Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Osuszenie pomieszczenia za pomocą klimatyzatora.

17 Odpowiedzi, 38437 Wyświetleń

serklakier

2010-08-10, 16:58:46
Nowy użytkownik
Witam, mam w domu dużą wilgość ( 68-80%) klimatyzator jak chodzi o to leje się woda z ruraki ale to niewiele pomaga, w domu robi się zimno a wilgotność spada ledwie o parę stopni. Na rano wraca znowu to poprzedniego stanu.
Macie jakieś pomysły aby pozbyć się tej wilgoci?
Jedyny pomysł mało ekonomiczny jaki mi przychodzi do głowy to praca klimatyzatora i włączone ogrzewanie. Dodatkowy problem taki iż ogrzewam dom kominkiem a on potrzebuje dostępu tlenua przy klimatyzacji jedynie przewietrzam od czasu do czasu dom.
Ktoś ma jakieś pomysły?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-10, 17:10:13
Moderator
Włącz klimę na opcję odwilżania jeżeli masz taką możliwość na pilocie i niech klima cały czas chodzi. Potem to już zostaje odwilżacz przemysłowy ale ich się używa podczas remontów ewentualnie po powodzi jakiejś. Czy masz coś w domu co Ci dodatkowo emituje wodę typu akwarium?? Pzdr
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-10, 17:30:11
Nowy użytkownik
Klimatyzator chodzi na opcji odwilżania (jest to SPLIT o mocy 2,5kw).
Dodatkowym źródłem wilgoci jest otwarta kuchania, ale nie gotuje się na niej często.
Mieszkam w domku naokoło którego jest sporo drzew, pewnie dlatego też i wilgoć.
Nie chce zostawiać na cały dzień włączonej klimatyzacji żeby nie zamarznąć. Zwykle schładzam do 20 stopni na wieczór.
Tano jest koło 19. Może poprostu ściany i meble są zbyt nasiąknięte wilgocią i trochę to potrwa zanim wyciągnie ją?
Chyba spróbuje włączyć ją rano jak będe wychodził do pracy i zobaczymy jaka będzie temp. i czy coś pomoże.
Tylko żebym nie musiał spać pod pierzyną w środku lata Smile.

Odwilżacze takie przenośne jak oglądałem to są niewiele tańsze od klimatyzatorów a praktycznie tak samo osuszają.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-10, 17:33:57
Moderator
Nie ma co ukrywać że klimat się zmienia i wilgoć teraz w tym okresie to normalka szczególnie przed burzą Smile Pzdr
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-10, 17:48:47
Nowy użytkownik
To nie ma innego wyjścia?? Sad
No nic dzięki za odpowiedzi.
A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?? Smile
  • Odpowiedz

mg

2010-08-10, 19:35:44
Top użytkownik
Kup sobie klimatyzator przenośny i uruchom go nie odprowadzając ciepła rurą na zewnątrz, generalnie temperatura w pomieszczeniu powinna wzrosnąć. Smile
Albo mały osuszacz np http://www.chigo.pl/produkty/osuszacze,0...od-32.html możesz go kupić za około 900zł
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-11, 08:54:52
Nowy użytkownik
grzanie i chlodzenie nic innego pomysl mg calkiem dobry
niestety ten proces nie idzie w parze z ekonomia...
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-11, 09:45:35
Nowy użytkownik
Osuszanie ma mniejsze niż mój SPLIT ale grzeje dodatkowo. Czyli ekonomia lepsza niż jak bym na przemian grzał i chłodził klimatyzatorem. Z drugiej strony jak bym grzał kominkiem i chłodził klimatyzatorem? Tylko wtedy zostaje problem tlenu.
Czyli w sumie jest chyba najlepszym rozwiązaniem kliomatyzator przenośny - w sumie to prawie to samo co osuszacz.

Jeszcze jest szansa, idą upały może wtedy mi się uda coś osuszyć i skorzystać z chłodu w domu Smile.
Dzięki za rady.

W sumie zawaliłem że kupiłem Splita a nie przenośny Sad, nie wziąłem pod uwagę że mi będzie za zimno Sad.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-11, 09:50:04 przez serklakier.)
  • Odpowiedz

wally

2010-08-11, 12:00:03
Użytkownik
niech mi ktos wytlumaczy - czy w trybie suszenia klima chlodzi? Bo jesli nie to nie rozumiem problemu serklakier'a
  • Odpowiedz

rabix

2010-08-11, 12:05:52
Użytkownik
wally napisał(a):niech mi ktos wytlumaczy - czy w trybie suszenia klima chlodzi? Bo jesli nie to nie rozumiem problemu serklakier'a

Oczywiście, że w trybie osuszania klima chłodzi.
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-12, 08:15:49
Moderator
W trybie osuszania klima chłodzi i wykrapla wodę a potem gdy temperatura spadnie zbyt nisko przełącza w tryb grzania aby podnieść temperaturę
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-12, 10:20:45
Nowy użytkownik
To mi coś to nie działa, bo nawet jak nastawie na 24 stopnie na osuszaniu a temperatura w pomieszczeniu spada do 20 stopni to grzanie się nie włączyło. Chociaż.... raz mi się wydawało że dmuchneło ciepłym powietrzem ale to było w nocy i nie do końca świadomy byłem. Bardziej wywnioskowałem że było to odszrodnienie parownika?
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-12, 17:38:51
Nowy użytkownik
Jak dobrze pamiętam to mam tani Koreański klimatyzator z pompą ciepła.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-12, 18:45:18
Top użytkownik
funkcję osuszania posiadają też klimatyzatory bez pompy ciepła .
  • Odpowiedz

serklakier

2010-08-13, 07:56:22
Nowy użytkownik
Z tego co wiem to osuszanie w moim klimatyzatorze poilega na załączaniu częstym a chwilowym (co parę minutek) chłodzenia i załączony dość duży nawiew.
Pomyłka, ten klimatyzator to chyba produkcja Rumuńska, ale to tylko moje przypuszczenia, nie czytałem tabliczki.
Marka to BEKO.
  • Odpowiedz

markes099

2016-10-04, 11:43:08
Nowy użytkownik
Używanie klimatyzacji nie rozwiąże problemu mokrych murów. Musisz [reklama], aby wilgoć nie podchodziła wyżej z fundamentów. Klimatyzacja to tylko doraźne rozwiązanie na chwilę.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-04, 12:01:55
Zaawansowany użytkownik
Masz magiczną łopatę do kopania w postach sprzed 6lat??
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa