Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Temperatyra przy wylocie??

15 Odpowiedzi, 13868 Wyświetleń

oki0302

2007-05-06, 16:21:13
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich

Mam pytanie. Jaka powinna być temperatura przy wylocie w splicie o mocy chłodzenia 2500W (9000 BTU)?

Pozdrawiam
Grzesiek
  • Odpowiedz

senior

2007-05-06, 18:23:02
Zaawansowany użytkownik
to nie ma różnicy czy duża czy mała jednostka, wszystkie powinny dawać podobną temperaturę, moc chłodnicza jest w głównej mierze uzależniona od powierzchni wymiany parownika oraz przepływu powietrza:-)
jeśli chodzi o temperaturę to ja ustawiam by wiało ok 8 stopni
  • Odpowiedz

oki0302

2007-05-07, 07:26:40
Nowy użytkownik
Hmmm to co może oznaczać fakt, że u mnie jest 12 stopni - ubytek czynnika??
Ile może kosztować dopełnienie??

Pozdr
Grzesiek
  • Odpowiedz

senior

2007-05-07, 07:37:06
Zaawansowany użytkownik
może też wiać ok 12 stopni gdy jest ciepło w pomieszczeniu.jeśli jest dosyć chłodno ok 20 stopni to ok 8.

inna teoria to słaba praca sprężarki( przedmuch z ssania do tłoczenia , lub zużyte płytki), cena to zależy ile uciekło i jaki był, napisz dokładniej na forum lub maila do mnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-07, 07:39:20 przez senior.)
  • Odpowiedz

oki0302

2007-05-07, 07:54:18
Nowy użytkownik
Czynnik R407 cała instalacja mieści niecały kilogram
  • Odpowiedz

senior

2007-05-07, 08:01:40
Zaawansowany użytkownik
jeśli szybko pójdzie to jak dla mnie odpowiednia cena to 100 zł na terenie łodzi (jeśli nie ma dużo zabawy oczywiście...)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-23, 13:35:23
Nowy użytkownik
Hmm, moja klima - jakiś airforce made in castorama 9000 BTU w pomieszczeniu 21 m2 czy upał czy jak jest chłodno daje jakiś 9,5 do 11,5 stopnia przy nawiewie. Ogólnie klima chłodzi (no nie do 16 stopni) pokój całkiem sprawnie. W ciągu 5 do 10 minut w pomieszczeniu jest przyjmnie chłodno. Klime mam już jakiś czas gdzieś około 2 miesięcy i jest używana dość często - jednak póki co służyła głównie do grzania. Oczywiście niektórzy wiedzą na formu, że klime podłączyłem bez pompy próźniowej na rurkach długości 70 cm. I teraz pytanie - czy ta temperatura na wylocie jest ok czy nie, a może poprostu jest tak, że to poprostu markeciak jest i trzeba dać sobie spokój i tak zostawić.
  • Odpowiedz

senior

2007-05-23, 16:09:21
Zaawansowany użytkownik
zostaw tak jak jest
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-24, 15:37:46
Użytkownik
Witam. Jeżeli montowałeś klimę bez próżni, to może w układzie znajdować się powietrze. Powietrze podbija ciśnienie skraplania i rośnie stosunek(oba ciśnienia się sumują) Pk/Po, z czym to się wiąże: większe zużycie energi o koło 50% (Moc), a prowadzi tomiędzyinnymi do (śmierci sprężarki).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-24, 21:21:04
Nowy użytkownik
Aha, wiem i rozumiem - a czy wiesz, że aby wymienić sobie kość pamięci w komputerze musisz być uziemiony albo ładunki elektromagnetyczne powinny być zdjęcte jakimś odgromnikiem z osoby, która dokonuje wymiany kości - a prawda jest taka że wymieniam takie kości od x lat bez żadnych ceregieli - ba nawet kiedyś taką kością szorowałem po dywanie, kocu i swetrze i co?.... i nic - dalej działała Wink Oczywiście wiem, że się powinno próżniować układ, wiem że to MOŻE prowadzić do śmierci sprężarki, ale bardzij obawiam sie jakiejś nieszczelności na łączeniu rurek niż tego strasznego powietrza. A pobór prądu oraz moc mierzyłem z czystej ciekawości i odczyty są ciut poniżej podanych na tabliczce - czyli wydaje mi się że jest ok.
  • Odpowiedz

senior

2007-05-24, 21:41:51
Zaawansowany użytkownik
jeśli chodzi o rzeczy elektryczne, wydaje mi się, że coś o tym wiem.....:-) prąd znamionowy podany na tabliczce znamionowej jest prądem raczej o 10% przesadzonym, czyli układ pobiera o ok 10% mniej prądu niż to jest zadeklarowane, to tak z doświadczenia, co oczywiście nie znaczy, że może być inaczej, pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-25, 18:43:00
Użytkownik
Wystarczy podłączyć watomierz i zmierzyć moc pobieraną z sieci. Robiłem takie doświadczenia kilka razy i znacznie się różnią od tego co podaje producent (szcególnie od tego czy jest powietrze czy nie)mam takie stanowisko z klimą dodatkowo są zamontowane dwa manometry na ssaniu i tłoczeniu sprężarki i termopary dookoła. Był taki przypadek, że klima pobierała 100% mocy więcej niż na tab. znam.
Dlatego w praktyce nigdy hie dobijam klimy tylko próżnia i jeszcze raz próżnia to podstwa.
Pozdrawiam.
ps> nie porównuj ramu do klimy, wytłumaczę ci to na podstawie komputera to jest tak jakbyś miał najlepszą płytę główną , procka,grafikę itd. ale jak nie masz pożądnego markowego zasilacza to zakażdym razem jak odpalasz kompa to nie wiesz czy to ostatni raz.
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-27, 06:46:22
Nowy użytkownik
Wiem i zgadzam się z wami co do tej próżni. Dokonywałem pomiarów watomierzem więc wiem że nic złego się nie dzieje. Teraz w te upały chodziła klima nonstop i też jest ok. Jednak byłem u znajomego w domku jednorodzinnym i on ma klime Samsunga - dał za nią 1700 zł (klima 3,5 kW) no i powiem, że jakość wykonania w porówaniu do markeciaka to jak dzień do nocy. Oprócz tego ciszej chodzi zarówno jednostka zew. jak i wewnętrzna. Także idę w kierunku wymiany klimy na firmówke na przyszłe wakacje (ale oczywiście do podłączenia wezme fachowca z branży)

I jeszcze pytanie czy te rurki ( miejsce gdzie się je dokręca) co są przy jednostce zewnętrznej to czy znich podczas pracy powinna kapać woda czy też powinien zbierać się lód. Bo u mnie kapie woda a w sklepie kołomnie mają lód na tych króćcach???
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-27, 10:23:35
Użytkownik
Witam. To nie ma znaczenia i niewpływa na pracę urządzenia. ( na zimnych elementach wykrapla się para wodna, czasami gdy temp. spadnie po niżej zera to masz lód/
Pozdrwaiam.
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-27, 10:30:48
Nowy użytkownik
Czyli jest ok, dzięki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa