Forum Klimatyzacja
Problem z LG - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem z LG (/showthread.php?tid=9867)

Problem z LG - byniom - 2016-09-15

Mam problem z klimą LG i nie było by w tym jakiegoś problemu gdybym miał normalne dojście do jednostki zewnętrznej. Jutro podstawia mi wysięgnik koszowy i muszę sprawdzić co się dzieje. Wyskakuje kod błędu w jednostce wewnętrznej CH05 który mówi np. o błędnej komunikacji między płytami . Zdejmując napięcie kod się nie pojawia po właczeniu . Jednostka wewnętrzna działa a po kilku minutach , chyba jak wywyła sygnał do startu agregatu następuje pojawienie się błędu i zatrzymanie klimatyzatora. Podejżewam że dzieje się coś z płyta zewnętrzną skoro na początku wewnętrzna działa normalnie. Wszystko się zaczęło kiedy nastąpiło w budynku jakieś zwarcie z innych przyczyn i był brak zasilania . Po podaniu napięcia wystąpiły objawy które opisałem . Ktoś się spotkał z podobnym tematem ? Chcę zebrac najwięcej informacji bo będę miał wysięgnik tylko na godzinę i muszę podjąć jakieś kroki , płyta do zamówienia i do wymiany bądź jakiś inny problem występujący w podobnych sytuacjach.

Problem z LG - Amfan - 2016-09-15

Nie wiem co to za model ale w zewnętrznej jest rurkowy bezpiecznik. U mnie to było przyczyną+ źle podłączone zasilanie . Poza tym reset LG trwa min 30 sek. zanim zgasną wszystkie diody na płycie i się rozładują kondensatory. Wyłączenie zasilania na krótko nic nie daje (trzyma błąd).

Problem z LG - barbie - 2016-09-15

zwykle płyta do wymiany .

Problem z LG - miezala5 - 2016-09-15

Załatw sobie płyte do wymiany z możliwością oddania jak by to był tylko bezpiecznik!
W godzine dasz rade sprawdzić i ewentualnie wymienić!Smile

Problem z LG - byniom - 2016-09-15

Tak myślałem o bezpieczniku ale znając życie to będzie dobry Smile . Najpierw musze sprawdzić a potem inwestor zdecyduje. Co do resetu to trwał minimum 3 min.

Problem z LG - joker - 2016-09-15

Błąd komunikacji często wynika z wilgoci pod listwą zazwyczaj jednostki zewnętrznej.Pozdrawiam.

Problem z LG - catanonim - 2016-09-27

Dzień dobry,
Udało się może ustalić przyczynę niesprawności klimatyzatora?
Miałem niemal identyczny przypadek i przyczyną była płyta elektroniki jednostki wewnetrznej. Płyta została wymieniona dwukrotnie wjednostce podstropowej na gwarancji i dopiero za drugim razem naprawa przyniosła oczekiwany efekt. Dodatkowo podczas zmiany płyty serwis LG zalecał zmianę fazy zasilania układu.

Cała diagnostyka objęła w moim przypadku agregat, podstopowca, okablowanie zasilające i komunikacyjne z pomiarem rezystancji izolacji włącznie. Sugerowano nawet niekompatybilność jednostek zew i wew.

Jak się zakończyła diagnostyka/naprawa w opisywanym przypadku?

Pozdrawiam
C

Problem z LG - byniom - 2016-09-27

Uszkodzona płyta jednostki zewnętrznej była przyczyną.