Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawor rozprezny

7 Odpowiedzi, 6625 Wyświetleń

wogotto

2008-06-15, 14:52:56
Użytkownik
Mam pytanie co do zaworow przy chilerach z pompa ciepla a mianowicie urzadzenie posiada 2 zawory rozprezne i sa one jednakowe.Problem jest tego typu ze przy zmianie na chlodzenie po okresie zimowym zawsze zawor przy wymienniku jest uszkodzony i trzeba go wymienic trwa to od kilku sezonow zawory to danfoss tex 5 i tylko ten jeden wysiada.Niestety brak jakiejkolwiek dokumentacji na temat urzadzenia jedznie marka i model i moc nic poza tym.Po wymianie zaworu urzadzenie pracuje dobrze.Czy ktos moze ma doswiadczenie w tej dziedzinie?
  • Odpowiedz

AS

2008-06-15, 20:59:37
Zaawansowany użytkownik
Poniżej, Kolego, podaję dane z katalogu Danfossa odnośnie zaworów TEX-5. Jeżeli którykolwiek z parametrów jest przekroczony to zawór ulegnie uszkodzeniu.
To jest pompa ciepła na R-22 a ten czynnik lubi przekraczać na tłoczeniu +100 C.

Maks. temperatura
- Czujnika po zainstalowaniu zaworu: 100°C
- Kompletu, zawór nie zainstalowany: 60°C
Min. temperatura –60°C

Maks. ciśnienie próbne PT = 28 bar
Maks. ciśnienie pracy PS/MWP = 22 bar
  • Odpowiedz

wogotto

2008-06-18, 22:16:31
Użytkownik
Kolego czy ty wiesz co napisales ?
  • Odpowiedz

wogotto

2008-07-11, 19:50:43
Użytkownik
witam AS i nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisales To jest pompa ciepła na R-22 a ten czynnik lubi przekraczać na tłoczeniu +100 C to jak ma sie do cisnienia przy r 22........Chiller pracuje na chlodzeniu przy temperaturze wymaganej wody od 12 do 8 stopni a przy pompie ciepla od 35 do 40 stopni pytanie moje jest czy zawor jest identyczny przy wymmienniku i przy skraplaczu
  • Odpowiedz

wogotto

2008-07-11, 19:54:26
Użytkownik
Z tym ostatnim zdaniem moge sie zgodzic maks. cis 22 bar pompa ciepla to troszke wiecej cisnienia a czy mozesz podac jakis zamiennik bylbym wdzieczny
  • Odpowiedz

AS

2008-07-12, 06:45:22
Zaawansowany użytkownik
Co do pierwszej uwagi dokładnie wiem co napisałem, ponieważ to są dane z kaltalogu Danfossa.To co Kolega podaje to temperatura wody odniesiona do temperatury skraplania. W rzeczywistości jest tak, że temperatura tłoczenia waha się od 80 do ponad 100C. Wystarczy w np programie Solvay lub na zwykłym nomogramie lgp-h wyrysować sobie lewobieżny obieg jednostopniowy Lindego i już będzie wszystko widać( na tłoczeniu sprężarki ciśnienie skraplania, a temperatura to temperatrura pary przegrzanej czynnika chłodniczego) . Po prostu TEX-5 nie nadaje się do pompy ciepła. Danfoss ma termostatyczne zawory rozprężne, które skonstruowane są specjalnie do tego celu, wystarczy poszukać na stronach internetowych Danfossa.
  • Odpowiedz

AS

2008-07-12, 06:54:50
Zaawansowany użytkownik
Np. zawory serii TUA, TUB, TUC lub TC w zależności od mocy chłodniczej urządzenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa