Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Eliminowanie zapachu z klimatyzatora

48 Odpowiedzi, 54363 Wyświetleń
Wstecz 1 2

byniom

2009-05-16, 11:33:21
Moderator
Stosuję tylko przeznaczone do tego celu chemikalia bo dawno temu się naciołem gdy kazano mi myć jakimiś dziwnymi środkami i po trzech umyciach znikneły mi lamemle w parowniku
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

marco40

2009-05-16, 12:00:15
Nowy użytkownik
Masz rację byniom ja też stosuję Rectorseal Coil Disinfectant a żeby klient miał dobry zapach mam doktor klima k2 albo plaka do nawiewu ładnie pachną a mają też działania anty....
Pozdrowionka
  • Odpowiedz

alow

2009-05-20, 14:32:32
Nowy użytkownik
witam na usunięcie zapachu najlepszy jest sposób : dokładnego czyszczenia
tacy ociekowej skroplin ( zdemontować)
rotora j. wew.
parownika.
środki czyszczące w tym przypadku są tylko dodatkiem
sprawdzić jeżeli skropliny są do kanalizacji powinien być syfon na instalacji
odprowadzaiącej.
trochę pracy ale eliminuje wszystkie zapachy.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-12, 14:04:15
Moderator
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cab...3b4c8.html tego szukałem i znalazłem. Polecam bo jest zarombista. A tak to wygląda w użytkowaniu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c02...26dcd.html Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-12, 15:35:37 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-08-12, 17:15:18
Użytkownik
samo z siebie sie tak mocno pieni?? wydajne??
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-12, 17:24:09
Moderator
Pojemnik wystarczy na ok 5-7 parowników wielkości powiedzmy 3.5kW. Psikana jest od razu piana. Potem włączasz klime na najwyższe obroty bez chłodzenia w funkcji samego wentylatora i piana ładnie wchodzi do środka i eliminuje zapachy. Oczywiście przed pianą warto wymyć parownik jakąś chemią. Koszt pianki 30.55- Pln
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-12, 18:13:03
Top użytkownik
co zrobic gdy z klimatyzacji wypadnie mysz?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-12, 18:23:11
Moderator
Po gratulować właścicielowi klimy czystości w pomieszczeniu. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-12, 19:14:07
Moderator
I zasugerować kupno kota Big Grin a tak naprawdę to tylko współczuć serwisantowi że w takim syfie robi.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-12, 20:23:05
Moderator
Syf jak syf a smród????? Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-12, 20:24:04
Top użytkownik
mysz byla na stacji benzynowej,druga w hurtowni budowlanej,mimo solidnego pogryzienia tasiemki przewodow klima dziala do dzis.pytanie z innej beczki.w budynku-stacja benzynowa sa trzy klimy kanalowe po 15KW.dlugosc odplywu wody 15metrow,spadek 15 cm jaka powinna byc srednica rury odplywowej?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-12, 20:42:26
Moderator
Nie mniej jak wyjście z urządzenia ale sądzę że od 1/2' zimna woda do 3/4' powinno byc ok. Przy tak długiej rurze można dać odpowietrzenie gdzieś po środku.Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-12, 20:43:36 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-13, 04:41:40
Top użytkownik
jest rura 3/4 cala nibco i sa problemy woda przelewa sie na sufit .spadek centymetr na metrze to niewiele ,syfon jest zamontowany-to dodatkowy opor przeplywu w pionie jest otwor 50 mm ja na miejscu instalatorow /inna firma/ dalbym 50 mm bylby spokuj na 10 lat .nawet przy jednej klimie po kilku latach rura zatyka sie zwlaszcza gdy filtry nie sa zainstalowane lub brudne.moim zdaniem trzeba stosowac w poziomych odplywach o niewielkim spadku rure conajmniej 32mm
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-08-13, 05:23:00
Top użytkownik
barbie napisał(a):jest rura 3/4 cala nibco i sa problemy woda przelewa sie na sufit .spadek centymetr na metrze to niewiele ,syfon jest zamontowany-to dodatkowy opor przeplywu w pionie jest otwor 50 mm ja na miejscu instalatorow /inna firma/ dalbym 50 mm bylby spokuj na 10 lat .nawet przy jednej klimie po kilku latach rura zatyka sie zwlaszcza gdy filtry nie sa zainstalowane lub brudne.moim zdaniem trzeba stosowac w poziomych odplywach o niewielkim spadku rure conajmniej 32mm
Witam

Daj napowietrzanie w pionie powyżej lustra wody, będziesz miał spokój.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-08-13, 05:43:49
Top użytkownik
Witam

O mniej więcej tak jak na obrazku Big Grin

[Obrazek: 25370e5ba9cbf1b8.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-13, 14:08:16
Moderator
Ostatnio byłem na awarii gdzie ze ścienniaka 3,5kW dali odpływ wężykiem jak do pompki tylko 10mm na zewnątrz i długość ok 6 m i na 3 zakrętach spłaszczyły się wężyki i woda ciekła przez parownik. Zastanawiam się gdzie ta oszczędność!!!!!! 2 rurki 1/2 cala ciepła woda GENOWA+1mufka+3kolana 90" całość może 22pln. Czy warto tak oszczędzać??????????? Zasrani fachowcy...........
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-13, 14:53:33
Top użytkownik
jesli stosujecie rurki 1/2 cala lub 3/4 cala w murze unikajcie kolan 90 stopni,lepiej jest dac 2 kolana 45 stopni wtedy jest szansa przepchania lub wstawienia kamery.w lazienkach sa czesto bardzo drogie kafelki.
  • Odpowiedz

JGX

2010-08-11, 15:32:40
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Myślałem że ktoś ma taki środek ale cisza. Ja osobiście używam Środek bakteriobójczy Rectorseal Coil Disinfectant

* Środek o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, pleśniobójczym, dezynfekującym, czyszczącym i dezodoryzującym
* Przeznaczony do wymienników lamelowych, tac ociekowych klimatyzatorów, pomp ciepła, kanałów wentylacyjnych, urządzeń filtrujących powietrze a także do wszelkich powierzchni ze stali nierdzewnej, tworzyw sztucznych, metali, drewna, ceramiki oraz powierzchni emaliowanych

Opis produktu:

Coil Disinfectant zabija bakterie chorobotwórcze i grzyby, niszczy oraz powstrzymuje wzrost pleśni - zapobiegając uczuleniom i infekcjom wywoływanym przez skażone drobnoustrojami powietrze. Zwalcza m.in. Legionella pneumohpilia, Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus Aureus, Salmonella Choleraesuis, Influenza A/Hong Kong, Herpes Simplex Typ 2, Trichophyton Mentagraphytes. Pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniach.
Specyfikacja:

* Środek bezkwasowy
* Ulega biodegradacji
* Posiada atest PZH

I powiem Ci że jestem z jego działania zadowolony, po przeglądzie i włączeniu urządzenia wyczuwalny jest świeży zapach z wylotu.
W czasie przeglądu rozbieram całą obudowę żeby dojść do zakamarków, porządnie zraszam elementy j.w. Trzeba zabezpieczyć się przed skapującymi rozpuszczonymi brudami.
Tym samym środkiem namaczam filtry przed czyszczeniem. Po 10-15 minutach obwicie spłukuje wodą i powtarzam czynności. Większość zanieczyszczeń spływa za pierwszym razem. Myje wewnętrzne części obudowy i składam powoli do kupy. Zawsze pozbywałem się smrodku w ten sposób z tym środkiem.

Pozdrawiam

witam, czy ten środek nadałby się do czyszczenia-odgrzybienia klimy w samochodzie? Czy po delikatnym spryskaniu parownika i pprzewodów wentylacyjnych szybko odparuje nie pozostawiając dodatkowego osadu a zabijając "witaminki" Smile? Bo wiadomo w samochodzie nie można sobie pozwolić na gruntowne mycie aby płyn kapał?
pozdro 4all
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-08-11, 18:49:57
Top użytkownik
Witam

Ten środek został wycofany ze sprzedaży. Ten środek jest nie był penetrujący ani czyszczący. Służył do dezynfekcji i odgrzybiania.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JGX

2010-08-11, 19:40:59
Użytkownik
to co byś polecił
stefanbud napisał(a):Witam

Ten środek został wycofany ze sprzedaży. Ten środek jest nie był penetrujący ani czyszczący. Służył do dezynfekcji i odgrzybiania.

Pozdrawiam
to co byś polecił do samochodu?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-08-12, 06:32:51
Top użytkownik
Witam

Szczerze, to nie wiem co nadaje się do czyszczenia klimy samochodowej. Ja używam ozonatora, tyle że mam roczny samochód i chemii nie muszę jeszcze lać. Od ostatniego postu na temat skutecznej chemii do czyszczenia zapyziałej klimatyzacji częściowo wymieniłem środki jakich używałem. Ograniczyłem się do trzech środków ale za to o bardzo silnym działaniu. Do czyszczenia skraplaczy i parowników używam CLEAN-N-SAFE(wersja Amerykańska 3,8l) w stężeniu zależnym od zabrudzenia. Jeżeli skraplacze i parowniki są zapuszczone niezastąpiony jest Renewz. Do dezynfekcji i odgrzybiania używam VIRUSOLVE i ozonatora. W połączeniu te środki są w stanie oczyścić i usunąć największy smród z klimatyzatora. Kilka urządzeń w tym roku uratowałem.

Pozdawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-12, 08:10:53
Moderator
Do samochodów stosują też BM-12D ale jak to jest skuteczne to nie wiem poza tym to trzeba ładować jakimś rozpylaczem który kosztuje około 150pln
  • Odpowiedz

hdtv

2017-06-15, 13:04:59
Użytkownik
Odświeżam temat - mam dwa pytania do doświadczonych monterów - czy preparaty do szeroko pojętej dezynfekcji (wirusy, bakterie. grzyby) na bazie alkoholu nadają się do odkażania parowników i w ogóle j.w?
Drugie - czy stosował ktoś do mycia parownika płyn Meglio? Nada się to - nie chodzi mi o skuteczność bo ten płyn świetnie myje tłuszcze brudy itd. tylko czy jest bezpieczny dla lamelek parownika bo niby preparat do mycia powinien być bezkwasowy a nie wiem jak jest z tym w tym Meglio. Pytam bo akurat mam takie środki i chciał bym uniknąć zakupu dość drogich specjalistycznych do mycia i odkażania jednego parownika
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa