Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

niewyjaśnione zjawisko czy moja wina?

15 Odpowiedzi, 13529 Wyświetleń

asia a4

2010-05-23, 19:27:38
Nowy użytkownik
Witam,
posiadam a4, 97r, 1,9 TDI. ok 2 miesiące temu wymieniana była nagrzewnica, czego skutkiem było odpięcie (czegoś) w klimatyzacji. Mechanik powiedział, że jest pusta, ale że mogę tak jeździć, byle nie włączać klimy. Tak też zrobiłam. Kiedy postanowiłam nabić klimatyzację dowiedziałam się, że sprężarka nie działa.
Proszę o odpowiedź, czy jest to ewidentnie moja wina, że powinnam nabić od razu? czy tą sprężakę mógł uszkodzić mechanik? może jest inny czynnik niszczący sprężarki?
  • Odpowiedz

asia a4

2010-05-23, 20:30:00
Nowy użytkownik
Nie wierzę, że nikt z czytających nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie..
Rozumiem, że występują tematy wymagające bardziej skomplikowanych i błyskotliwych odpowiedzi, ale proszę o "zniżenie się do mojego poziomu Big Grin(wiedzy)" i odpisanie na trapiący mnie problem.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-23, 20:36:52
Użytkownik
Możliwe że chłopaki podczas wymiany nagrzewnicy zapomnieli podłączyć jakąś wtyczkę. Sam fakt, że klimatyzacja była nienapełniona dwa miesiące nie mógł spowodować uszkodzenia sprężarki.
To że sprężarka się nie załącza nie zawsze znaczy że jest uszkodzona.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-05-24, 05:56:21
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli układ klimy był rozszczelniony to jest szansa (mała), że wilgoć z powietrza mogla zablokować np zawór regulujący wydajnością (korozja). Ale z tego co piszesz jazda bez czynnika trwała tylko dwa miesiące więc mało prawdopodobne.
Sprężarka nie działa czyli co, tzn nie załącza się w ogóle sprzęgło czy sprzęgło się załącza a brakuje efektu schładzania?
  • Odpowiedz

asia a4

2010-05-24, 13:08:48
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedzi.
A co do sprężarki, to ona jak by chciała się włączyć, tzn robi "cyk" ale nie chłdzi. Jest szansa, że nie będę musiała jej wymieniać?
i jeszcze: ile kosztuje regeneracja?
Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

asia a4

2010-05-24, 13:21:14
Nowy użytkownik
acha, pewnie to istotna informacja: ciśnienie po stronie gdzie powinno być niskie było ok, (ok 4), a tam gdzie powinno być wysokie niewiele więcej niż 4 bar.
  • Odpowiedz

mt

2010-05-24, 18:08:56
Użytkownik
Jeżeli takie ciśnienia przy włączonej klimie to może oznaczać po pierwsze że temperatura otoczenia nie była za wysoka a po drugie uszkodzenie zaworu regulującego wydajność kompresora.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-24, 20:47:08
Zaawansowany użytkownik
Sprężarka mogła się uszkodzić przy niewłaściwym napełnianiu.
  • Odpowiedz

asia a4

2010-05-24, 21:13:16
Nowy użytkownik
BODZIO! mógłbyś rozwinąć myśl?? Smile
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-24, 21:21:32
Zaawansowany użytkownik
Miałem na myśli nie prawidłowe napełnienie olejem bo i tak można uszkodzić zawór regulujący prace sprężarki. Biorąc pod uwagę to że wcześniej pracowała i teraz po napełnieniu takie ciśnienia. Ale to tylko spekulacje.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-05-25, 14:06:37
Zaawansowany użytkownik
@bodzio: Możesz wyjasnić o co chodzi z tym nie prawidłowym napełnianiem olejem?
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-25, 15:51:25
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Sprężarka mogła się uszkodzić przy niewłaściwym napełnianiu.
Co miałeś na myśli niewłaściwe napełnianie.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-25, 16:34:25
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
Właściwym napełnieniem jest odkręcenie dwuch korków na sprężarce.Jednego nalewowego drugiego prawidłowego poziomu.Jeżeli ich niema to stajemy przed problemem do czynienia z nieprofesjonalnym producentem sprężarek.Carier to posiada i manualnego zalania sprężarki niezastąpi żadna maszyna.Pytanie zainteresowanej polegało na przyczynach uszkodzenia sprężarki
1-nieprofesjonalny serwis nabijania zarówno klienta i autoklimatyzacji.
2-auto powypadkowe
3-pominięcie zabezpieczeń przez nabijaczy.
4-zawartość wilgoci w układzie
5-brakvporozumienia między wykonawcą a użytkownikiem który porzycza auto osobom drugim nieinformując o uszkodzeniu.
6-Starość i zużycie materiałów.
7-Odłączenie elektrosprzęgła co uczynił by profesjionalny serwis.A niestety tego niewykonał ponieważ użytkownik ma prawo się zapomnieć lub porzyczyć auto Moje wymienione przyczyny podstawowe wynikają z głupoty.Przyczyn uszkodzenia sprężarek można wymieniać naprawdę dużo pod względem technicznym.Np. zakaz zalanczania układu z powodu nieszczelności po stronie niskiego ciśnienia.Ale zakaz zakazem ale pseudo -serwis powinien w taki sposób zabezpieczyć układ aby niedoszło do załączenia elektrosprzęgła chociażby przez wyjęcie przekażnika lub bezpiecznika
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-05-26, 06:49:29
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
R-40 napisał(a):
Właściwym napełnieniem jest odkręcenie dwuch korków na sprężarce.Jednego nalewowego drugiego prawidłowego poziomu.Jeżeli ich niema to stajemy przed problemem do czynienia z nieprofesjonalnym producentem sprężarek.Carier to posiada i manualnego zalania sprężarki niezastąpi żadna maszyna.
W klimie samochodowej (nie mówię o chłodnictwie samochodowym) nie widzialem jeszcze ani jednej sprężarki z dwoma korkami.... a pracuję w regeneracji sprezarek kilka lat. Tak samo jak nie ma spręzarek Carriera w klimie samochodowej....
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-26, 17:57:34
Moderator
Carrier nie robi sprężarek.
Sprezarki typu TM stosuje sie rowniez do klimatyzacji
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa