Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ???

4 Odpowiedzi, 5149 Wyświetleń

wit

2008-10-02, 09:28:35
Top użytkownik
Witam.
muszę naprawić pompę ciepła -jakiś stary złom ale... sprawa prestiżowa bo u mojego szefa...

pompa oryginalnie była na R502 i ma taki zawór rozprężny - jednak na obudowie widnieje nalepka r417a i zamazana data oraz podpis serwisanta. pompa została "sprowadzona z odzysku" ze Szwecji i uruchomiona..
. i Ja ją mam naprawić -bo wyraźnie nie ma wydajności. czy brak wydajności i zła praca może wynikać z niedopasowania czynnika r417a i zaworu na r502 ?

uprzedzając pytania -ciśnień nie znam -jakiś czas temu "grzecznościowo" mierzyłem -jednak nie mam notatek.
Ciśnienia -z pamięci -raczej było troszkę za niskie -jednak trudno dokładniej określić bo zwłaszcza ciśnienie ssania troszkę tańczyło. Czynnik jest -i według oczka przepływa -sporadycznie wręcz przeciąga na sprężarkę.

teraz szef kupił sprężarkę na zamianę -poprosił mnie abym tą pompę ciepła doprowadził do ładu...
a ja zastanawiam się czy to kwestia padniętej sprężarki -czy może jedynie zawór rozprężny źle współpracuje z innym czynnikiem.

czy wystarczy zamienić zawór i czynnik -czy i sprężarkę ?
z wymianą sprężarki będzie sporo roboty -bo ciasno i brak dostępu i wolałbym tego uniknąć...

jutro będę wiedział coś więcej "wyjdzie w praniu" ale wolałbym zawczasu mieć jakiś plan.... pruć "rutynowo" i sprężarkę -czy tylko zawór i czynnik i zobaczyć co wyjdzie ? słowem -albo dodatkowe 3 godziny wymiany sprężarki -albo ryzyko, że będę jeszcze raz przyjeżdżał -no i głupio poprawiać po samym sobie...
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

wit

2008-10-02, 12:34:17
Top użytkownik
odpada..... to pompa ciepła i musi chodzić na dość wysokich temperaturach skraplania.... -przy 507 czy 404.... ciśnienia skraplania będą takie że rozwalą skraplacz -wymiennik płytowy.
praktycznie - aby osiągnąć odpowiednią temperaturę ciepłej wody-powinno się wejść powyżej punktu krytycznego tych czynników...

ponadto wymiana oleju nie wchodzi w grę... to hermetyk i trzeba by zdemontować agregat żeby zlać olej.... a właśnie demontażu sprężarki wolałbym uniknąć...
jeśli zdemontuję to już wrzucę inną sprężarkę -jest na zamianę...

chodzi mi czy czynnik r417a z zaworem na r502 może powodować takie zakłócenia w pracy -wydajność układu jest na poziomie 30% nominalnej.... po prostu nie grzeje i już. ściślej grzeje słabo. tyle wiem.

jedynym czynnikiem "z wyboru" wydaje się być r22... zwłaszcza, że facet dostał razem z pompą ciepła "w ramach gwarancji" "na zapas" sprężarkę i zawór na r22...

urządzenie jest używane -gościu "kupił je okazyjnie" i nie chce ładować się w koszt części i materiałów...
zrobić trzeba najtaniej jak się da...
naprawę robię "grzecznościowo" i chciałbym zrobić ją jak najszybciej... wymiana sprężarki czy oleju to dodatkowe co najmniej 3 godziny...
cóż układy.... szef to szef -więc pomóc muszę.... a nie chciałbym dokładać Wink i staram się z góry określić czy utknę tam na cały dzień wymieniając sprężarkę -czy mogę planować co innego a naprawę opędzę szybką wymianą zaworu. do zaworu jest dobry dostęp. do sprężarki niestety nie.
Witek.
  • Odpowiedz

Remik

2008-10-02, 15:22:13
Zaawansowany użytkownik
Witam
Ciśnienie ktytyczne dla R 22 - 49,77 bar
R 417 - 42,42 bar
R 507 - 37,94 bar
R 404 - 37,32 bar
Tempetatura krytyczna odpowiednio: 96 *C
89,9 *C
70,9 *C
72,1 *C
  • Odpowiedz

wit

2008-10-03, 23:34:03
Top użytkownik
Witam ponownie.
wypada napisać jak to się skończyło.
wstępnie po zdjęciu gazu wyspawałem zawór rozprężny -sprawdziłem sprężarkę -i zdecydowałem się zaryzykować pozostawiając sprężarkę.

wymieniłem zawór rozprężny i czynnik
-poszło.

wygląda, ze ma mocy ciut mniej niż znamionowo dla r502 było -co jest logiczne -jednak idzie całkiem przyzwoicie. godzinka i 200 litów wody o 20 stopni podgrzało. + rurociągi i + pomieszczenie gdzie stała chwilowo rozizolowana maszyna.

problemy powodował zawór rozprężny niewspółpracujący prawidłowo z czynnikiem 417a.

za kilka dni będzie wiadomo więcej o wydajności po mojej naprawie.
pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa