Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z LG

8 Odpowiedzi, 5709 Wyświetleń

byniom

2016-09-15, 08:53:01
Moderator
Mam problem z klimą LG i nie było by w tym jakiegoś problemu gdybym miał normalne dojście do jednostki zewnętrznej. Jutro podstawia mi wysięgnik koszowy i muszę sprawdzić co się dzieje. Wyskakuje kod błędu w jednostce wewnętrznej CH05 który mówi np. o błędnej komunikacji między płytami . Zdejmując napięcie kod się nie pojawia po właczeniu . Jednostka wewnętrzna działa a po kilku minutach , chyba jak wywyła sygnał do startu agregatu następuje pojawienie się błędu i zatrzymanie klimatyzatora. Podejżewam że dzieje się coś z płyta zewnętrzną skoro na początku wewnętrzna działa normalnie. Wszystko się zaczęło kiedy nastąpiło w budynku jakieś zwarcie z innych przyczyn i był brak zasilania . Po podaniu napięcia wystąpiły objawy które opisałem . Ktoś się spotkał z podobnym tematem ? Chcę zebrac najwięcej informacji bo będę miał wysięgnik tylko na godzinę i muszę podjąć jakieś kroki , płyta do zamówienia i do wymiany bądź jakiś inny problem występujący w podobnych sytuacjach.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Amfan

2016-09-15, 12:36:07
Top użytkownik
Nie wiem co to za model ale w zewnętrznej jest rurkowy bezpiecznik. U mnie to było przyczyną+ źle podłączone zasilanie . Poza tym reset LG trwa min 30 sek. zanim zgasną wszystkie diody na płycie i się rozładują kondensatory. Wyłączenie zasilania na krótko nic nie daje (trzyma błąd).
  • Odpowiedz

barbie

2016-09-15, 12:39:40
Top użytkownik
zwykle płyta do wymiany .
  • Odpowiedz

miezala5

2016-09-15, 13:46:13
Top użytkownik
Załatw sobie płyte do wymiany z możliwością oddania jak by to był tylko bezpiecznik!
W godzine dasz rade sprawdzić i ewentualnie wymienić!Smile
  • Odpowiedz

byniom

2016-09-15, 17:01:20
Moderator
Tak myślałem o bezpieczniku ale znając życie to będzie dobry Smile . Najpierw musze sprawdzić a potem inwestor zdecyduje. Co do resetu to trwał minimum 3 min.
  • Odpowiedz

joker

2016-09-15, 19:04:16
Zaawansowany użytkownik
Błąd komunikacji często wynika z wilgoci pod listwą zazwyczaj jednostki zewnętrznej.Pozdrawiam.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

catanonim

2016-09-27, 12:24:38
Nowy użytkownik
Dzień dobry,
Udało się może ustalić przyczynę niesprawności klimatyzatora?
Miałem niemal identyczny przypadek i przyczyną była płyta elektroniki jednostki wewnetrznej. Płyta została wymieniona dwukrotnie wjednostce podstropowej na gwarancji i dopiero za drugim razem naprawa przyniosła oczekiwany efekt. Dodatkowo podczas zmiany płyty serwis LG zalecał zmianę fazy zasilania układu.

Cała diagnostyka objęła w moim przypadku agregat, podstopowca, okablowanie zasilające i komunikacyjne z pomiarem rezystancji izolacji włącznie. Sugerowano nawet niekompatybilność jednostek zew i wew.

Jak się zakończyła diagnostyka/naprawa w opisywanym przypadku?

Pozdrawiam
C
  • Odpowiedz

byniom

2016-09-27, 12:40:50
Moderator
Uszkodzona płyta jednostki zewnętrznej była przyczyną.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa