![]() |
|
Komunikacja Modbus - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Komunikacja Modbus (/showthread.php?tid=9892) |
Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-28 Mam projekcie mam następujący zapis: W celu możliwości komunikacji projektowanych jednostek wewnętrznych z istniejącą instalacją BMS w budynku należy zastosować System komunikacji urządzeń z systemem BMS poprzez protokół Modbus. Projektowane jednostki wewnętrzne wyposażono sterownik pozwalający na zaawansowaną integrację z systemem BMS, natomiast istniejącą jednostkę (dla której w ramach opracowania zmieniono lokalizację) wyposażono w interfejs pozwalający na komunikację z nowoprojektowanymi jednostkami. Czy jeśli projektowane jednostki bedą innego producenta niż istniejąca będzie działać komunikacja? Komunikacja Modbus - DBKlima - 2016-09-29 ... a masz zamiar zmieniać interfejs i użyć innego protokołu ? Protokół jest wspólny dla różnych urządzeń, różnych producentów . ...ale wszystko zależy od zdolnego programisty - może ci zgrać różne protokoły pod jeden BMS . Mam zamontowaną centralę - Modbus , a klimatyzatory - KNX i tak wszystko spokojnie sobie chodzi ale ktoś ci musi potwierdzić że będzie zanim zaczniesz przy tym grzebać . Prosta sprawa dzwoń do producenta niech dają ci kontakt do firmy która pisze dla nich program i konfrontuj ich z firmą która pisze program dla producenta którego chcesz użyć . Jeśli o mnie chodzi to protokół ten sam działać musi niezależnie od tego jaki producent będzie podpięty za pomocą interfejsu. ... no i producent nie może być z dolnej półki bo wsparcie będziesz miał znikome/zerowe . Nie znam tematu odpowiadam trochę po omacku
Komunikacja Modbus - DBKlima - 2016-09-29 ... a i przypominało mi się coś jeszcze. Sprawdź czy system który jest a dokładnie jednostki wewnętrzne mają dwukierunkową komunikację ze sterownikami tak byś i ty miał tą samą funkcjonalność - choć to kosztowna sprawa. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-29 Istniejącym klimatyzatorem jest FTXS25G2V1B firmy Daikin. Ja planuje użyć klimatyzatorów LG, które należy wyposażyć w sterownik przewodowy z możliwością ingerencji w istniejący system BMS, poprzez protokół Modbus. Natomiast istniejący klimatyzator należy wyposażyć w interfejs pozwalającym komunikację z projektowanymi jednostkami ( moim zdaniem poprzez protokół Modbus). Czy jak użyje interfejs Daikina będzie to się komunikowało z klimatyzatorami LG? [reklama] Moim zdaniem trzeba zarówno klimatyzatory LG wyposażyć w sterownik przewodowy oraz moduł tak jak poniżej i w ten sposób połączyć się istniejącym systemem BMS przez protokół Modbus, a do istniejącego klimatyzatora dołączyć moduł Daikina taki jak poniżej. W taki oto sposób istniejący klimatyzator będzie się komunikował z projektowanymi klimatyzatorami za pomocą protokołu Modbus przez sieć BMS. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-29 W przedmiarze robót mam takie zestawienie: - klimatyzator split ze sterownikiem zdalnym przewodowym - 2szt - sterownik do integracji z BMS - 2szt - adaptor do połączenia z Modbus- 1szt Jakby to maiło dzialać? I co z istniejącym klimatyzatorem? Komunikacja Modbus - catanonim - 2016-09-29 Rapero700 napisał(a):Czy jak użyje interfejs Daikina będzie to się komunikowało z klimatyzatorami LG? Witaj, Z tego co mi wiadomo to: 1. Każda bramka bms jestvtranslatorem protokołów. W przypadku daikina to jest D3net, w przypadku LG jakiś ichniejszy protokół komunikacyjny. O ile same urządzenia intesisbox są właściwie identyczne konstrukcyjnie to różnią się oprogramowaniem. Stąd podłączenie LG pod bramkę dla daikina raczej nie zadziała 2. W przypadku LG masz na stronie intesisa jasno napisane, że intesis musi być podrzędny. Możliwe, że bedzie wymagał obecności sterownika nadrzędnego. W przypadku daikina nie ma konieczności stosowania pilota przewodowego. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-30 Czyli wynika z tego, że nowo projektowane klimatyzatory muszą być koniecznie Daikina aby to działało? I nie ma możliwości zastosowania klimatyzatorów innego producenta Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-30 Dzwoniłem do firmy na Daikin i mówiła, że nie jest mi w stanie zagwarantować, że klimatyzator istniejący połączy się z klimatyzatorami innego producenta . Mówił, że każdy producent ma inną bramkę i oprogramowanie, ale nie jest pewny bo nie praktykował takich rozwiązań. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-09-30 Firma Daikin do komunikacji ma RTD-NET Firma LG do komunikacji ma PDRYCB500 Wyposażam 2 nowe klimatyzatory w moduły PDRYCB500, a istniejące urządzenie w moduł RTD-NET. Czy będzie to działało? Komunikacja Modbus - DBKlima - 2016-10-03 Rapero700 napisał(a):W przedmiarze robót mam takie zestawienie:Sterownik ścienny - tak jak wcześniej pisałem, musisz upewnić się że ma lub czy chcą mieć dwukierunkową komunikację . ... idea jest taka że to co nastawisz poprzez bms sterownik centralny pojawi się na sterowniku ściennym i to co ustawisz na ściennym pojawi się w module zarządzającym . Inaczej ty ustawisz coś w systemie a sterownik ścienny nie będzie tego wyświetlał. Klient będzie mógł ustawić sobie poprzez sieć wszystko co producent poprzez interfejs przekazuje. Jeśli wcześniej zamontowany klimatyzator użytkowany jest w taki sam sposób to administrator zdalnie widzi wszystko. Może zalogować się i administrować urządzeniami w sieci. Czy będzie działać - to jest tak jak z komputerami w sieci . Tysiące producentów komputerów, oprogramowania systemu kilku i jedna wspólna sieć ... i działa . Idea z interfejsami pod KNX i Modbus jest podobna - ale jak już ci napisałem wcześniej konfrontuj twórców oprogramowania lub rozmawiaj z administratorem co chce. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-10-03 Napisałem do Inwestora w tej sprawie zobaczymy co odpowie. Komunikacja Modbus - Rapero700 - 2016-10-05 Dostałem następujące wytyczne: Istniejący system klimatyzacji VRV posiada własne systemy automatyki i w celu integracji z systemem nadzoru BMS użyto interfejs DMS-IF. Bramki LonWorks zlokalizowano w pomieszczeniach 4.2 oraz 4.19 (szachty elektryczne). Poprzez integrację w systemie BMS uzyskano pełny monitoring i zarządzanie instalacją klimatyzacji pomieszczeń. Wszystkie zastosowane sterowniki w budynku D-17 posiadają możliwość bezpośredniej komunikacji z siecią LonWorks FT-10, 78 kbs (standard EIA-709). Posiadają certyfikat LonMark. Sterowniki umożliwiają wymianę danych (tzn. wszystkich dostępnych punktów fizycznych i wyliczalnych) za pośrednictwem standardowych zmiennych sieciowych SNVT. Każdy sterownik PXC (SIEMENS) jest wyposażony w port komunikacyjny oraz gniazdo do podłączenia przenośnego panelu operatorskiego co umożliwia: ? odczyt przez operatorów wartości pomiarowych i statusów pracy poszczególnych urządzeń ? odczyt i potwierdzanie alarmów generowanych przez sterowniki, ? dokonywanie niezbędnych zmian wartości zadanych oraz parametrów pracy we wszystkich sterownikach, ? modyfikację programów czasowych (dobowych, tygodniowych, rocznych), ? zmianę czasu i daty systemowej. Systemy operacyjne sterownika, program aplikacyjny i dane są przechowywane w nie ulotnej pamięci EPROM lub w nie ulotnej pamięci zapisywalnej FLASH EPROM. Zamawiający wymaga komunikacji dwukierunkowej ? tj. odzwierciedlenie stanów pracy klimatyzatorów w BMS oraz sterowanie z BMS klimatyzatorami. Interfejsem dla komunikacji pomiędzy stacjami roboczymi jest Ethernet i protokół TCP/IP. Komunikacja z siecią LonWorks odbywa się ma za pośrednictwem protokołu LonTalk przy użyciu PXG80-N. W ofercie należy ująć podłączenie i oprogramowanie istniejącego układu sterowania BMS Jak to rozwiązać? Komunikacja Modbus - barbie - 2016-10-05 zatrudnić Informatyka !!! . Komunikacja Modbus - DBKlima - 2016-10-10 ... ktoś się nad tematem pochylił i dobrze go opracował. |