Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wydajność pompki skroplin w kasecie Airwell-a

26 Odpowiedzi, 31796 Wyświetleń
1 2 Dalej

Bock

2010-05-13, 21:25:01
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Mam pytanie może ktoś się orientuje jaka może być wydajnośc pompki skroplin w kasetonowych klimach. Poprawiam po kimś instalacje i niestety odprowadzenie kondensatu jest tak zrobione że trzeba będzie je wykonać na nowo.
Precyzując pytanie do ilu metrów w górę może seryjna pompka w kasecie wypchać wodę.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-05-13, 21:53:49
Zaawansowany użytkownik
Z tego co pamiętam max 60cm pionowo do góry a potem tylko grawitacja .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-05-14, 06:32:39
Zaawansowany użytkownik
W mojej praktyce z tymi modelami - w zależności od grubości rurki - od 60 do 100 cm . Można to samemu sprawdzić. Odkręcasz 4 narozne uchwyty. Zdejmujesz na dół styropianową tacę ociekową. Masz pompkę na wierzchu. Bierzesz naczynie z wodą - najlepiej obciętą w połowie butelkę plastykową po wodzie mineralnej. Podstawiasz pod pompkę aby zanużył się tzw grzebień. Palcem z boku podnosisz pływak. Pompka startuje . W miarę ubywania wody-ściskasz butelkę aby podnieść poziom wody - tak aby ciągle była zasysana. Wtedy możesz zobaczyć ile ci ubyło wody. Ważne jest to że po opuszczeniu pływaka pompka jeszcze troche pracuje- po jej wyłączeniu - woda wraca do naczynia. Jest to ten słup wody który nie dotarł do punktu( kolanka) z którego woda opada samoczynnie ze spadkiem dalej do odpływu. Przy grubej rurze odpływowej ilość wody powracającej z powrotem do naczynia może być na tyle duża , że sumaryczna wydajność pompki jest za mała. Dlatego też słup wody w cieńszej rurce daje lepszą skutecznosć pompki.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-05-14, 07:21:01
Zaawansowany użytkownik
Ja daje tyle centymetrów do góry ile metrów jest od klimy jest do spustu gdzie skropliny są odprowadzane z małym zapasem.
Czyli jeżeli od klimy mam pokonać 10 metrów (np. nad sufitem podwieszanym ) to daje 10 cm. do góry przy klimie , a dalej grawitacyjnie przynajmniej ze spadkiem 1cm/m. Nie za dużo poco ma się pompka męczyć jak nie musi. Big Grin Big Grin
Na wyjściu skroplin z tego co pamiętam rurkę 15mm i przy takiej rurce możesz dać max 0,6m do góry.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-14, 12:36:42
Zaawansowany użytkownik
Dziękuje za odpowiedzi.
Wczoraj sprawdzałem pompki na 3 jednostki 2 nie dają rady tzn woda w pewnym momencie wraca do tacy i w końcu zgłasza się błąd. Po spuszczeniu korkiem wody z tacki jest oczywiście ok. Instalke odprowadzającą skropliny przetykałem kilka razy niby jest drożna ale woda nie przepływa. W poniedziałek będę z tym walczył. Na istniejącej instalacji jest za dużo "zawijasów" początkowo jest wąż a potem wpięty jest do gz 1/2". Jak rozetne troche sufitu spróbuje to troche skorygować jeśli się nie uda pociągne nowe gz z delikatnym spadem. Róznica poziomów wynosi jakiś 1metr z tym że instalacja cały czas idzie w góre a początkowo nawet w dół:/.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc pozdrawiam. Miłego wekendu Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-14, 16:01:26
Moderator
W ostatecznej ostateczności Rolleyes , jeśli za pierwszym pionem nie można puścić skroplin ze spadkiem grawitacyjnym, to może pomoże zawór zwrotny. Tuż za pompką, aby woda z odcinka pionowego nie zalewała tacki. Tylko nie wiem czy pompka będzie miała siłę go przepchnąć. Kiedyś mieliśmy zrobić coś takiego, ale udało się bez zwrotnego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-14, 16:25:51
Top użytkownik
odpływ nie może prowadzić pod górę -objętość wody w rurze nie może być większa jak w tacy .sygnalizacja problem z wodą jest czasowa jeśli pompka skroplin pracuje dłużej niż 30 do 60 sekund (w zależności od fabryki ) klima wyłącza się i zapala się alarm .
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-14, 16:36:43
Moderator
Może trzeba zrobić odpowietrzenie bo się korek powietrzny robi.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-14, 16:46:19
Moderator
Tu większość urządzeń kasetonowych z pompkami ze zbyt dużą wysokością nie dają sobie rady. W poziomie to jeszcze pójdzie ale do góry to okolice 1 metra to max. Z tego co pamiętam to urządzenia HAIER nie podnosiły w ogólę Smile w pionie wody tylko w poziomie. Pzdr
  • Odpowiedz

mg

2010-05-14, 16:59:02
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Tu większość urządzeń kasetonowych z pompkami ze zbyt dużą wysokością nie dają sobie rady. W poziomie to jeszcze pójdzie ale do góry to okolice 1 metra to max. Z tego co pamiętam to urządzenia HAIER nie podnosiły w ogólę Smile w pionie wody tylko w poziomie. Pzdr

Też słyszałem że te haiery jakieś takie nieudane Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-14, 17:17:15
Top użytkownik
tanie klimy montują chałupnicy -to powód późniejszych problemów .w keżdej instrukcji montażu kasety jest rysunek jak zrobić odprowadzenie wody .dzisiaj widziałem fotkę -ktoś zrobił na odprowadzenie skroplin do pisuaru--teraz Sanepid robi problemy .
  • Odpowiedz

mg

2010-05-14, 17:26:41
Top użytkownik
A spotkał się ktoś z Was z odprowadzeniem skroplin do zbiornika spłuczki?
Wiecie ekologia, źródła odnawialne i te sprawy. Wink
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-14, 17:48:08
Zaawansowany użytkownik
zobacz tutaj piszą 8 metrów.Osobiście niesprawdzałem
http://www.centroclima.pl/pompka-skropli...ange-pump/
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-14, 17:58:24
Moderator
mg napisał(a):A spotkał się ktoś z Was z odprowadzeniem skroplin do zbiornika spłuczki?
Wiecie ekologia, źródła odnawialne i te sprawy. Wink
Widziałem ale to nie takie straszne, widziałem jak ktoś odprowadzenie zrobił do komina wentylacyjnego ale w taki sposób że rurka wystawała z parownika do samego komina i kap kap kap na sam dół Big Grin Jak klientowi powiedziałem że mu budynek podcieka to się z lekka zdziwił Smile. Co do HAIERÓW to w jednej firmie zainstalowali kasetę wszystko ładnie pięknie ale....pod czas puszczania z projektora prezentacji który był podwieszony też do sufitu, to robiła się taka wibracja że obraz z projektora drgał i nie dało się prowadzić prezentacji Big Grin takie jaja Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-05-14, 18:37:53
Zaawansowany użytkownik
Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-14, 18:53:48
Zaawansowany użytkownik
bartekyogico napisał(a):Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam.

Seryjność mozna udoskonalić. Bo jak przypuszczam problem autora wątku polega na tym aby zwiększyć podnoszenie wypocin.Banalnym jest brak rozwiązań w stosunku do istniejącego problemu.A tu problem jest z wypocinami
  • Odpowiedz

mg

2010-05-14, 19:22:58
Top użytkownik
R-40 napisał(a):
bartekyogico napisał(a):Kolego R co innego pompka akcesoryjna a co innego wmontowana w kasete. Ta z kasety to do 50 cm w gore i nie pod duzym skosem a jak trzeba wyzej to robimy uklad 2 pompek (akcesoryjna najlepiej z kuweta). Post banalny ale to test nowej odslony forum. Pozdrawiam.

Seryjność mozna udoskonalić. Bo jak przypuszczam problem autora wątku polega na tym aby zwiększyć podnoszenie wypocin.Banalnym jest brak rozwiązań w stosunku do istniejącego problemu.A tu problem jest z wypocinami

Więc popracuj nad sobą, użyj antyperspirantu czy jakieś zioła...
A może po prostu wykąp się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-14, 19:24:29 przez mg.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-14, 19:39:17
Top użytkownik
R40 podaj adres pocztowy to ci przyślę jakąś instrukcję do kasety i parę fachowych książek .
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-05-14, 19:41:29
Zaawansowany użytkownik
tak czy owak instrukcja pisze tak
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-14, 20:17:40
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):R40 podaj adres pocztowy to ci przyślę jakąś instrukcję do kasety i parę fachowych książek .
Instrukcję pozostawmy użytkownikom.
  • Odpowiedz

irroda

2010-05-14, 22:09:26
Zaawansowany użytkownik
a w jaki sposób puścicie przewody od skroplin, jeżeli pomieszczenie ma 5 m. a na 3m. jest podwieszany sufit, odległość od klimatyzatora do ściany 5m.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-15, 06:10:43
Top użytkownik
zawsze można zastosować dodatkową pompkę lub podstawić wiadro .
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-15, 07:43:23
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):zobacz tutaj piszą 8 metrów.Osobiście niesprawdzałem
http://www.centroclima.pl/pompka-skropli...ange-pump/

Mini Orange jest w stanie uzyskać do 8 metrów ale skropliny są wyprowadzone cienkim wężykiem.

Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie się banalnym tematem Smile!
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-15, 07:50:36
Top użytkownik
R40 nie widział na oczy pompki do klimatyzatora -jest ona ukryta w korycie lub pod sufitem podwieszanym .
  • Odpowiedz

treesun

2019-12-20, 12:56:04
Nowy użytkownik
Proszę napiszcie, których producentów polecacie, jeżeli chodzi o pompę skropli?
Klimatyzacja dla domu, biura treesun.pl
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa