Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka moc agregatu potrzebna do chłodni???

16 Odpowiedzi, 29282 Wyświetleń

jarekrutek

2009-05-22, 14:32:34
Nowy użytkownik
Witam mam pomieszczenie w domu weselnym o wymiarach 1,5x4,3x 2,5 ściany i sufit jest ocieplony styropianem 10 cm, miesa moze byc tam do 300 kg, jaka moc agregatu jest potrzebna aby to wszystko schłodzić do temperaturt ok 3 stopni.Pozdrawiam i z góry dziekuje.
  • Odpowiedz

senior

2009-05-22, 16:48:16
Zaawansowany użytkownik
3 kW ale mogę się mylić
  • Odpowiedz

jarekrutek

2009-05-22, 20:04:14
Nowy użytkownik
nie przy dużo czasem 3 kW na takie małe pomieszczenie.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-22, 20:41:12
Zaawansowany użytkownik
Robiłem kilka takich komórek. Na ten metraż wystarczyłoby 2kW do przechowywania. ALE.
Właśnie to >ale< robi wielką różnicę.
Mianowicie chodzi o to że podczas przygotowań do imprezy do chłodni wstawiane są cieple a czasem wręcz gorące potrawy. Wtedy to agregat ma dopiero co robić.

Dlatego moim zdaniem te 3kW będzie OK.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-05-22, 20:49:16
Użytkownik
to zalezy od tego ile na raz jest tego mięsa wkladane a nie ile w ogole bedzie tam miesa tylko... ile na raz, jak czesto i w jakiej temp mniej wiecej towar... w chłodniach nie liczy sie wydajności tak jak przy doborze klimatyzatora w chłodni znaczenie mogą mieć nawet odstępy między lamelkami chłodnicy...
  • Odpowiedz

jarekrutek

2009-05-23, 08:05:41
Nowy użytkownik
a taki agregat 1500W i parownik 2,5 kW da sobie rade czy może byc nieraz problem???Dzieki za podpowiedz pozdrawiam.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-23, 10:03:49
Zaawansowany użytkownik
1500W ale przy jakiej temperaturze parowanie?
  • Odpowiedz

jarekrutek

2009-05-23, 12:12:39
Nowy użytkownik
Przy - 10
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-23, 12:33:10
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem mało.
  • Odpowiedz

jarekrutek

2009-05-23, 15:52:28
Nowy użytkownik
to agregat 2,5 kW i parownik 3 kw powinien temat załatwić, gdzie mozna kupic i za jakie pieniadze jakis program do obliczenia jakie jest zapotrzebowanie na moc chłodnicza urzadzenia??
  • Odpowiedz

dominik486

2009-05-23, 17:49:11
Zaawansowany użytkownik
Takie programy do obliczania zapotrzebowania, itd. możesz dostać np. z elektroniki albo coola. sprawdz na ich stronach internetowych oraz na innych większych hurtownikach to może coś znajdziesz darmowego.
  • Odpowiedz

senior

2009-05-24, 08:54:21
Zaawansowany użytkownik
w przypadku chłodni na wesela to żaden program się nie sprawdzi,
jak klient wynajmuje salę na wesele to go bardzo nic nie obchodzi i nieraz wstawia gorący gaz z flakami pod sam parownik i się dziwi, że mają komorę chłodniczą a nie chłodzi...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-24, 09:40:21
Zaawansowany użytkownik
senior napisał(a):w przypadku chłodni na wesela to żaden program się nie sprawdzi,
jak klient wynajmuje salę na wesele to go bardzo nic nie obchodzi i nieraz wstawia gorący gaz z flakami pod sam parownik i się dziwi, że mają komorę chłodniczą a nie chłodzi...
Dokładnie!!!!!!!
Wiem z własnego doświadczenia bo takie robiłem i zdarza mi się naprawiać takie.

Nieraz przylatują z krzykiem że chłodnia słabo chłodzi ( nie tylko te które ja robiłem ) a na miejscu okazuje się że w chłodni kilka GARÓW z gorącymi potrawami i drzwi prawie ciągle otwarte ( no panie bo to trzeba ciągle tam coś wnosić i wynosić ).

Kiedyś zadzwonił do mnie właściciel chłodni takiej na przyczepce że dzwonili do niego z awanturą ( już podczas wesela ) że w chłodni 15 stopni. Pojechałem a tam chłodnia stoi w garażu przy remizie. Garaz szczelnie zamknięty, nawet okna pozamykane a w garażu pod 40 stopni ( na dworze było ponad 20 ) a drzwi się do chłodni prawie się nie zamykały bo oprócz pobierania ŻARCIA non stop ktoś narąbany wstawiał albo brał gorzałę ( miała się schładzać).

Byli strasznie zdziwieni - myśleli ze to niema wpływu na chłodnie.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-05-24, 11:59:49
Zaawansowany użytkownik
........należało odpowiednio podliczyć za nieuzasadnione wezwanie do "awarii" :lol i powiesić instrukcję obsługi komory chłodniczej.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-05-24, 16:34:53
Zaawansowany użytkownik
.............jeżeli to była twoja robota .
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-24, 16:51:13
Zaawansowany użytkownik
Akurat to nie była moja robota. Facet kupił gdzieś tę chłodnie ( nawet nieźle zrobiona ) i wypożycza na wesela.
Ja byłem wtedy przy niej pierwszy raz i z tego co wiem to chyba nadal chodzi bez problemu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa