Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kilka pytań

16 Odpowiedzi, 14010 Wyświetleń

WW30

2009-08-19, 23:10:54
Nowy użytkownik
Witam bo od tego należy zacząc.
Jestem tutaj nowy,ale nie bez powodu.

Przeczytalem juz troszke czy to u was czy gdzi indziej o klimatyzacji(jej obsludze),
wydaje mi sie ze to co wiem to nadal malo by zaczac jakakolwiek prace z serwisowaniem odrzybianiem i napelnianiem klimatyzacji, dlatego prosilbym o jakies informacji o ksiazkach ktore warto kupic jaki strony internetowe przejrzeć.

O kursie narazie nie mysle, bede go mial "GRATIS" jak kupie maszyne do serwisowania. Udam sie rowniez na inny kurs z serwisowania (czytaj naprawy) klimy, w krakowie u jakiegos goscia na G ma tam jakies szkolenia z zakresu obslugi klimy.

Mam nadziej ze moge liczyc na wasza pomoc i jeszcze raz wszystkich Witam

Pozdrawiam Łukasz
  • Odpowiedz

tom17

2009-08-20, 09:55:00
Użytkownik
witaj

Klimatyzacja w samochodzie - Ulrich Deh
Autoporadnik klimatyzacja - Piotr Kozak, Steve Rendle
Technika klimatyzacyjna dla praktyków. Klimatyzacja pojazdów samochodowych - praca zbiorowa pod redakcją Bolesława Gazińskiego

w tychksiązkach znajdziesz podstawy, jednak najlepszą nauką jest praktyka u kogoś kompetentnego
  • Odpowiedz

WW30

2009-08-20, 12:55:43
Nowy użytkownik
Wiem wiem o auto dacie czytalem tylko kosztuje 500zl.

A na taka praktyke to bym sie wybral tez chcetnie do kogos tylko daleko dojezdzac nie bardzo a tylko tam by mnie ktos nauczyl, bo blisko znaczy okolice bytomia to jak wiadomo powiedza konkurencja (byc moze) to nie naucze go
  • Odpowiedz

matwik1

2009-08-20, 19:27:39
Nowy użytkownik
sam jestem samoukiem i wiem ze cieżka droga przed tobą .dużo musisz pytać czytać na forum a jak do kogoś trafisz na "praktykę " to w jeden sezon powinieneś załapać o co chodzi pod warunkiem że nie bedzie to zakład gdzie dobija sie klimy . Najlepsza nauka to praktyka i próba rozwiązywania problemów. Powodzenia !!
  • Odpowiedz

WW30

2009-08-20, 22:01:24
Nowy użytkownik
Ten pomysl z szrotem calkiem calkiem narazie zakupilem ksiazki i intensywnie czytam na szrot skocze w najbliszych dniach.
Mam nadzieje ze jezeli sie czyms nie przeraze w tej dziedzinie to moze w maju przyszlego roku zaczne dzilac u ludzi Smile
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-09, 18:19:56
Nowy użytkownik
Koledzy mam pytanko

Czy ma ktos moze jakas sprezarke do sprzedania moze byc uszkodzona byle jak najtaniejSmile Korzystam z rad i ucze sie budowy a sprezarki nie mam Sad
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-20, 13:27:13
Nowy użytkownik
Witam ponownie

Moja nauka nabiera rozpedu coraz wiecej juz wiem. Smile, Jednak potrzebuje informacji na temat obowiazkow jaki musze spelnic przy prowadzeniu serwisu i napelniania klimatyzacji. Chodzi mi o przepisy, zgodu jaki musze uzyskac, oraz inne sprawy tego typy.

Pozdrawiam Łukasz
  • Odpowiedz

Artic

2009-09-25, 18:08:23
Zaawansowany użytkownik
napisz skąd jesteś??
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-09-26, 06:22:24
Top użytkownik
Na poczatek szkolenie z obsługi auto klimatyzacji a do stacjonarnych szkolenie z F-gazów i certyfikat B
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-27, 16:19:57
Nowy użytkownik
Szkolenie ok ale tych f-gazow i certyfikat to juz nie bardzo. Co to wogole jest?? Gdzie takie cos zdobyc i jak?

Jestem z Tarnowskich Gór okolice Bytomia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-27, 21:44:17 przez WW30.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-09-28, 20:50:42
Top użytkownik
Zadzwoń do COCH Kraków.tel 0126370933. Pani Magdalena Przygrodzka.Oni prócz Krakowa robią szkolenia w terenie.Na temat tych szkoleń ona przesle Ci materiały
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-29, 13:01:29
Nowy użytkownik
Te szkolenia w Krakowie nie bardzo dla mnie bo:
- jest dla firm (ich pracowników) juz istniejacych
- potrzebuja wyksztalcenie minimum zawodowe a ja dopiero koncze 4 klase technikum i dopiero w maju bede mial srednie a w maju to ja juz chce byc po kursieSmile

Może wiecie gdzie jeszcze organizuja takie kursy dla osob prywatnych a nie dla firm
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-09-29, 15:40:07
Top użytkownik
Aby przystąpić do egzaminu musisz mieć co najmniej wykształcenie zawodowe.-tak mówa wytyczne ministerstwa ochrony środowiska więc nic tutaj nie przeskoczysz.Każde szkolenie kończy sie egzaminem,do którego nie możesz przystapić.
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-29, 16:34:57
Nowy użytkownik
Ta jezeli chodzi o szkolenia z f-gazow i certyfikat b, a ja chce tylko szkolenie z obslugi i serwisowania (naprawy) klimatyzacji.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-09-30, 14:06:19
Top użytkownik
Nie ma takich szkoleń-nie pozwala na to ustawa unijna.
  • Odpowiedz

WW30

2009-09-30, 17:05:33
Nowy użytkownik
Sa dzis znalazlem szkolenia z zakresu obsugi i serwisowania klimatyzacji samochodowej. www.wega.net.pl
Tam ktos z tej firmy robi szkolenia
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa