - różnica cisnien w układzie - mg - 2016-09-13 Vahn napisał(a):Tylko nie ,,debil'' Człowiek rozumny w potrzebie, omija serwis tupu kombajn i człowiekmaksio78 napisał(a):Kiedyś pisałem że są serwisy klimatyzacji i nabijacze a teraz widzę że jest jeszcze jedna kategoria.
|