Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

skraplacz natryskowo-wyparny

9 Odpowiedzi, 12935 Wyświetleń

goewa

2010-05-24, 15:39:33
Nowy użytkownik
Czy jakiś fachowiec pomoże mi odpowiedzieć na pytanie testowe? Oto ono:
Przemiany powietrza w skraplaczu natryskowo-wyparnym realizowane są:
1) przy stałej entalpii właściwej
2) przy stałej zawartości wilgoci
3) przy współczynniku kierunkowym zależnym od parametrów powietrza i temperatury skraplania

Czy trzecia odpowiedź jest prawidłowa, czy powinna być druga? - bo pierwsza raczej odpada w przedbiegach.
W necie bardzo mało informacji na temat tych skraplaczy, bardziej ogólne, a co się dzieje z tym powietrzem?...
  • Odpowiedz

goewa

2010-05-24, 18:42:06
Nowy użytkownik
niestety nadal nie znam odpowiedzi, nawet na podstawie przytoczonego tekstu
czy to powietrze jakoś zmienia swoją wilgotność? (bo jeżeli tak, to by 2) odpadło i zostało 3)...
  • Odpowiedz

AS

2010-05-24, 20:15:29
Zaawansowany użytkownik
Czynnikiem warunkującym wymianę ciepła jest entalpia powietrza , która musi być mniejsza od entalpii odpowiadającej stanowi nasycenia w temperaturze wody. W skraplaczu natryskowo wyparnym, w każdym przypadku, następuje wzrost entalpii powietrza( h rośnie) oraz wzrost zawratości wilgoci powietrza(x rośnie).
Czyli żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa.
  • Odpowiedz

goewa

2010-05-26, 11:16:35
Nowy użytkownik
Ja poważam moich nauczycieli akademickich, wobec powyższych odpowiedzi wnioskuję, że trzecia musi być prawidłowa (entalpia nie jest stała, zawartosć nie jest stała - to eliminuje odp. 1) i 2), więc zostaje 3) ).Dzięki. To są nasze przykładowe pytania na egzamin końcowy...
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-27, 15:48:56
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-29, 06:19:49
Top użytkownik
goewa napisał(a):niestety nadal nie znam odpowiedzi, nawet na podstawie przytoczonego tekstu
czy to powietrze jakoś zmienia swoją wilgotność? (bo jeżeli tak, to by 2) odpadło i zostało 3)...
Witam

Zauważyłem że pytania są tak sformułowane że odpowiadający wykorzystał swoją nabytą wiedzę a nie szukał odpowiedniej formułki w internecie.

W skraplaczach natryskowo-wyparnych zastosowano wymuszony przepływ powietrza, aby uzyskać bardziej intensywne chłodzenie wody obiegowej. Na skutek częściowego odparowania wody i porywania kropel woda obiegowa wymaga stałego uzupełniania.(z nadmiarem w stosunku do wody odparowującej, by uniknąć wzrostu twardości wody)

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2010-05-30, 10:33:15
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.

co ma zapowietrzenie do przemian powietrza w skraplaczu natryskowo wyparnym?
Widziałeś choć raz skraplacz natryskowo wyparny? zaglądałeś do środka?

blaszane pudła z setami metrów rur . Czasem o kształcie wierzy z rurami wewnątrz. Na górze prysznic -po rurach leje się woda. na dole wanna do której ta woda spada i małe jeziorko. pompa podająca wodę z tego jeziorka do prysznica. i wentylatory robiące spory huragan -dmuchające w górę naprzeciw cieknącej wody.
woda intensywnie paruje i się ochładza. jest zimniejsza o kilkanaście stopni od powietrza atmosferycznego. i woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze... zimna woda lejąca się po rurach z czynnikiem. najczęściej wewnątrz rur jest amoniak. czasem inne gazy -freony lub nowe czynniki...
co ma zapowietrzenie wewnątrz rur -do tego co dzieje się wokół nich wewnątrz tego pudła?
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-30, 19:45:09
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):
R-40 napisał(a):Jeżeli są przemiany powietrza w skraplaczu oznacza to zapowietrzony układ.żle zadane pytanie.Przemiany powietrza wokół skraplacza bardziej do mnie zrozumiałe dla skraplacza wyparno natryskowego.

co ma zapowietrzenie do przemian powietrza w skraplaczu natryskowo wyparnym?
Widziałeś choć raz skraplacz natryskowo wyparny? zaglądałeś do środka?

blaszane pudła z setami metrów rur . Czasem o kształcie wierzy z rurami wewnątrz. Na górze prysznic -po rurach leje się woda. na dole wanna do której ta woda spada i małe jeziorko. pompa podająca wodę z tego jeziorka do prysznica. i wentylatory robiące spory huragan -dmuchające w górę naprzeciw cieknącej wody.
woda intensywnie paruje i się ochładza. jest zimniejsza o kilkanaście stopni od powietrza atmosferycznego. i woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze... zimna woda lejąca się po rurach z czynnikiem. najczęściej wewnątrz rur jest amoniak. czasem inne gazy -freony lub nowe czynniki...
co ma zapowietrzenie wewnątrz rur -do tego co dzieje się wokół nich wewnątrz tego pudła?
Wszystkie opisane przemiany występują na zewnątrz skraplacza,a nie w skraplaczu.Jeszcze raz podkreślam,że wszystkie przemiany powietrza wewnątrz skraplacza świadczą o zapowietrzeniu układu chłodniczegoCzy widziałeś taki skraplacz.Bo ja widziałem taki gdzie wszelkie przemiany powietrza zachodziły na zewnątrz skraplacza a nie w skraplaczu.
  • Odpowiedz

wit

2010-05-30, 22:44:22
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Wszystkie opisane przemiany występują na zewnątrz skraplacza,a nie w skraplaczu.Jeszcze raz podkreślam,że wszystkie przemiany powietrza wewnątrz skraplacza świadczą o zapowietrzeniu układu chłodniczegoCzy widziałeś taki skraplacz.Bo ja widziałem taki gdzie wszelkie przemiany powietrza zachodziły na zewnątrz skraplacza a nie w skraplaczu.

skraplacz -to nie same rurki. i wewnątrz skraplacza nie oznacza wewnątrz rurek.

oznacza wewnątrz całego wymiennika.
także
w obudowie natryskowo wyparnego.
pomiędzy lamelkami zwykłego powietrznego.
i wewnątrz zbiornika oraz wewnątrz rurek płaszczowo-rurowego.

co do natryskowo wyparnych... pracuje przy takich od 20-stu lat niemal codziennie...
i taki skraplacz to wymiennik woda-powietrze -czynnik chłodniczy.
w każdym z tych mediów zachodzą przemiany... skraplacz natryskowo wyparny z jednej strony łyka powietrze suche i cieplejsze -z drugiej wypluwa zawilgocone i zazwyczaj chłodniejsze-choć czasem może być i podgrzane...
- schłodzone odparowującą wodą -ale i grzane czynnikiem chłodniczym. zazwyczaj amoniakiem. czasem R507 lub R404.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa