Jakie moga byc skutki zamiany r22 na r407 poniewaz klimatyzator jakos nie chodzi tak jak ma codzic .dzieki za odpowiedzi
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
R22 zamienilem na R407c
21 Odpowiedzi, 20256 Wyświetleń|
Wątpię aby to była wina czynnika.To nie jest dobra zamiana
A jak "codzi"? Opisz dokładniej co zrobiłeś / jak to zrobiłeś. Co to za urządzenie, klima zwykła?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
tak sie robi tylko nie zapomnij zmienic olej na syntetyczny
radekklimat napisał(a):tak sie robi tylko nie zapomnij zmienic olej na syntetycznyI co ? Na przyszły rok będziemy tak robić we wszystkich serwisowanych przez nas urzadzeniach pracujących na R22 ? Nie wierzę. Jaki byłby koszt takiej operacji i jaki sens ? Skąd weżmiesz części zamienne do tych urzadzeń ? Kto dałby gwarancję na taką usługę ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
poczytaj trochę o czynnikach to się dowiesz że nie tylko r407 zastępuje r22 i wcale nie trzeba wymieniać części
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Co do części to miałem na myśli to że nie kupisz części zamiennych do urządzeń które ci się ZEPSUJĄ, bo nie będą już produkowane
![]() Więc po co inwestować w taki sprzęt ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
O jakich częściach konkretnie mówisz? Urządzenia się psuły i psują nadal i części jakoś się znajdują.
OK
Powodzenia. Ja wolę serwisować nowy sprzet. Nie mam zamiaru szukać po złomowiskachy starych części. A w zasadzie precyzuje to konkretnie ustawa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-20, 21:16:44 przez boryspol.)
Kto ci każe jeździć po złomowiskach ? do stargo urządzenia można włożyć nową sprężarkę .
do starego urządzenia też dostaniesz każdą cześć pod warunkiem ze urządzenie jest normalnej firmy a nie marketowe
Nie chlodzi tak jak powinien bo 407C nie ma wydajnosci chlodniczej takiej jak R22.
Wniosek: sprezarka bedzie pracowac o wiele dluzej lub ciezej . Energetycznie nieoplacalne. Tyle moim skromnym zdaniem.
Ale wcale nie musisz ładowac 407C , są inne zamienniki.
Nie sądzę aby bez szegółowych dokładnych pomiarów dało się odczuć różnicę przy pracy na 407 i R22.Przyczyna musi być inna.
oba te gazy pracuja na praktycznie takich samych cisnieniach wiec nie widze przeszkod zeby zastepowac jeden drugim nalezy tylko wymienic olej na syntetyczny dla 407c i filter jak wystepuje i to wszystko
a jeszcze jedno moc silnika w klimie dla tych gazow jest taka sama
Urządzenie zaprojektowane na R22 po zamianie czynnika na R407 nie będzie mialo takiej samej wydajności.Co innego jezeli porównujemy dwa urządzenia o tej samej mocy ,jedno na R22 a drugie na R407 . Ogólnie R407 jest trudnym do zapanowania gazem
Pozdrawiam
Ja często robiłe odwrotneie R-407 zamieniałem na R-22 i tak robiło duzo serwisantów bo R-407 to niewypał technologiczny: posiada tak zwany poślizg tempereturowy i często rozwarstwia się.
Nie wiem ile prawdy jest z tym olejem bo nigdy nie mialem takiego przypadku ale jeśli spręrzarka jescze nie zatarła się to powinno być ok. Musi być inny powód nieprawidłowego działania. byniom napisał(a):Ale wcale nie musisz ładowac 407C , są inne zamienniki.To może pomyślmy nad tym co będziemy ładować, bo niedługo wszystkich nas to będzie dotyczyć.
Może po prostu klimatyzator został napełniony parą,nie cieczą i tak naprawdę nie jest to już R407.
Prawidłowo napełniony układ bez żadnych "dopełnień" MUSI pracować dobrze !!!
Z tego co piszecie nie opłaca się używać R407 są z nim problemy lepiej zastępować innym może R404 lepszy jest osobiście widziałem chłodnie chodziła na R407 (ktoś już wymienił chłodziwo) właściciel zadowolony był.
R404 jest raczej do niskich temperatur a nie do klimy.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY