Jestem początkującym monterem klimatyzacji. Czy ktoś może pomóc mi w zagadnieniu z lutowaniem twardym. Jak dobrze polutować dwie rurki , jak używać topnika do lutów bez otuliny, jak powinien wyglądać dobrze polutowany przedmiot. Posiadam zestaw do lutowania twardego Turbo Set 90. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Lutowanie twarde. jak to dobrze wykonać ?
40 Odpowiedzi, 57520 Wyświetleń|
Za wszelką cenę staraj się poprowadzić instalację bez łączenia. Szczególnie jeśli jesteś początkującym monterem. pozdrawiam
kolego kup elektrody do lutowania twardego z malą domieszką srebra dwie rurki miedziane jedna z kielichem i próbój do skutku ,miedz z mosiądzem lub stalą elektroda srebna w otulinie i też próby do skutku bo najlepsza metoda nauki i jeszcze do kolegi patusx forum i do tego słuzy zobacz na motoryzacyjne tam kazdy dzieli się swoją wiedzą jezeli ją posiada pozdrawiam
Może udaj się do jakiegoś warsztatu który się zajmuje spawaniem i lutowaniem i oni Cię przeszkolą za drobną opłatą czy flaszką. Nawet jak zrobisz lut to nie będziesz wiedział czy jest on dobry i taki jaki powinien być. W sumie nie jest to trudne ale lepiej zacząć pod okiem fachowca wtedy będzie łatwiej i z górki. Pamiętaj aby po lutowaniu od razu nie chłodzić rurki mokrą szmatą czy czymś innym. Pzdr
łysy45 napisał(a):kolego kup elektrody do lutowania twardego z malą domieszką srebra dwie rurki miedziane jedna z kielichem i próbój do skutku ,miedz z mosiądzem lub stalą elektroda srebna w otulinie i też próby do skutku bo najlepsza metoda nauki i jeszcze do kolegi patusx forum i do tego słuzy zobacz na motoryzacyjne tam kazdy dzieli się swoją wiedzą jezeli ją posiada pozdrawiamDzięki za pomoc . Popiera w 100procentach uwagę co do roli forum. Pozdrawiam
zgadza się ale myślę ze to nie jest nasz problem tylko tych ludzi którzy chcą korzystac z ich usług a jeżeli ktoś chce się uczyc niech się uczy przeciż my też latami nabieramy doswiadczenia bo awarie chłodnicze niemają żadnego schematu i prawie każda jest inna pozdrawiam
patusX napisał(a):kolego zauwaz ile jest tu ludzi którezy chca zamontowac klimatyzator a na oczy go nie widzialaKolego to że jestem początkującym monterem to nie znaczy że nie zamontowałem żadnego klimatyzatora, kilka już mam na swoim koncie . A wracając do lutowania to wiem że może szybko nie będzie mi to potrzebne aczkolwiek chcę być na to przygotowany i nauka tego na pewno się przyda.
Ja wolę chwilkę poczekać niż na jeszcze czerwone luty wodą lać. Większość z nas w sezonie się spieszy ale tu można uszkodzić lut i każdy spawacz powie że nie ma co na gwałt chłodzić. Przerwa na papieroska nie zaszkodzi
a będziemy spać spokojniej. Pzdr
Najlepszy lut jest po samoczynnym ostygnięciu wtedy jego struktura jest na 100% pewna. Ale to wymaga chwili odczekania. PZdr
najlepiej rozpoczac nauke od palnika na sam propanbutan lub mapgaz -trudniej jest tym sprzetem wypalic dziure.topnik ktory posiadasz jest zapewne przeznaczony do lutowania cyna przez hydraulikow.do profesionalnej pracy niezbedny jest zestaw acetylen-tlen,do mniejszych robot jest dobry palnik na sam acetylen-malo w polsce popularny ale bardzo przydatny.
Przy lutowaniu nie zapominajmy o Azocie to podstawa czystości układu lutowanego. Pzdr
filmy z poradami zobacz na stronie drzarkloff.usa
nie ma takiej strony
Wpisz stronę w google ale tam są zwykłe filmiki nie do końca uczące bardziej obrazujące pewne teorie praktyczne. Pzdr
jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy.
propan butan i tlen. fosforobrąz albo srebro w żółtej otulinie,wiśniowy kolor i nagrzewamy wewnęczną rurke aby wciągneło lut i jakoś idzie. a czasem trzeba mokrą szmatą owinąć by nie nagrzać kolejnych elementów instalacji,różnie to bywa.
lutowanie twarde dziala na zasadzie wloskowatosci znanej ze szkoly podstawowej.
Witam
Myślę że, powinieneś zacząć od zakupienia odpowiedniego sprzętu. Najważniejszy jest dobry palnik, najlepszym rozwiązaniem jest zestaw tlen-propan. ![]() Lutowanie w chłodnictwie powinno wykonywać się w osłonie azotu, więc drugim na liście powinien być zestaw: butla z azotem i reduktor 30bar którego również używa się do prób ciśnienia instalacji. ![]() Jak lutuje się gotowe kształtki, trójniki w systemie VRF to nie ma problemu, masz gotowe kielichy. Jeżeli chcesz zredukować liczbę połączeń polecam roztłaczak zamiast mufek do łączenia rur. Warto również posiadać lusterko na teleskopie do podglądu lutu w miejscach trudno dostępnych. Ja używam babskiego drutu srebrnego w otulinie, jest drogi ale bardzo ładnie zalewa łączenia. Nie jest to mistszostwo w lutowaniu ale mniej wiecej wygląda to tak: ![]() Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
barbie napisał(a):jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy.Witam Mógłbyś porobić zdjęcia i pochwalić się swoim samochodem serwisowym? Szukam rozwiązań dla swojego. Pozdrawiam
Ładny reduktor tylko ja go przerabiam na końcówkę 1/4 cala z gwintem na wyjściu gdyż zwykłe naciągnięcie przewodu i zaciśnięcie przewodu jest mało skuteczne i potrafi azot przepuszczać. Zrobił bym zdjęcie tylko nie wiem jak je w kleić tu. Pzdr
"Wystarczy chcieć, pracować a wynik sam przyjdzie" nawet w lutowaniu kapilary
. Pzdr
tommatiz napisał(a):Zrobił bym zdjęcie tylko nie wiem jak je w kleić tu. PzdrWitam Zaloguj się na fotosik.pl, wrzucasz tam zdjęcia i kopiujesz link do powiększonego zdjęcia i wklejasz w tekst[img]www.link do zdjęcia[/img] Pozdrawiam
r12 napisał(a):Do Stefanbud. Wykręć tą końcówkę na wąż i wlutuj zaworek serwisowy 6 fiWitam Dobrze mi jest z tą końcówką ![]() Pozdrawiam
barbie napisał(a):jest piekny film hvacworktruck pokazuje dobrze wyposarzony samochod serwisowy.ten ktory uzytkuje jest podobnie zaopatrzony tylko mniejszy.Witam http://www.youtube.com/watch?v=6eW9Bn_XS30 Fajny by był jakby porządek trzymał i lepiej wyposażony był.Pozdrawiam
moj samochod jest zaladowany po sufit na zdieciu wyszla by sterta smieci.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
a będziemy spać spokojniej. Pzdr
![[Obrazek: 015d7edb368acb11.jpg]](http://images41.fotosik.pl/114/015d7edb368acb11.jpg)
![[Obrazek: 38117836bd41e9a2.jpg]](http://images45.fotosik.pl/119/38117836bd41e9a2.jpg)
![[Obrazek: f34f86cd437409ad.jpg]](http://images46.fotosik.pl/179/f34f86cd437409ad.jpg)

i lepiej wyposażony był.