Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przeróbka klimatyzatora split na multi split

34 Odpowiedzi, 44369 Wyświetleń
1 2 Dalej

BMW

2010-08-05, 08:39:29
Nowy użytkownik
Witam wszystkich na forum.
Zastanawiam się na przeróbką klimatyzatora split na klimatyzator typu multi split. Idea polega na wykorzystaniu posiadanego klimatyzatora on-off o mocy 5kW (R407C) do chłodzenia trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni około 55-60 m2. Do tego klimatyzatora podłączę klimatyzator pokojowy 3,6kW(R407C), tak aby nie pracował w pokoju agregat. Dokupię do posiadanego sprzętu jednostkę wewnętrzną na 2,6kw(R407C) aby chłodziła w trzecim pomieszczeniu.
Rozprowadzenie freonu do jednostek wewnętrznych poprzez rozgałęzienia typu trójniki 1/6 i 3/8. Sterowanie elektryczne agregatem z każdej jednostki wewnętrznej niezależne.
Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a ciekaw jestem czy ktoś wcześniej robił taką przeróbkę i czy ma prawo taki zestaw działać prawidłowo.
Jeżeli macie opinię swoją w tym temacie chętnie z nią się zapoznam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-05, 09:11:01
Moderator
W pierwszym 3,6kW, w trzeci, 2,6kW. A W DRUGIM??
I pewnie chodzi o rurkę 1/4".
Za duży agregat na jedną wewnętrzną. Padnie sprężarka.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 11:45:34
Nowy użytkownik
Oczywiście ,że rurka 1/4. Trzecia jednostka wewnętrzna jest oryginalna od zewnętrznej 5kW. Myślisz, że agregat nie podoła - dobrze rozumiem ?
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-05, 15:13:45
Top użytkownik
jak zrobić z agrestu winogrona? .
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 15:52:18
Nowy użytkownik
Widzę, że nic ciekawego się nie dowiem zatem biorę się za ekspeyment. Powiadmię o wynikach.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-05, 16:11:14
Moderator
Agregat jakoś tam sobie podoła, ale przy obciążeniu nominalnym, czyli ok 5kW. Jak odpalisz wszystko na raz, to zarżniesz sprężarkę (nie, że w 10 minut, ale szybciej), a gdy włączysz tylko 2,6kW to możesz zalać sprężarkęi też się uszkodzi.
Do odważnych świat należy. Cool
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-05, 16:17:13
Zaawansowany użytkownik
No a beda jakies zawory na tloczeniu? Myslalem ze na tym forum juz nic mnie nie zdziwi... ale udalo sie!
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 16:28:47
Nowy użytkownik
Czyli nie za wiele ryzykuję, gdyż mój klimatyzator do najnowszych nie należy. Myślę, że przy efektywnie pracującej jednostce wewnętrznej dla 2,6 kW nie powinno nic się stać dla agregatu. Przy pracujących wszystkich trzech jednostkach wewnętrznych parametry faktycznie się zmienią ale może nie będzie tak źle. Sam jestem ciekawy wyniku i różnic w parametrach.
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 16:30:26
Nowy użytkownik
Oczywiście, że zawory będą. Elektrozawór przed każdą jednostką wewnętrzną.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-05, 17:03:23
Top użytkownik
to jest najgłupszy post w tym roku ,dziwie się ludziom którzy odpowiadają na tak głupie pytanie .sprężarka musi mieć regulowane obroty zbiornik ciekłego czynnika jednostki wewnętrzne muszą być niezależnie zasilane w czynnik przez kapilary lub elektroniczny układ wtryskowy nad wszystkim musi czuwać inteligentna elektronika ,nie da się tego zrobić młotkiem i przecinakiem --dlatego takie urządzenia produkują fabryki a nie chłopki roztropki .
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 17:22:33
Nowy użytkownik
Zatem widzę, że szanse na powodzenie są nie za duże. Dziękuję za wpisy tym bardziej.
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-05, 18:32:08
Nowy użytkownik
Czy przy 7,5 istotnie szanse byłyby większe na sprawną pracę? Pytam się czysto teoretycznie, bo mimo wsystko zrobię ten składak na tym co mam.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-05, 19:24:44
Top użytkownik
klimatyzatory będą zamarzały tym bardziej im większa będzie sprężarka.nie słuchaj Banity bo pisze głupoty .
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-05, 20:02:28
Nowy użytkownik
heheh fajne pomysły Smile
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-05, 20:47:04
Top użytkownik
zamiast 10 wentylatorów lepiej zainstalować regulator ssania .
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-06, 07:02:44
Nowy użytkownik
Dziękuję za wszystkie Wasze opinie. Większość skłania do refleksji, że pomysł ten nie powinien zostać zrealizowany. Są też opinie, które dopuszczają możliwość działania takiego układu z zastrzeżeniem krótszej żywotności sprężarki. Dodam do szczegółów wcześniej zawartych, że najdalszą jednostkę wewnętrzną będzie łączyło z zewnętrzną ok. 20m rur, a różnica w poziomach dla niej to ok. 3 metry.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 07:29:48
Nowy użytkownik
Większość nie zawsze ma rację ale w tym przypadku tak. Będziesz siedział dłubał , dłubał i dłubał i tak nic z tego mądrego nie wyjdzie i albo nie dochłodzisz spężarki albo ją "podlejesz" w życiu tego nie ustawisz... Lepiej ten czas poświęć dla np. rodziny Smile
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-06, 08:40:40
Nowy użytkownik
Zgadzam się z Twoją opinią, że nie da się ustawić takiego układu, żeby parametry pracy były idealne. Będą one falować w zależności od tego, które jednostki wewnętrzne będą pracować i w jakiej konfiguracji. Pozostaje pytanie, na dzień dzisiejszy bez odpowiedzi, jak długo może pracować sprężarka przy tak zmiennych warunkach?
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 21:22:34
Nowy użytkownik
BMW : jak długo może pracować sprężarka przy tak zmiennych warunkach?

Aż się nie popsuje Tongue
  • Odpowiedz

JB220765

2010-08-07, 22:58:02
Użytkownik
Witam
A skąd diagnoza , że zatarta sprężarka?? Coś mnie tu nie pasuje.Big Grin
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-08, 10:09:20
Nowy użytkownik
Tak jak obiecałem wcześniej przedstawiam wynik przeróbki. Dawałem sobie max. 50% szans na to że taki układ będzie działał. Wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Od strony użytkownika działa tak jak typowy multi split. Całe mieszkanie jest schłodzone ze stabilną temperaturą regulowaną dla każdego pomieszczenia. Od strony parametrów pracy sprężarki, tak jak można się było spodziewać jest zmiennie. Ile czasu może działać sprężarka przy tak zmiennych wartościach ? czas pokaże. Na chwilę obecną jestem zadowolony.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-08, 10:32:47
Top użytkownik
sprężarka rotacyjna musi mieć minimum 2,5 bara na ssaniu---inaczej będzie się przegrzewała ,jeśli będzie pracowała jedna jednostka wewnętrzna to zamarznie .
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-08, 16:42:10
Nowy użytkownik
Wszystkie możliwe ustawienia mam przetestowane. Tylko w jednym przypadku ciśnienie spada do 1 bara. Żadna jednostka wewnętrzna nie zamarza nawet jak pracuje solo.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-08, 19:59:25
Moderator
No to gratulacje. Opisz co tam ciekawego zastosowałeś.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-08, 20:13:52
Moderator
Gdzie niedowierzałem? Pisałem o tym, że jak sprężarka będzie pracowała na niewłaściwych ciśnieniach, to można zdecydowanie szybciej ją zajeździć. O to przynajmniej mi chodziło. A co do wyników - owszem, jestem ciekawy jak to zrobił.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa