- Jak w temacie szafa dwu drzwiowa na r 404 w pomieszczeniu dobrze wentylowanym nie może zejść do zadanej temp( +5 ) , cały czas waha się w granicach +15. Odparowanie -10,niestety nie miałem przy sobie termometru i nie wiem ile na ssącej ale ssąca przy sprężarce bardzo zimna i ,spocona'. Parownik bez wentylatorów.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
szafa chłodnicza nie daje rady
17 Odpowiedzi, 21627 Wyświetleń|
90 % ze skraplacz brudny a 10 % że zaszroniony parownik
ta nieszczelna kapilara to 0,000000000000000000001%
Przy parowniku grawitacyjnym odparowanie -15 powinno byc.
Tez stawiam na brudny skraplacz lub za mało gazu.
Ja postawiłbym na 2 przyczyny:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-14, 19:33:51 przez elektromechanik.)
1 Zastawiony towarami parownik 2 Zaszroniony bardzo ( praktycznie zalodzony ) parownik. Przyjmując że prawdą jest odparowanie - 10 i bardzo zimny powrót przy sprężarce. Ps. No chyba że jakiś magik wymienił parownik na > za mały <. radekklimat napisał(a):Przy parowniku grawitacyjnym odparowanie -15 powinno byc. No tak tylko >moim < zdaniem wtedy nie byłaby bardzo zimna rura powrotna aż do sprężarki. No w tym przypadku zgadzam się z R-Banitą całkowicie. ( jak widać w poście ).
Zimna rura ssaca bedzie juz odczuwalna przy jej temp. 10 stopni, jak nie zmierzy przegrzania to ja bym sie nie zgodził z nikim.
Jeśli parownik nie jest zalodzony to sprawdź skraplacz, jego wentylator czy nie jest zatkany brudem i ciśnienia obowiązkowo. Co jest w tej szafie i jaka jest temperatura na sklepie?
w sobotę miałem taki sam problem szafa 2 drzwiowa 5 lat gaz 404 słabo chłodzi.Niby powrót zimny parownik nie zalodzony a słabo chłodzi ok 15 stopni
Okazuje sie ze wyłącza ją termik i za krótko chodzi. Pytanie czego ja wyłączał termik : skraplacz zarypany kurzem ze hej pewnie o mało spręzarka nie stanęła Po wyczyszczeniu skraplacza i dodaniu troszke gazu zaczeła dłuzej chodzić i temp.zaczeła spadać
Moim skromnym zdaniem może być za dużo gazu. Odparowanie -10 w niektórych grawitacyjnych szafach jest za wysokie, niektórzy producenci puszczają takie na -25. Ja bym upuścił troszeczkę.
Odparowanie przy brudnym skraplaczu będzie zawyżone.Okres pylenia topoli daje skraplaczom w kość i serwisantom tez.
Okazało się że to silnik wentylatora zacierał się i dopiero jak zaczą piszczeć okazało się to oczywiste. Po wymianie wszystko ok. Bardzo wam dziękuję za sugestie.
"Parownik bez wentylatorów"
Banita ! naucz się czytać ze zrozumieniem .problemem był silnik wentylatora skraplacza z którego powodu wyłączał klixson sprężarki .to proste .
Banita napisał(a):No niestety ssąca w tym przypadku niemogła być bardzo zimna skoro uszkodzony silnik wentylatora skraplacza.Najważniejsze że naprawione.- ssąca osiągnęła punkt rosy ( przed naprawą) cała mokra ociekająca wodą , to jaką osiągnęł temp.? według ciebie ?
miałem dziś podobny przypadek.
mianowicie lodóweczka mroźnicza nie wyrabiała, i był wydaje mi się dziwny objaw iż od poczatku prownika az do samej ssawnej przy sprezarce rura sie szroniła. chyba jakis problem z przegrzewaniem par tylko co z tym zrobic. Jestem poczatkujacy ktos doradzi?? Banita napisał(a):Napisz więcej to chłopaki doradzą.Witam Widzę że kolega Banita nie zna się na klimatyzacji ani na chłodnictwie. Przecież to prosty przypadek. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY