witam,jestem poczatkujacy w tej branzy,wiec prosze o pomoc.Znajomy poprosil mnie o uruchmienie klimy.Montaz robil ktos inny ale z rozruchu wycofal sie niewiem czemu.Wiec sprawdzilem polaczenia elekr.-ok.,sterowanie-ok,zrobilem proznie-ok,zakladam,ze uklad jest szczelny/ewakuometr ani drgnal przez 12godz/Odkrecam zawory,cisn 10bar.,gdy zalancza sie sprezarka cisn.spada do 2,apotem coraz mniej i dodam,ze rura ssawna zaczyna sie szronic a potem zamarza wszystko az do sprezarki.dodam,ze odcinek nie jest dlugi i czynnika nie trzeba dobijac.prosze o jakas rade.gaz 407c
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
problem z klimatyzatorem ravanson
15 Odpowiedzi, 13235 Wyświetleń|
Witam
Jeżeli jesteś pewny że masz odkręcony zawór do końca na tłocznym, to zostało uzupełnienie czynnika. ![]() Może być jeszcze zagnieciona rurka, może klient nie chciał zapłacić wykonawcy.Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
dzieki za podpowiedz.Zajwory sa napewno odkrecone,bo juz wczesniej sprawdzalem.jezeli zagnieciona jest rurka to mam problem,bo one sa w tej bialej izolacji ale sprawdze w miare mozliwosci.
Sprawdź wszystko jeszcze raz. 10 bar po odkręceniu zaworów. Wnioskuję, że jed. zew. jest umieszczona w ciepłym miejscu (około 23*C). Czy pracuje wentylator jed. wew.? Do jakiego ciśnienia ściąga? Czy klima ma zaworek serwisowy po stronie tłocznej? jeśli tak to napisz jakie jest ciśnienie w tym samym momencie na ssącej i tłocznej. Czy to jest nowy klimatyzator, czy z odzysku?
Witam
Pewne to jest to że kiedyś umrzemy, byle nie dzisiaj . Jeżeli jesteś pewien to podłącz manometr i uzupełniaj czynnik. Podłącz termoparę do ssącej i mierz przegrzanie. Przegrzanie 6-8K.Pozdrawiam
skraplacz jest na poddaszu,wiec temp.jest ok.20st.went. w j.w,pracuje ok.cisn.tak jak pisalem leci do 0 potem wylacza presostat niskiego,ale recznie trzymajac stycznik zamarza na maxa.
Witam
No to wygląda na niedrożność. To jest nowa klima? Pozdrawiam Szybciej będzie jak spytasz poprzednią ekipę
Witam musieli albo zalutować lub złamać miedz. Jeżeli tłoczna to 6mm to mogli ją zaspawać sprawdz czy była spawana miedz. Klima schodzi do 0 i się wyłancza czy ciągnie prużnie??????????
mg_1 napisał(a):Witamstefanbud napisał(a):WitamStefan, gościowi zalewa sprężarkę, a Ty doradzasz uzupełnienie czynnika?. E tam, najpierw podał 10 bar i 2bara na pracy. Skąd wiesz czego 10 bara tam miał? Później napisał że schodzi do zera. Pozdrawiam
mg_1 napisał(a):Raczej stawiam na brak wymiany ciepła w JWWitam To musiałby stać bez ruchu nawiew lub całkowicie jest zabity brudem parownik. Myślisz że tego nie sprawdził? Pozdrawiam
Witam
Ja trzymam teorie załamanej rury. Skupiłem się na zerze. Pozdrawiam
Witam
Doczytałem w bazgrołach w pierwszym poście że zamarza się wszystko. Skłaniam się ku teorii Mg_1. Sprawdź parownik i nawiew. A jak nie pomoże to zgodnie z formułą forum- wezwij serwis Pozdrawiam Jak zwykle wróżenie na podstawie fusów. Idę spać wróżki też muszą odpocząć
Dzieki panowie za wasze uwagi.Sprawdzilem dzis wszystko jeszcze raz i co?Wszystko tak jak bylo.Ale zgodnie z sugestia p.Stefana sprawdzilem jeszcze rurociag.Oczywiscie rura ssaca 5/8 zagieta na zakrecie/kat 90/.Wyprostowalem to w miare mozliwosci/oczywiscie kielicharka/.Rurka nie jest uszkodzona wiec uznalem,ze niema powodu jej wymieniac.Uruchmilem klime i wszystko dziala ok.Tylko jak ktos robi montaz to przy takich przekrojach moglby uzyc gietarki na zakretach.Pozdrawiam,dzieki za pomoc.
Witam
Mg_1 wygrałeś, stawiam kolejkę. Pozdrowienia Wywiodłeś mnie w pole
czyli tak jak myślałem załamana stawiałem jeszcze na zalutowanie. 5/8 to wredna rura, piszesz ze w białej otulinie to pewnie ta tańsza cienko ścienna trudno ją zgiąć w kąt 90/ bez kuszy. POZDRAWIAM.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY