Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimą galaxy 2.3 manualna

15 Odpowiedzi, 13146 Wyświetleń

piotrgizler

2009-05-12, 19:55:32
Nowy użytkownik
Witam wszystkich
Mam problem z klimatyzacją manualną w moim galaxy 2.3 97r, a mianowicie po wciśnięciu AC zapala się lampka na włączniku ale nie ma żadnej reakcji,nie ma napięcia na sprężarce, czynnik jest nabity. Klimatyzacja czasami się włączy po jakimś czasie na parę minut i wyłączy (taki cykl się powtarza co jakiś czas ale nie zawsze) nie zaskakuje od razu po włączeniu przycisku AC. Można powiedzieć, że żyje swoim życiem. Mechanicznie jest sprawna, bo po podłączeniu na krótko działa aż miło, więc podejrzewam jakieś uszkodzenie w elektryce. Niestety nie wiem od czego rozpocząć poszukiwania usterki i nie wiem gdzie umiejscowione są przekaźniki od sterowania klimą. Dodam, iż po wypięciu wtyczki z czujnika na osuszaczu włączają się wentylatory więc chyba czujnik jest OK.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi w tej sprawie.
Mile widziane również jakieś schematy elektryki.

Pozdrawiam wszystkich
Piotr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-12, 20:15:14 przez piotrgizler.)
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-12, 21:23:36
Nowy użytkownik
Prawdopodobnie czujnik ciśnienia lub samo ciśnienie jest nieodpowiednie ale ,żeby to ustalić musisz być podpięty pod zegary(manometry).
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-13, 05:48:20
Moderator
podaj email to ci wyślę schemat
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-13, 05:49:05 przez radekklimat.)
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-14, 16:13:07
Nowy użytkownik
Mój adres mail piotr-gizler@o2.pl
Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-14, 16:58:14
Nowy użytkownik
Czynnik jest nabity 750 + 50 oleju (manualna jedno strefowa). A czujnik ciśnienia chyba jest sprawny, bo klima się załącza czasami i działa jakiś czas tylko nie mam nad nią kontroli. Włącza się kiedy chce i pracuje jak chce. Nie wiem co jest przyczyną tej usterki. Walczę z tą klimą już dwa lata i bez rezultatu. Nie wiem które przekaźniki są od klimy no i nie wiem gdzie są umiejscowione żeby móc się do nich dobrać.
Dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam wszystkich
Piotr
  • Odpowiedz

max

2009-05-14, 21:34:18
Użytkownik
Witam.
piotrgizler napisał(a):Nie wiem które przekaźniki są od klimy no i nie wiem gdzie są umiejscowione żeby móc się do nich dobrać.
Jak nie wiem to się nie zabieram do naprawy - oddaję to specjalistom.
Moim zdaniem:
- podłączyć pod tester, sprawdzić (ciśnienia, temperatury, funkcje, błędy) porównać z rzeczywistymi.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-15, 06:21:18
Nowy użytkownik
Jak mam to wszystko sprawdzić skoro klima nie włącza się kiedy ja chcę tylko w niezależny ode mnie sposób. Mam całą maszynę do klimy wozić ze sobą i w momencie jak już zaskoczy klima to zatrzymać się i sprawdzać? Jeśli chodzi o podłączenie pod VAG to nic z tego bo to jest manualna klima i VAG-iem jej nie sprawdzę.
Bardzo proszę o jeszcze jakieś rady w tej sprawie.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-15, 06:22:56 przez piotrgizler.)
  • Odpowiedz

max

2009-05-15, 09:53:37
Użytkownik
Klimę manualną też można testować instrumentami typu testery. Pytanie czy Twój tester potrafi to obsłużyć?
A jeżeli nie jesteś w stanie/brak Ci potrzebnego sprzętu. Oddaj robotę komuś kto potrafi/ma sprzęt.
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-15, 10:16:09
Użytkownik
max napisał(a):Klimę manualną też można testować instrumentami typu testery
w przypadku jeżeli za sterowanie odpowiada elektronika. w tym fordzie nie ma takiej opcji
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-15, 17:14:06
Nowy użytkownik
Chciałbym oddać do fachowca ale niestety nie mogę go znaleźć. Wszyscy u których byłem potrafią tylko podłączyć pod maszynkę i nic więcej. Kasują za diagnostykę a klima jak nie działa tak nie działa. Już dwa lata się nie mogę uporać z tą klimą. W ASO nie mają pojęcia jak ten problem rozwiązać. Ręce już mi opadają.
Pozdrawiam
Piotr
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-16, 06:10:24
Moderator
napisz z kad jestes
tu masz numer do mnie 500 236 866
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-16, 12:07:32
Nowy użytkownik
Jestem z Torunia, Kujawsko-Pomorskie
Pozdrawiam
Piotr
  • Odpowiedz

nst

2009-05-16, 12:32:14
Nowy użytkownik
do max .Może byś podpowiedział jakim testerem chcesz sprawdzić manualną klimatyzacje w grupie vw i tym galaxy. posiadam vag i jakoś nie jest to możliwe,jedynie w klimatroniku.pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-16, 12:37:41
Użytkownik
analizując schemat kompresor może Ci blokować czujnik ciśnienia lub temperatury parownika. czujnik ciśnienia ma zwarte styki 1,2 rozwarte 3,4, natomiast czujnik na parowniku ma rezystancję zero powyżej 2,5stC i nieskończoność poniżej 1stC. Sprawdzałeś to?
  • Odpowiedz

piotrgizler

2009-05-16, 12:47:47
Nowy użytkownik
Nie sprawdzałem bo nie wiem gdzie jest ten czujnik na parowniku, natomiast jeśli chodzi o czujnik ciśnienia to przy zdjęciu wtyczki z czujnika załączają się wentylatory więc myślę że czujnik jest ok. Nie znam się na tym więc mogę się mylić. Czy jest ktoś w stanie podać mi umiejscowienie wszystkich przekaźników i elementów elektryki które odpowiadaj za pracę klimy?
Pozdrawiam
Piotr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa