Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Za duża sprężarka w układzie z kapilarą

10 Odpowiedzi, 15640 Wyświetleń

jack63

2010-08-12, 08:52:28
Zaawansowany użytkownik
Witam.
Proszę o informacje na temat konsekwencji zamontowania sprężarki o zbyt dużej wydajności w układzie z kapilarą.
Sytuacja praktyczna. Ktoś wymienił sprężarkę na "większą" pozostawiając resztę układu bez zmian. Stara szafa chłodnicza nie osiąga 4 oC tylko 8 oC.
Jak dobrać ciśnienia przez zmianę ilości czynnika (R22) i temperatury termostatu? Tylko takie mam możliwości. Zaznaczam, że chcę oby pracowała jako "płacząca" ze względu na problemy z odszranianiem - jeżeli to możliwe.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-12, 08:53:18 przez jack63.)
  • Odpowiedz

łysy45

2010-08-12, 10:05:23
Użytkownik
sprawa podstawowa jakim cudem na płaczącym parowniku chcesz osiągnąc 4 stopnie chyba że tej szafy nikt nie będzie otwierał ciśnienie w układzie to odparowanie -15 minimum a powinno byc na r-22 -25 stopni oczywiście układ na kapilare powinien byc załadowany wagowo a jak twierdzisz ze sprężarka za duża to trzeba kombinowac ustaw na -25 i naprzód zawsze możesz dołożyc czynnika termostat nie zabardzo pomoże chyba że elektronik i możesz zmienic parametry to zrób częsciej odszranianie a tak na koniec to każdą szafę co jakiś czas trzeba wyłączyc i odszronic no chyba ze ma wentylatory pozdr.
  • Odpowiedz

jack63

2010-08-12, 11:44:40
Zaawansowany użytkownik
Dzięki łysy45 za praktyczną odpowiedź. Chodziło mi jednak o głębsze analizy sytuacji, tak aby zrozumieć problem.
Oto dane "przypadku":
Zamontowana sprężarka to AE182KS. Oryginalnie była jakaś malutka EDA (ok 100W mocy elektrycznej). Parownik z obliczeń ok. 200W - bez wentylatora. Kapilara 0.8mm/3.2m. Skraplacz jednorzędowy 250x200 (szer x wys). Termostat zrobiłem sam na DS1821. Mogę ustawić dowolne temperatury zał/wył. Sonda temp na rurce zaraz za parownikiem a przed syfonem. Ciśnienie odparowania 0.2 Bar. Temp. skraplania ok. 30 oC. Termostat -15/+3. Temperatura powietrza wnętrza waha się od 7 do 8 oC. Słychać, że sprężarka startując, zaciąga ciecz. Słychać bulgotanie, choć nie ma charakterystycznego "dzwonienia".
Proszę o analizę i zalecenia.
  • Odpowiedz

jack63

2010-08-13, 07:33:58
Zaawansowany użytkownik
Banita. Sonda jest od termostatu. Instalowanie sterownika z odszranianiem sie nie opłaca. Dlatego próbowałem ustawić termostat na "płakanie".
Możesz napisać skąd wziąłeś odparowanie -10? Jaką proponujesz kapilarę i dlaczego ma to pomóc?
Oczywiście po zmianie nastaw termostatu temp. spadła. Dla -14/-4 jest ok. 5.5 oC, ale przez noc mocno zaszroniło parownik. Wymagał odszraniania.

Pozostałych proszę o analizę teoretyczno-praktyczną sytuacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-13, 07:37:34 przez jack63.)
  • Odpowiedz

mg

2010-08-13, 18:59:37
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Witam.
Proszę o informacje na temat konsekwencji zamontowania sprężarki o zbyt dużej wydajności w układzie z kapilarą.
Sytuacja praktyczna. Ktoś wymienił sprężarkę na "większą" pozostawiając resztę układu bez zmian. Stara szafa chłodnicza nie osiąga 4 oC tylko 8 oC.
Jak dobrać ciśnienia przez zmianę ilości czynnika (R22) i temperatury termostatu? Tylko takie mam możliwości. Zaznaczam, że chcę oby pracowała jako "płacząca" ze względu na problemy z odszranianiem - jeżeli to możliwe.
Pozdrawiam
= problemy z przegrzewaniem sprężarki=problemy z regulacją przyzwoitego przegrzania=problemy z odszranianiem=dylemat ekonomiczny+niezadowolenie klienta.
Ja w takie klimaty nie wchodzę Wink
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-19, 21:10:57
Top użytkownik
sterownik z odszranianiem można kupić poniżej 100 złotych,można wstawić zegar za 20 żłotych .
  • Odpowiedz

miezala5

2010-08-20, 17:10:27
Top użytkownik
Banita napisał(a):
barbie napisał(a):sterownik z odszranianiem można kupić poniżej 100 złotych,można wstawić zegar za 20 żłotych .
Można tagże obsłudze zalecić wyłanczanie urządzenia co 2 godziny za zero złotych.

Zapomnij to w zyciu nie przejdzie!
Wszyscy maja to gdzies!
Niektorzy wlasciciele nawet nie wiedza ze trzeba czyscic skraplacze chociasz naklejki maja jak byk!
Swoja droga to dobrze bo sprezarki padaja!
  • Odpowiedz

jack63

2010-08-25, 11:30:32
Zaawansowany użytkownik
Szanowni Panowie. Dziękuję za dobre rady, ale nie tylko o to mi chodziło. Sądziłem, że uda się wywołać dyskusję na ten temat.
Z problemem szafy sobie poradzę tak jak z innym jej egzemplarzem. Po prostu zamontuję wentylator parownika.
Jedynie mg był łaskaw przeprowadzić bardzo skrótową analizę. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie myśli.
Niestety przypadki niedopasowania elementów układu chłodniczego w moim miejscu pracy nie są rzadkością.
  • Odpowiedz

miezala5

2010-08-29, 09:51:21
Top użytkownik
Swego czasu mialem podobny problem ze stolem barmanskim gdzie chlodzony byl blat i srodek parownikiem grawitacyjnie - sprzet kupiony na alegro!Oczywiscie sprezarka nie orginalna i do parownika w srodku kredensu juz nie starczalo!Odciolem gore i udalo mi sie znalesc wytloczony model sprezarki.Juz mialem wiedze jaki gaz i w jakim zakresie temperatur pracuje sprezarka.Jako ze jestem poczatkujacy to dodawalem gazu az do efektu w ktorym uklad pracowal najnizej dla parametrow sprezarki nie zaszranial sie parownik a w srodku mam spokojnie 5C!Udalo mi sie i chodzi to calkiem calkiem!Myslalem w pewnym momencie o wentylatorze dla parownika ale jak sie udalo na tej sprezarce i jej dolnych mozliwosciach ustawic to na efekt 5C to tak zostawilem!
Lubie czytac na forum takie przypadki jak Twoj bo sie duzo ucze!
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

Saturator

2010-09-07, 21:11:15
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):Witam.
Pozdrawiam

Heyka,
Wygląda na to, że za jakiś niezbyt długi czas sprężarka będzie ponownie do wymiany...
Lepiej jest dać za małą sprężarkę niż za dużą - moim zdaniem.
Właściwie to masz obecnie tylko jedno wyjście, aby zrobić to w miarę "właściwie". Trzeba zmniejszyć wydajnośc sprężarki. Możesz to zrobić zakładając trójnik na tłoczeniu i przez kapilarę (drugą) wrócić na ssanie sprężarki z pominięciem parownika. W ten sposób część wydajności objętościowej sprężarki "zniknie" z obiegu roboczego i po prostu będzie przewalana tylko przez sprężarkę. Trzeba to zrobić empirycznie - zależnie od tego jak bardzo jest przewymiarowana sprężarka i jaką kapilarę będziesz miał do dyspozycji.
Jeżeli skraplacz jest z wentylatorem i ma dobre chłodzenie, to zamiast trójnika i bypassu, przy niedużym przewymiarowaniu, można spróbować innego rozwiązania - skrócić kapilarę (o jakieś 0,3 - 0,8 m). To podniesie Ci temperaturę parowania i zwiększy wydajność chłodniczą więc skraplacz może nie wyrobić i układ będzie pracował na wysokich ciśnieniach skraplania. Być może trzeba będzie delikatnie ująć czynnika. Jest to jednak rzeźba i męczenie sprężarki.
Jeżeli chodzi o odszranianie, o którym wspomniałeś, to skoro masz termostat, na którym jak mówisz możesz ustawić co chcesz, to ustaw temperaturę tak aby układ się wyłączał. Jeżeli będzie pracował non stop, a szafa jest często otwierana, to szybko się zaszroni i skończy się zabawa. Lepiej mieć o np. 2 stopnie C za dużo niż o 10 stopni za dużo - tak mi się wydaje.

Pozdrówka :-)
Droga na szczyt zawsze prowadzi pod górę. Tylko upadek nie wymaga wysiłku.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa