Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaż w małej chłodni

16 Odpowiedzi, 19941 Wyświetleń

mn27

2010-03-22, 21:35:22
Zaawansowany użytkownik
WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanie
dzieki
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-22, 21:51:13
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanie
dzieki
Drogi kolego.Po pierwsze na zaworze ustawiamy przegrrzanie czynnika.Odparowanie zależy od doboru urządzeń -parownik bądż chłodnica i sprężarka.Jak jest gówwno dobrane to zaworem dużo nieda się zrobić aby zmienić temperaturę parowania.Przegrzanie jak najbardziej.Nawet do temperatury uszkodzenia uzwojenia sprężarki.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-22, 21:56:51
Zaawansowany użytkownik
tak jak pisałem wcześniej nie miałem bardzo styczności z zaworami a więc chciałbym sie dowiedzieć czym tak naprawdę rózni sie zawór od kapilaary
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-22, 23:14:49
Moderator
Zawór od kapilary różni się ... długością Smile No i można łatwiej ustawić przegrzanie. A reszta to jak R-40 pisał. Potraktuj to jak dużą lodówkę Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 07:38:46
Zaawansowany użytkownik
no właśnie głównie chodzi mi o to jak go wyrególowć aby urządzenie działało poprawnie dużo czytałem na temat zaworów ale nie mogę sie nigdzie doczytać jak ustawić go
z kapilarą nigdy nie miałem większych problemów zawsze dałem sobie radę
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-23, 10:33:06
Moderator
Musisz ustawić tak abyć przegżanie miał w zakresie około 10 st
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-03-23, 20:17:35
Moderator
Zaworu fabrycznie nowego nie musisz regulowac, czynnika dajesz tyle az do momentu zaprzestania pienienia we wzierniku
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:36:01
Zaawansowany użytkownik
O ile wszystko dobrze jest dobrane to tak.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 20:36:07
Zaawansowany użytkownik
dzięki za krótkie i konkretne odpowiedzi
a te 3 m rurociągu to ok czy olej będzie powracał do sprężarki swobodnie
i co ile i na jaki czas ustawić odtajanie
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:46:55
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):dzięki za krótkie i konkretne odpowiedzi
a te 3 m rurociągu to ok czy olej będzie powracał do sprężarki swobodnie
i co ile i na jaki czas ustawić odtajanie
Przy 3 metrach spoko.Niemartwisz się o powrór oleju.Odtajanie przy włączonych wentylatorach.Na próbę proponuję 35 minut co 6 godzin.Reszta zależna od twoich obserwacji.Tak apropo niepisałeś o metodzie odtajania.Przy minusie powrót oleju jest utrudniony w normalnych warunkach pracy.W dodatnich układach przy warunkach awaryjnych.Np.zdławienie rurociągu ssawnego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-23, 20:52:02 przez R-40.)
  • Odpowiedz

łysy45

2010-03-23, 20:49:26
Użytkownik
Co 8 godz 30 min 10 st koniec
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 20:49:57
Zaawansowany użytkownik
odtajanie grzałkami elektrycznymi
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:57:57
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):odtajanie grzałkami elektrycznymi
Jak elektryczne to zrób jak napisał łysy z czasem.Temperatura końca odtajania +12,a czas ociekania około 3 minut.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-23, 22:09:36
Moderator
... i bez wentylatorów ofkors Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-24, 19:08:55
Zaawansowany użytkownik
jeszcze raz wielkie DZIEKI chłopaki zobaczymy po montażu czy wszystko będzie działac ,gdzieś za 2 tygodnie
  • Odpowiedz

Klim

2014-08-15, 09:01:55
Użytkownik
Witam, mam pytanie donosnie przegrzania w takiej chlodni - TA ROZNICA 10 K TO MIERZYMY TEMPERATURE NA PIERWSZYM I OSTATNIM KOLANKU PAROWNIKA CZY CHODZI O TEMP ODPAROWANIA I TEMP RURKI ZA PAROWNIKIEM SH?
ZNAJPMY MNIE POPROSIL ZEBYM MU ZOBACZYL CZY PRAWIDLOWO CHODZI MI TAKA CHLODNIA NA CZYNNIKI 507 I ODPAROWANIU - 10 .ZA PAROWNIKIEM NIE MAM ZAWORKU ZEBY SIE WPIAC I MAM PYTANIE CZY MOGE SIE WPIAC NA FILTRZE I ZMIERZYC PRZGRZANIE ? DLUGOSC INSTALACJI 5 MB.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa