Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R-407C ? HCFH ?

7 Odpowiedzi, 9347 Wyświetleń

Guest

2005-10-14, 10:03:47
Gość
czy aby 407 to nie HCFC ?, o który mowa powyżej ?
  • Odpowiedz

Guest

2005-10-17, 14:41:11
Gość
407c - czynnik bez przyszłości za 5 lat nie używany przez nikogo z wyjątkiem serwisantów,rozwarstwia się ,traci parametry w szczelnych układach,jestem chory jak podchodze do użądzenia z 407 c.
  • Odpowiedz

kubuś

2006-09-03, 15:18:17
Nowy użytkownik
kolego pytanie; ile razy spotkałeś się z opisywanymi problemami pytam dlatego że sam mam podobne doświadczenia i nigdzie o tym nie piszą , oficjalnie takie problemy nie istnieją
  • Odpowiedz

YN

2006-09-05, 20:49:25
Użytkownik
Szanowni Panowie
Problemy z czynnikiem R407c zawsze istniały i będą istniały doputy, dopuki fachowcy nie będą znali ich specyfiki (polecam choć trochę literatury).
R407c jest mieszaniną (nie roztworem!!) dwóch czynników chłodniczych w proporcjach 1:1 (50%/50%). Jest to czynnik tzw. zeortropowy, czyli zaliczany do niejednorodnych. Jego poślizg temperaturowy wynosi 5,6C. Oznacza to, w najprostszym wyjaśnieniu, iż przy nieszczelności układu jeden ze składników ulatnia się łatwiej i szybciej niż drugi. W konsekwencji mieszanina traci swoje własności, na które został zaprojektowany układ chłodniczy.
W sytuacji rozszczelnienia układu, niestety!!, należy go opróżnić i załadować nowym czynnikiem R407c (w stanie płynnym - butla powyżej króćca). Ten czynnik jest relatywnie tańszy od innych (np. R410A) lecz jak często okazuje się w eksploatacji jest droższy.
Polecam, przy R407c, profesjonalny montaż z użyciem rur miedzianych przeznaczonych dla układów chłodniczych (ciepłownicze - tańsze - kruszą się na złączach kielichowych).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-05, 20:56:08
Użytkownik
Prezpraszam, nie dopowiedziałem
Uspokajam Pana, iż R407c to grupa HFC - jak na razie proekologiczna. Wgrupie HCFC jest R22 a CFC to czynnik R12.
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2006-09-21, 13:17:30
Nowy użytkownik
Tak dla ścisłości R 407C to mieszanina trzech czynników R32 - 23%, R125 - 25% i R 134a - 52%.
Natomiast poślizg temperaturowy przy 1,013 bar to 7,2C a nie 5,6C
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-21, 16:30:52
Użytkownik
Oczywiście, tak jest!!
Pisałem to bez wcześniejszego sprawdzenia w literaturze i chyuba zasugerowałem się... nie wiem czym. Przepraszam Gości PORTALU za ten lapsus.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa