Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak dobrać zamienną sprężarkę.

17 Odpowiedzi, 16743 Wyświetleń

motorgas

2009-01-27, 20:23:16
Nowy użytkownik
Nie wiele wiem na temat klimatyzacji uważam że najlepszą metodą na poznawanie urządzeń jest wiedza innych oraz praktyka. Może ktoś z szanownych kolegów ma dostęp do dokumentacji klimatyzacji firmy Daikin Model EUATY4GW1 jest to urządzenie już wiekowe bo z 1991 roku. Powoli zacząłem już ćwiczyć na w/w urządzeniu i jest więcej jak pewny że ma spaloną sprężarkę po prostu na krótko nie pracuje stąd moje następne pytanie czy można coś podstawić w zastępstwie oryginalnie pracowała w urządzeniu sprężarka hermetyczna firmy Compressor model 2152NH-YE napędzana prądem 380V 5,9A o moc 3,6 – 3,9 kW ,AP - 13kg/cm kwdrat, SP – 32 kg/cm kwadrat, na czynniku R-22.
Był bym wdzięczy za podpowiedzi.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-01-27, 20:34:49
Moderator
Zadaj pytanie do dystrybutora DAIKINA. Sprężarki na czynnik R-22 raczej nie dostaniesz bo jest wycofany od 2003 roku. Oni powini mieć zamienniki a jak szukasz czegoś tańszego to pytaj po hurtowniach chłodniczych.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-01-27, 21:22:05
Zaawansowany użytkownik
To jest właśnie Dajkin długo letni sprzęt nad sprzętami , a nie zdziwił bym się jak to ostatnie zabezpieczenie poszło czyli TERMIK ZABEZPIECZENIE SPRĘŻARKI chodź sprężarka pełnoletnia należało jej się. Nie zapomnij dobrze przeczyścić układ po spalonej sprężarce i przydał by się filtr dodatkowy a najlepiej wymień rury o ile jest to możliwe a parownik przez azot puść. POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-27, 22:20:26
Użytkownik
z tymi rurami to chyba nie koniecznie wystarczy filtr odkwszający na ssanie
  • Odpowiedz

Remik

2009-01-28, 03:33:27
Zaawansowany użytkownik
mg_1 napisał(a):A sprawdziłeś kondensator rozruchowy?.
kolega napisał, że zasilanie 380V, więc kondensator nie występuje.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-28, 09:56:04
Top użytkownik
Remik napisał(a):
mg_1 napisał(a):A sprawdziłeś kondensator rozruchowy?.
kolega napisał, że zasilanie 380V, więc kondensator nie występuje.
Witam

Ale ty rano wstajesz, a może dopiero się kła dzież. Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Remik

2009-01-28, 10:04:58
Zaawansowany użytkownik
Kryzys gospodarczy spędza mi sen z oczu Sad
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-28, 10:09:51
Top użytkownik
Witam

E, nie wolno tak się przejmować. Sen to zdrowie, organizm wypoczywa i regeneruje się. Jak będziesz się przejmował kryzysem światowym to nie będziesz miał siły jak przyjdzie BUM gospodarczy. Gospodarka jest jak sinusoida. Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Remik

2009-01-28, 10:14:15
Zaawansowany użytkownik
Dzięki za słowa otuchy. Już mi lepiej Smile
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-01-28, 10:21:50
Zaawansowany użytkownik
Nie jednemu ulżyło
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-28, 10:55:49
Top użytkownik
Witam

Taki okres to jest jedyny czas który można poświęcić rodzinie, szczególnie dzieciakom. Swoim pasjom. Siedzenie przy telefonie i czekanie aż zadzwoni jest straconym czasem. Zamartwianie się źle wpływa na psychikę. Ostatnio przeczytałem sobie ,,Opowieść Indyjską'', opowiadanie jak tysiące innych. Zacytuje Wam fragment:
Mój przyjaciel otworzył szufladę w stoliku nocnym swojej żony i wyciągnął pakuneczek owinięty
w biały papier.
Odwinął papier i zobaczył piękny jedwabny komplet bielizny.
„Kupiła go, gdy byliśmy pierwszy raz w Nowym Yorku, jakieś 8 albo 9 lat temu… Nigdy tego
nie założyła.”
„Przechowywała to na specjalną okazję…”
„Dobrze. Myślę, że teraz będzie odpowiednia okazja.”

Zbliżył się do łóżka i położył tę bieliznę obok rzeczy, w które miała zostać ubrana jego żona
na pogrzeb.
Kilka dni wcześniej umarła…

Pewnych rzeczy nie wolno odkładać na później.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-28, 12:55:11
Moderator
Większość czasu spędzam w samochodzie jak przemieszczam się po mieście ale ostatnio zobaczyłem ze jak zaczołem chodzić na pieszo to spotykam ludzi i co dziwo większośc rozmawia ze mną o pracy i zaczynają nagrywać mi się roboty Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-01-28, 14:02:24
Zaawansowany użytkownik
Proponuje sposób na życie Coelho " Pielgrzyma" książka pokazuje jak odbyć wędrówkę po zakątkach własnej duszy, naszych pragnień i jak sobie z tym wszystkim radzić.
  • Odpowiedz

motorgas

2009-01-28, 17:16:33
Nowy użytkownik
Myślałem że znajdę na forum pomoc w doborze sprężarki, a tu rozmowy towarzyskie na różne tematy to chyba nie o to forum.
Spisałem z tabliczki znamionowej model 2152NH-YE i coś takiego AP-13 kg/cm SP- 32 kg/cm chodzi chyba o ciśnienie, może ktoś mi podpowie, która np. z tych się nadaje:
http://www.elektronika-sa.com.pl/tcline....SA-AC-2001
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-01-28, 19:48:05
Zaawansowany użytkownik
Jeśli jest jeszcze tam tabliczka to powinna być i moc klimatyzatora. Uwaga nie mylić mocy elektrycznej od chłodniczej, moc jak wszyscy wiemy jest podawana w Watach np. Coling capacity 3500W. Jest taka morzliwość ze moc będzie podana w Btu/h np. 19000 Btu/h i ten współczynnik trzeba sobie przeliczyć na waty. Z doświadczenia wiem że takie eksperymenty to źle się kończą dla nowej sprężarki a szczególnie dla nie doświadczonych serwisantów.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

gadget

2009-01-28, 21:49:47
Zaawansowany użytkownik
Do takich testow to moze poszukaj na jakiejs gieldzie a moze na alledrogo ? Taka szrociarnie jeszcze dzialajaca moze gdzies znajdziesz ? A moze ktos z forum niebedzie musial 100kg zlomu utylizowac ? Ale czy to warto pakowac kase w takie cus ?

Stefan niestrasz Remika sinusoida bo puzniej bedzie buczal ... Jak w tym kawale z blondynka i 50Hz ...
  • Odpowiedz

mirek

2009-03-30, 12:53:54
Nowy użytkownik
mam w sprzedaży takowe sprężarki iwiele innych
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa