Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

skraplacz natryskowo-wyparny

9 Odpowiedzi, 13877 Wyświetleń

goewa

2010-05-24, 15:39:33
Nowy użytkownik
Czy jakiś fachowiec pomoże mi odpowiedzieć na pytanie testowe? Oto ono:
Przemiany powietrza w skraplaczu natryskowo-wyparnym realizowane są:
1) przy stałej entalpii właściwej
2) przy stałej zawartości wilgoci
3) przy współczynniku kierunkowym zależnym od parametrów powietrza i temperatury skraplania

Czy trzecia odpowiedź jest prawidłowa, czy powinna być druga? - bo pierwsza raczej odpada w przedbiegach.
W necie bardzo mało informacji na temat tych skraplaczy, bardziej ogólne, a co się dzieje z tym powietrzem?...
  • Odpowiedz

goewa

2010-05-24, 18:42:06
Nowy użytkownik
niestety nadal nie znam odpowiedzi, nawet na podstawie przytoczonego tekstu
czy to powietrze jakoś zmienia swoją wilgotność? (bo jeżeli tak, to by 2) odpadło i zostało 3)...
  • Odpowiedz

AS

2010-05-24, 20:15:29
Zaawansowany użytkownik
Czynnikiem warunkującym wymianę ciepła jest entalpia powietrza , która musi być mniejsza od entalpii odpowiadającej stanowi nasycenia w temperaturze wody. W skraplaczu natryskowo wyparnym, w każdym przypadku, następuje wzrost entalpii powietrza( h rośnie) oraz wzrost zawratości wilgoci powietrza(x rośnie).
Czyli żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa.
  • Odpowiedz

goewa

2010-05-26, 11:16:35
Nowy użytkownik
Ja poważam moich nauczycieli akademickich, wobec powyższych odpowiedzi wnioskuję, że trzecia musi być prawidłowa (entalpia nie jest stała, zawartosć nie jest stała - to eliminuje odp. 1) i 2), więc zostaje 3) ).Dzięki. To są nasze przykładowe pytania na egzamin końcowy...
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-27, 15:48:56
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-29, 06:19:49
Top użytkownik
goewa napisał(a):niestety nadal nie znam odpowiedzi, nawet na podstawie przytoczonego tekstu
czy to powietrze jakoś zmienia swoją wilgotność? (bo jeżeli tak, to by 2) odpadło i zostało 3)...
Witam

Zauważyłem że pytania są tak sformułowane że odpowiadający wykorzystał swoją nabytą wiedzę a nie szukał odpowiedniej formułki w internecie.

W skraplaczach natryskowo-wyparnych zastosowano wymuszony przepływ powietrza, aby uzyskać bardziej intensywne chłodzenie wody obiegowej. Na skutek częściowego odparowania wody i porywania kropel woda obiegowa wymaga stałego uzupełniania.(z nadmiarem w stosunku do wody odparowującej, by uniknąć wzrostu twardości wody)

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2010-05-30, 10:33:15
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.

co ma zapowietrzenie do przemian powietrza w skraplaczu natryskowo wyparnym?
Widziałeś choć raz skraplacz natryskowo wyparny? zaglądałeś do środka?

blaszane pudła z setami metrów rur . Czasem o kształcie wierzy z rurami wewnątrz. Na górze prysznic -po rurach leje się woda. na dole wanna do której ta woda spada i małe jeziorko. pompa podająca wodę z tego jeziorka do prysznica. i wentylatory robiące spory huragan -dmuchające w górę naprzeciw cieknącej wody.
woda intensywnie paruje i się ochładza. jest zimniejsza o kilkanaście stopni od powietrza atmosferycznego. i woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze... zimna woda lejąca się po rurach z czynnikiem. najczęściej wewnątrz rur jest amoniak. czasem inne gazy -freony lub nowe czynniki...
co ma zapowietrzenie wewnątrz rur -do tego co dzieje się wokół nich wewnątrz tego pudła?
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-30, 19:45:09
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):
R-40 napisał(a):Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.

co ma zapowietrzenie do przemian powietrza w skraplaczu natryskowo wyparnym?
Widziałeś choć raz skraplacz natryskowo wyparny? zaglądałeś do środka?

blaszane pudła z setami metrów rur . Czasem o kształcie wierzy z rurami wewnątrz. Na górze prysznic -po rurach leje się woda. na dole wanna do której ta woda spada i małe jeziorko. pompa podająca wodę z tego jeziorka do prysznica. i wentylatory robiące spory huragan -dmuchające w górę naprzeciw cieknącej wody.
woda intensywnie paruje i się ochładza. jest zimniejsza o kilkanaście stopni od powietrza atmosferycznego. i woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze... zimna woda lejąca się po rurach z czynnikiem. najczęściej wewnątrz rur jest amoniak. czasem inne gazy -freony lub nowe czynniki...
co ma zapowietrzenie wewnątrz rur -do tego co dzieje się wokół nich wewnątrz tego pudła?
Wszystkie opisane przemiany występują na zewnątrz skraplacza,a nie w skraplaczu.Jeszcze raz podkreślam,że wszystkie przemiany powietrza wewnątrz skraplacza świadczą o zapowietrzeniu układu chłodniczegoCzy widziałeś taki skraplacz.Bo ja widziałem taki gdzie wszelkie przemiany powietrza zachodziły na zewnątrz skraplacza a nie w skraplaczu.
  • Odpowiedz

wit

2010-05-30, 22:44:22
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Wszystkie opisane przemiany występują na zewnątrz skraplacza,a nie w skraplaczu.Jeszcze raz podkreślam,że wszystkie przemiany powietrza wewnątrz skraplacza świadczą o zapowietrzeniu układu chłodniczegoCzy widziałeś taki skraplacz.Bo ja widziałem taki gdzie wszelkie przemiany powietrza zachodziły na zewnątrz skraplacza a nie w skraplaczu.

skraplacz -to nie same rurki. i wewnątrz skraplacza nie oznacza wewnątrz rurek.

oznacza wewnątrz całego wymiennika.
także
w obudowie natryskowo wyparnego.
pomiędzy lamelkami zwykłego powietrznego.
i wewnątrz zbiornika oraz wewnątrz rurek płaszczowo-rurowego.

co do natryskowo wyparnych... pracuje przy takich od 20-stu lat niemal codziennie...
i taki skraplacz to wymiennik woda-powietrze -czynnik chłodniczy.
w każdym z tych mediów zachodzą przemiany... skraplacz natryskowo wyparny z jednej strony łyka powietrze suche i cieplejsze -z drugiej wypluwa zawilgocone i zazwyczaj chłodniejsze-choć czasem może być i podgrzane...
- schłodzone odparowującą wodą -ale i grzane czynnikiem chłodniczym. zazwyczaj amoniakiem. czasem R507 lub R404.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa