Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie opalarka??

7 Odpowiedzi, 10744 Wyświetleń

maro196

2008-04-04, 15:02:18
Użytkownik
Witam mam pytanie slyszalem od kogos ze mozna lutowa miedz opalarka...?? czy jest to mozliwe?? dostalem taka opalarke do przetestwania z jakimis koncowkami i instrukcje... hehe po czesku, opalarka to bosch GHG 660 lcd, mial ktos z czyms takim do czynienia? ja sadze ze to nie mozliwe kombinuje ta opalarka ale ona tylko 650 stopni moze dawac, ale moze ktoras z koncowe jest do tego... nie wiem sam zna sie ktos?Smile dzieki za wszystkie wypowiedzi
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-04, 16:56:15
Moderator
Lut do lutowania twardego miedzi topi się w temperaturze jak sie nie mylę 760st , więc tą opalarką możesz tylko nagrzać i weź pod uwagę to że miedź szybko oddaje ciepło. Dolutowania to trzeba używać palnika tlen - bropanbutan lub zgrzewarki.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

termac

2008-04-04, 17:55:06
Nowy użytkownik
Widziałem taką lutownicę do rur. Używa się specjalnych lutów srebrno cynowych z minimalnym dodatkiem miedzi. Sprzęt przeznaczony między innymi do napraw układów napełnionych palnymi czynnikami.
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-04, 18:17:25
Użytkownik
podobno taka opalarka jak obecnie uzywam mozna roztloczyc rurke zasmarowac jakas pasta i to zgrzac i podobno trzyma super szczelnosc
  • Odpowiedz

kubowy

2008-04-04, 20:10:24
Użytkownik
Termac- gdzie się takie luty kupuje i za ile?
  • Odpowiedz

maro196

2008-04-05, 04:57:36
Użytkownik
hmmm dzisiaj spróbuje lutowac tymi bialymi lutami tylko mi sie wogole wydaje ze nawet rurki miedziane nie nagrzewaja sie tak jak powinny
  • Odpowiedz

termac

2008-04-06, 09:06:24
Nowy użytkownik
W latach 80-tych pojawiły się w zakładach mających serwisować lodówki domowe małogabarytowe zgrzewarki prod NRD. Dawały niższą temp. niż normalnie stosowane zgrzewarki. Używano do nich spoiwa o symbolu LCS. Było do kupienia w hurtowniach ze spoiwami cynowymi. Nie przyjęły się ponieważ nie można nimi było naprawiać sprzętu fabrycznie połączonego lutami twardymi. Ja z tego nie korzystałem- zawsze wolałem klasyczny palnik. Od znajomego hurtownika wiem, że takimi lutami łączy się układy w krajach gdzie nie ma zakazu napełniania w dużym zładzie czynnikami palnymi. Do Polski nie sprowadza się ich ponieważ brak popytu. Jest lub był we Wrocławiu zakład produkcji stopów metali nieżelaznych. Może mają w swojej ofercie coś takiego lub mogliby zrobić na zamówienie. Jeśli mnie nie myli pamięć to zakład znajdował się na ulicy Rapackiego. Na pewno była to uliczka w dzielnicy willowej przy wylocie na Wałbrzych. Z praktyki wiem. że lutowanie ponowne palnikiem miejsc robionych takim stopem przy użyciu klasycznych spoiw jest bardzo utrudnione i materiałochłonne. Sprawę rozwiązuje zastosowanie najtańszego spoiwa stosowanego przez hydraulików, ale tylko w miejscu takiego spawu (nie można robić tym stopem instalacji freonowych).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa