Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilosc wyssanego czynnika

14 Odpowiedzi, 16433 Wyświetleń

maciek_ni

2010-08-05, 12:59:43
Nowy użytkownik
Witam wszystkich

Napelnialismy z kolega uklad w moim saabie 9-5. Z racji, ze zapomnielismy za pierwszym razem wspuscic olej operacja zostala powtorzona w odstepie ok 30 min.
Zdziwil mnie jednak fakt ze po napelnieniu 850g wyssane bylo tylko ok 650g czynnika + ok 15g oleju. Wczesniej wytworzona byla proznie, proba porozni ok 20 min.

Czy ktos spotkala sie czyms takim, zakladajac ze instlalacja jest szczelna?
Bardz porsze o Wasze komentarze
  • Odpowiedz

max

2010-08-05, 13:25:23
Użytkownik
Witam.
Jeżeli jest to automat to spotkałem się z takim czymś. Po tym odzysku robi się ponowny odzysk i znajduje brakujące gramy. Bądź problem w stacji - potrzebna jest kalibracja wagi (takie słowa usłyszałem od serwisu). Jestem jednak przekonany że może być nieszczelność w układzie. Sama próba próżniowa nie wyeliminuje nieszczelności (w moim mniemaniu niezbędna jest próba azotowa).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-08-05, 19:28:35
Top użytkownik
maciek_ni napisał(a):Witam wszystkich

Napelnialismy z kolega uklad w moim saabie 9-5. Z racji, ze zapomnielismy za pierwszym razem wspuscic olej operacja zostala powtorzona w odstepie ok 30 min.
Zdziwil mnie jednak fakt ze po napelnieniu 850g wyssane bylo tylko ok 650g czynnika + ok 15g oleju. Wczesniej wytworzona byla proznie, proba porozni ok 20 min.

Opisz wiecej jak to było robione,bo to,co podajesz to tochę wyglada ma partyzantkę.Po kolei podaj co robiliscie.Jaką macie maszyne serwisowa?Co po kolei robiliście z układem klimatyzacji.Co to znaczy że operacja została powtórzona jeszcze raz?.Podaj konkretne parametry auta-pojemność,rocznik,-słowem to wszystko co jest w dowodzie rejestracyjnym.Nikt Wam nie pomoże bez tych danych,oraz tego co już z tego co opisujecie naknociliście.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-08-05, 19:37:05
Top użytkownik
max napisał(a):Witam.
Jeżeli jest to automat to spotkałem się z takim czymś. Po tym odzysku robi się ponowny odzysk i znajduje brakujące gramy. Bądź problem w stacji - potrzebna jest kalibracja wagi (takie słowa usłyszałem od serwisu). Jestem jednak przekonany że może być nieszczelność w układzie. Sama próba próżniowa nie wyeliminuje nieszczelności (w moim mniemaniu niezbędna jest próba azotowa).
Pozdrawiam
Jeżeli maszyna nie wyciąga tyle,co wrzyciła-wiadomo oszukuje waga -kalibracja obowiązkowa i mówiąc szczerze nie zawsze pomaga.Przy moim 18 letnim doświadczeniu z auto klimą azot też nie zawsze pomaga.Mam obecnie Renault Megane i 2 tygodnie nie znalazłem ubytku-a jest!!!!!!!!!!!!.
  • Odpowiedz

maciek_ni

2010-08-05, 21:00:29
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):

Opisz wiecej jak to było robione,bo to,co podajesz to tochę wyglada ma partyzantkę.Po kolei podaj co robiliscie.Jaką macie maszyne serwisowa?Co po kolei robiliście z układem klimatyzacji.Co to znaczy że operacja została powtórzona jeszcze raz?.Podaj konkretne parametry auta-pojemność,rocznik,-słowem to wszystko co jest w dowodzie rejestracyjnym.Nikt Wam nie pomoże bez tych danych,oraz tego co już z tego co opisujecie naknociliście.Pozdrawiam

OK, zatem kolejnoSmile

Nazwy maszyny nie pamietam, ewentalnie sprawdze w weekend i napisze. Ale nie jest chyba jakiejs super znanej firmy. Samochod saab 9-5 '99 2.0; kompresor w nim to Denso 7SB16
Zaczelo sie od tego, ze chcialem wymienic osuszacz - tak profilaktycznie, nie wymieniany chyba od nowosci.
Odessalismy czynnik z ukladu, nie pamietam ile go zeszlo ale ok 500g (wedlug tego co podawal automat).
Po tym wymienilismy osuszacz. Po wymianianie osuszacza proznia, potem zaladowanie czynnika. Niestety kolega jakos sie zamyslil i zapomnial wcisnac guziczek od oleju. Z tego powodu po napelnieniu, czynnik zostal odessany i uklad napelniony ponownie tym razem z olejem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-05, 21:01:58 przez maciek_ni.)
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 01:06:33
Nowy użytkownik
Jeżeli próba szczelności to tylko próba azotem....
żadna próżnia...

Ps. Tadeusz4321: chyba nie chcesz powiedzieć że układ "trzyma" azot a freon nie.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-08-06, 04:49:47
Top użytkownik
Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 07:39:16
Nowy użytkownik
I to jest właśnie test twojej cierpliwość... bo albo się z tym pogodzisz i będziesz "dokarmiał" układ 134 albo szukasz do skutku. I niestety tu się pojawia odwieczny problem przesuwania swojego braku cierpliwości na kieszeń klijenta.(nie piszę teraz o tobie bo nieznam twoich praktyk)
  • Odpowiedz

mg

2010-08-06, 18:20:02
Top użytkownik

Reszta czynnika została ,,uwięziona" w oleju + około 80gram którego nikt maszyną nie odzyska.
  • Odpowiedz

mg

2010-08-06, 18:51:13
Top użytkownik
Chyba że tak, to nie.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-06, 19:28:16
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara.

No dobra, ale wtedy nie ucieknie Ci czynnika 200gr w 30 minut .
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-08-06, 21:14:48
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):
Cytat:Azotu też nie trzyma ale jest tak mała nieszczelność ,że np przy 20 bar azotu po tygodniu zejdzie o,3 bara.

No dobra, ale wtedy nie ucieknie Ci czynnika 200gr w 30 minut .
Cytujesz nie ten wątek i wypaczasz główny temat.Przeczytaj temat postu od poczatku
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-08-06, 21:25:06
Top użytkownik
jackgl napisał(a):I to jest właśnie test twojej cierpliwość... bo albo się z tym pogodzisz i będziesz "dokarmiał" układ 134 albo szukasz do skutku. I niestety tu się pojawia odwieczny problem przesuwania swojego braku cierpliwości na kieszeń klijenta.(nie piszę teraz o tobie bo nieznam twoich praktyk)
auto stało do dzisiaj .Nie nabiłem ani grama R134a.Zawsze dopuki nie znajde nieszczelnosci auto nie odjedzie z placu.Wiadomo nie jest to proste.,ale już dzisiaj znalazłem dziurę( mikroskopijna w skraplaczu, który jest od strony silnika,a nie jak typowo przed chłodnica silnika.)W tym przypadku ani azot,ani czynnik z kontrastem nic nie pomógł.Jedynie czujnik wycieku gazu i rozebranie obu chłodnic.
  • Odpowiedz

tt2

2010-08-08, 16:17:19
Nowy użytkownik
Kolego, nie stresuj się....
Maszyny do klimy tak mają w fazie odzysku. Raz pomniejszą ilość odzyskanego czynnika o 100g a raz o 300g. To zależy od temperatury otoczenia i od modelu klimy. Nie chcę tutaj wchodzić w zagadnienia budowy i działania stacji klimatyzacji - po prostu uwierz!
Dla pewności możesz skalibrować wagę czynnika albo ważyć całą stację Wink)))
Poza tym maszyny nie odzyskują w 100% czynnika, który jest w układzie. "Książka pisze" - odzysk do 95%.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa