Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ile czynnika dobic do instalacji

21 Odpowiedzi, 48730 Wyświetleń

maryś

2010-03-22, 09:30:05
Nowy użytkownik
Witam.
Mam dłuższa instalację powiedzmy ok 25 metrów i wstępnie chciałbym doładować na wagę r410 a później na manometry
Czy jest jakiś kalkulator w sieci gdzie wpiszę średnice rur metry instalacji rodzaj czynnika .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-22, 09:41:09
Moderator
Na tabliczce jednostki zewnętrznej bądź w dokumentacji powinno pisać że np. na każdy metr powyżej 5mb trzeba doładować tyle a tyle . To zależy od mocy jednostki i producenta . W LG podają że powyżej 7mb trzeba doładować a w innych może być że powyżej 5mb. Podaj moc i producenta to coś się dobierze. LG podaje w nowym katalogu 20g na każdy dodatkowy metr powyżej 5 mb dla jednostek 9,12,18 btu
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-22, 09:43:47 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-03-22, 12:30:45
Top użytkownik
byniom napisał(a):Na tabliczce jednostki zewnętrznej bądź w dokumentacji powinno pisać że np. na każdy metr powyżej 5mb trzeba doładować tyle a tyle . To zależy od mocy jednostki i producenta . W LG podają że powyżej 7mb trzeba doładować a w innych może być że powyżej 5mb. Podaj moc i producenta to coś się dobierze. LG podaje w nowym katalogu 20g na każdy dodatkowy metr powyżej 5 mb dla jednostek 9,12,18 btu
Witam

...lub uzupełniać czynnik kontrolując parametr przegrzania, jeżeli urządzenie jest ze stałym przepływem czynnika. Przy niektórych urządzeniach najlepiej kierować się dochłodzeniem.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

maryś

2010-03-22, 17:59:29
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedzi zwrócę uwagę na tabliczkę znamionową o ile jest czytelna bo to trochę stary sprzęt HAIER INWERTER NA R407 HSU-18HA03/R1.
Pomyślałem sobie ze łatwo wyliczyć porostu z kubatury/przekroju przewodów
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-22, 18:03:30
Moderator
Przyjmij te 5 metrów jako standard a na każde dodatkowe dodaj po 20g i powinno być dobrze.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2010-03-22, 18:58:46
Użytkownik
Nie pomyl czynnika bo na poczatku napisales o R410 a pozniej piszesz ze to HAIER na R407
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-23, 01:36:19
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):
byniom napisał(a):Na tabliczce jednostki zewnętrznej bądź w dokumentacji powinno pisać że np. na każdy metr powyżej 5mb trzeba doładować tyle a tyle . To zależy od mocy jednostki i producenta . W LG podają że powyżej 7mb trzeba doładować a w innych może być że powyżej 5mb. Podaj moc i producenta to coś się dobierze. LG podaje w nowym katalogu 20g na każdy dodatkowy metr powyżej 5 mb dla jednostek 9,12,18 btu
Witam

...lub uzupełniać czynnik kontrolując parametr przegrzania, jeżeli urządzenie jest ze stałym przepływem czynnika. Przy niektórych urządzeniach najlepiej kierować się dochłodzeniem.

Pozdrawiam
Jestem za superheat lub subcooling
ukłon w kierunku steafanbud
  • Odpowiedz

maryś

2010-03-23, 14:24:29
Nowy użytkownik
Do popeye hehe no jasne na początku pytałem o kalkulator lub sposób liczenia.Pewnie jak by był na pewno była by możliwość zmiany czynnika.
Pozdrawiam dzięki za inf
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-18, 17:28:29
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):Na jakim poziomie ustawiacie superheat i subcooling?
Witam

Dla urządzeń ze stałym przepływem czynnika Superheat powinien być między 6 a 8K.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-18, 17:39:53
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):A dla inwerterów?
Witam

To samo z tym że inwerter jest tak zaprojektowany żeby dążyć do parametru Superheat. Jak odpalisz kilka inwerterów z krótkimi i długimi instalacjami to zrozumiesz kiedy jest mało a kiedy w sam raz czynnika.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-18, 18:15:30
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):Kilka już odpaliłem. Jak dokładnie mierzysz superheat? Bo masz tutaj taki post na forum ale nie do końca go zrozumiałem. Ja mam inną metode.
Witam

Napisz czego nie rozumiesz i jak ty to robisz. Superheat jest parametrem nie ustawieniem. Określa czy w układzie jest odpowiednia ilość czynnika.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-19, 07:57:38
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):Wiem, wiem. Mierze czujnikiem temp grubej rurki i odczytuje temp odparowania. Róźnica daje przegrzanie pary, prawda?
Witam

Nieprawda, otrzymujesz parametr przegrzania czyli Superheat. Przegrzanie par mierzysz z rury a przegrzanie otrzymujesz.

Powiedz mi mając -2st.C nasycenia i 10st.C przegrzania par otrzymujesz jaki Superheat? Pytanie dla kolegi Ez.exe.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-20, 19:22:57
Top użytkownik
jak zasilanie jest kapilarą -co z nią zrobisz w Gdańsku a co w zakopanym ? .przestań Banita filozofować,lepiej oglądaj mecz .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-21, 21:15:22
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):12st superheat.
Witam

Dobrze. Powiedz mi na co taki stan wskazuje? Pytanie do kolegi Ez.exe. My rozmawiamy o K nie o A.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-22, 09:34:59
Top użytkownik
ez.exe napisał(a):Teoretycznie wygląda na to że jest za mało freonu w instalacji.

Witam

Rozważnie. Wynik sugeruje za duży Superheat. Teoretycznie powinniśmy uzupełnić czynnik. Pierwszym parametrem który powinien się wyrównać do książkowego 0st.C i 8st.C(8K Superheat) jest nasycenie czynnika a drugim przegrzanie pary. Z naszego -2st.C, nasycenia czynnika wychodzi że dodając czynnik powinniśmy uzyskać 0st.C, +1st.C i zmniejszyć przegrzanie pary. Teoretycznie.

Może się dziać nie po naszej myśli, np
- nasycenie zostaje na poziomie -2st.C
lub
- nasycenie 0st.C a przegrzanie pary 10-12st.C

Co wtedy?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-22, 21:28:21
Użytkownik
Witam
Większość firm przechodzi na invertery coby to dalej nie znaczyło ale.....Jak ktoś zna dosłowne wyjaśnienia pracy tych urządzeń, uruchomienia i serwisu to niech napisze na temat po uprzednim wpływie na konto. Oprócz tłumaczenia Dealerów , bo nie daj adminie co oni tam wypisują . Oczywiście szkolenia kosztują i większość z nas zapłaci . Może w tym kierunku...taka nowa droga
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-22, 21:43:03
Top użytkownik
Banita napisał(a):Zapewniam Ciebie że moja wypowiedż niebyła przytoczona z żadnej literatury której naprawdę jest mało.Przeczytać można wszystkie i niejest ich dużo.Połowa to zazwyczaj bzdury dotyczące układania rurociągów.Stefanbud a może po polsku z tymi określeniami.Ja rozumiem że znasz angielski od strony technicznej,ale nauczycielka j. angielskiego niepotrafi przetłumaczyć co to znaczy solenoid valwe.Temperaturę nasycenia możemy nazwać temperaturą jaką.Nieużywając komercyjnych pojęć.Dlaczego musimy utrudniać sobie życie np. podając ciśnienia w jednostkach dotąd nieużywanych powszechnie.Ja od dzisiaj używam Bingo- temperatura.Szanujmy swój język i siebie jako polaków.Niech anglicy uczą w szkołach polskiego.Niechaj dokumentacje bendą w j. polskim. Czy my naprawdę tak upadamy? Szanujmy siebie i swoją wiedzę przekazując ją w języku polskim.Stefanbud po wypowiedziach superhit z ciebie fahowiec z pełnym szacunkiem.
pozdrawiam.
Witam

Prowadzę sobie dialog z kolegą Ex.exe. Nie używam ciśnień i używam słowa Superheat zamiast przegrzanie ponieważ myli się koledze z przegrzaniem pary. Bo to nie to samo, prawda. Właśnie żeby ułatwić sobie życie. Słowo Superheat to nic innego jak przegrzanie. Słaba nauczycielka Big Grin. Nie szukaj podstępu. Jak Ty nie wiesz jaka to jest temperatura nasycenia to zobacz jak przede mną ciężka droga. Określenia Superheat używa cały świat w chłodnictwie. Musisz otworzyć się.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-24, 06:12:10
Top użytkownik
Witam

Nie rozumiemy się. Na co dzień używam pomiaru ciśnień. Ale każdy czynnik ma swoje ciśnienie pracy. Superheat to (Delta toh) zakładając że temperatura parowania to (to) a temperatura par zmierzona to (toh). Myślisz że będzie łatwiej? A że wydajność urządzenia osiąga najlepsze parametry przy 0st.C i 7K przegrzania(Superheat) to cały czas o tym piszę. Z tym że sobie teoretyzujemy(ponieważ jest trochę niedoskonała...). Ale czegoś trzeba się w życiu trzymać.

Ja na przykład nie rozumiem jak można zdiagnozować parametry pracy klimatyzatora za pomocą miernika elektrycznego.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-24, 21:29:39
Top użytkownik
Witam

A widzisz , w którymś poście pisałeś że się da zdiagnozować pracę układu. Przy uzupełnianiu tylko przegrzaniem lub dochłodzeniem da się dokładnie ustalić ilość czynnika. Ale jeżeli nie możemy uzyskać owych parametrów wtedy możemy np. sprawdzić czy czasem sprężarka za dużo prądu nie bierze. Ja dzisiaj zdiagnozowałem przepalony kabel zasilania j. z. śrubokrętem. Odkręciłem obudowę. A śrubokręt wskazał mi przepalony kabel.
Wiesz gorzej jak idziesz na serwis z jednym urządzeniem i nie możesz porównać. Moim zdaniem to bzdura z pomiarem prądu przy napełnianiu. Ja, widzisz mam dwa elektroniczne, jeden podwójny manualny i trzy pojedyncze na niskie. Wiesz czemu żeby nie robić z siebie głupca.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-26, 07:59:22
Top użytkownik
Witam

No powiedz do czego mi pomiar elektryczny jeżeli z manometru mam 0st.C odparowania i 7st.C przegrzania par czyli 7K Superheating(po polsku przegrzanie). Jeżeli nie mógłbym osiągać zbliżonych parametrów to rozumiem trzeba również sprawdzić sprężarkę czy nie pobiera za dużo prądu. Ale mogą być też inne przyczyny złego odczytu. Raz piszesz że za pomocą miernika elektrycznego można diagnozować cały układ chłodniczy, potem że napełniać ale trzeba mieć urządzenie obok takie same sprawne. Podaj mi definicje diagnozy miernikiem np.: jeżeli urządzenie ma nominalny pobór 5A a pobiera 3A to znaczy że jest OK. A jeżeli 2A to jest za mało czynnika a 4A to za dużo. To nie jest prawo, żeby każdy technik interpretował sobie fizykę jak chciał. Jeżeli jakiś czynnik ma dane właściwości to trzeba się tego trzymać. Są różne rozwiązania konstrukcyjne sprężarek i układów chłodniczych w splitach i sugerowanie się poborem prądu do niczego dobrego nie doprowadzi chyba że mamy dwa takie same urządzenia koło siebie i jedno jest na pewno sprawne. Do większości awarii układu chłodniczego i tak można spokojnie dojść z odczytu manometru a potwierdzić miernikiem prądu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Remik

2010-06-27, 20:08:46
Zaawansowany użytkownik
Witam
Przyrządów do pomiaru wielkości elektrycznych nie można stosować zamiennie z przyrządami do pomiaru ciśnień.
Diagnozowanie układu chłodniczego za pomocą amperomierza to jakiś żart!
Oczywiście ciśnienia w układzie przekładają się na pobór prądu ale w żadnym razie nie można na tej podstawie stawiać diagnozy o stanie układu chłodniczego.
Np. jeśli niskie ciśnienie będzie spowodowane małą ilością czynnika chłodniczego,
pobór prądu powinien być mniejszy, ale w wyniku np. spadku napięcia przy stałym obciążeniu sprężarki prąd wzrośnie do wartości nominalnej. Sprężarce a raczej silnikowi napędzającemu sprężarkę w tym przypadku nic nie grozi ale układ chłodniczy nie pracuje poprawnie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa