Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciężki przypadek wilgoci w dużym układzie chłodniczym

72 Odpowiedzi, 74034 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

chlodnia

2010-11-07, 12:02:23
Nowy użytkownik
Man ciężki przypadek z wilgocią w układzie chłodniczym 3xbock fx 16 2051 filtry wymieniane na saniu i tłoczeniu 20 razy
nadal zawory rozprężne nie pracują stabilnie proszę o pomoc
  • Odpowiedz

łysy45

2010-11-08, 14:22:23
Użytkownik
skąd ta wilgoc wymieniałes olej w spręzarkach,zawory przepłukac a własciwie wszystko co się da rozkręcic inaczej nie da rady a na koncu czynnik pozdr/
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-11-09, 09:02:17
Użytkownik
Zostaje ci odessac czynnik zrobic próznie.
A fitry chemiczne przed zaworami rozp. masz??
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

wit

2010-11-10, 20:43:13
Top użytkownik
masz jakieś "oczko" ze wskaźnikiem wilgoci?

bo 20x wymiana filtrów -powinno być suche jak pieprz... chyba, że to nie filtry osuszacze były a zwykłe mechaniczne...

jeśli jest tyle wilgoci -to nie suszenie -tylko po pierwsze odpowiedź skąd tam się ta wilgoć wzięła?

co to za układ ? nie masz jakiś wymienników woda/czynnik? bo może wadliwy wymiennik.?
jakie odparowanie -jaki czynnik -nie podsyssa przypadkiem gdzieś powietrza z wilgocią?
czy może układ nie był wysuszony po montażu? albo złej jakości wilgotny czynnik? skądś ta wilgoć musiała się wsiąść... może nadal woda się do układu dostaje.... ile masz tam czynnika -da się to odessać a układ porządnie próżniować?

aha -gwoli podłamania... jeśli masz układ zimniejszy niż około +15C to paskudnie się suszy...
przy temp poniżej +5C o suszeniu zapomnij... żadna próżnia nie pomoże...
  • Odpowiedz

awax

2010-11-10, 20:48:28
Top użytkownik
Dużo pytań,a może po prostu usunąć nieszczelność i wypłukać?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 17:29:24
Nowy użytkownik
wit napisał(a):masz jakieś "oczko" ze wskaźnikiem wilgoci?

bo 20x wymiana filtrów -powinno być suche jak pieprz... chyba, że to nie filtry osuszacze były a zwykłe mechaniczne...

jeśli jest tyle wilgoci -to nie suszenie -tylko po pierwsze odpowiedź skąd tam się ta wilgoć wzięła?

co to za układ ? nie masz jakiś wymienników woda/czynnik? bo może wadliwy wymiennik.?
jakie odparowanie -jaki czynnik -nie podsyssa przypadkiem gdzieś powietrza z wilgocią?
czy może układ nie był wysuszony po montażu? albo złej jakości wilgotny czynnik? skądś ta wilgoć musiała się wsiąść... może nadal woda się do układu dostaje.... ile masz tam czynnika -da się to odessać a układ porządnie próżniować?

aha -gwoli podłamania... jeśli masz układ zimniejszy niż około +15C to paskudnie się suszy...
przy temp poniżej +5C o suszeniu zapomnij... żadna próżnia nie pomoże...

Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 19:53:14
Top użytkownik
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 20:30:31
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 21:34:19
Top użytkownik
s-48 -jaka firma? bo niewiele mi symbol mówi... w katalogu danfoss nie widzę...

jedynie 48 sugeruje wielkość typowej pojedynczej wkładki.

masz dużo wilgoci w układzie -zamiast do usra**** śmierci wymieniać pojedyncze wkłady -wlutuj duży filtr na cztery takie wkłady!
jak rozumiem masz filtr ssawny -na linię cieczową też daj spory filtr odwadniający.

możesz wlutować w szereg ze 2 takie filtry.... wtedy 8 wkładów litych sit molekularnych poradzi sobie z naprawdę sporą ilością wilgoci. prawdopodobnie masz jakieś zawory odcinające -żeby odciąć filtr i w miarę komfortowo filtr zmienić na większy.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 21:53:01
Nowy użytkownik
wit napisał(a):s-48 -jaka firma? bo niewiele mi symbol mówi... w katalogu danfoss nie widzę...

jedynie 48 sugeruje wielkość typowej pojedynczej wkładki.

masz dużo wilgoci w układzie -zamiast do usra**** śmierci wymieniać pojedyncze wkłady -wlutuj duży filtr na cztery takie wkłady!
jak rozumiem masz filtr ssawny -na linię cieczową też daj spory filtr odwadniający.

możesz wlutować w szereg ze 2 takie filtry.... wtedy 8 wkładów litych sit molekularnych poradzi sobie z naprawdę sporą ilością wilgoci. prawdopodobnie masz jakieś zawory odcinające -żeby odciąć filtr i w miarę komfortowo filtr zmienić na większy.
Alco S-48 na lini cieczowej mam zamontowany wkład na dwa filtry,a co z pomysłem żeby wymienić olej?
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:01:27
Top użytkownik
chlodnia napisał(a):Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację

Tak się zastanawiam... wilgoć w układzie to problem z zamarzaniem zaworów.
Piszesz że chłodnica staje czyli pracuje cyklicznie, to znaczy że zawór nie zamarza?
Jakoś nie wiąże w tym przypadku problemu wilgoci w układzie z powrotem oleju.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 22:08:28
Nowy użytkownik
mg napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację

Tak się zastanawiam... wilgoć w układzie to problem z zamarzaniem zaworów.
Piszesz że chłodnica staje czyli pracuje cyklicznie, to znaczy że zawór nie zamarza?
Jakoś nie wiąże w tym przypadku problemu wilgoci w układzie z powrotem oleju.
Dokładnie tak sie dzieje jest problem z zaworami rozprężnymi zawór zamarza i olej zostaje w chłodnicy w momencie kiedy ją odmrażam goracym gazem i podniosę tęperaturę odmrażania olej wraca potrafi sie zebrać nawet 15 ltrów
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:12:21
Top użytkownik
Czyli zanim wejdzie w odmrażanie wykazuje wyraźne objawy zablokowania zaworu?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 22:14:49
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Czyli zanim wejdzie w odmrażanie wykazuje wyraźne objawy zablokowania zaworu?
Tak dokładnie widać to też dokładnie na monitoringu
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:21:28
Top użytkownik
Myślę że powinieneś wymienić maksymalną ilość oleju i zamontować konkretny filtr na linii cieczowej, czyli nic nowego nie wymyśliłem.
Ta cudowna maszyna może działać w podobny sposób. Wink

Aaa, kiedyś słyszałem jak druzja wykolegowali gościa. Sprzedali mu butle z wodą+kilka procent czynnika. Może tutaj trafił? Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-16, 22:24:46 przez mg.)
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 22:32:45
Top użytkownik
podobne objawy możesz też mieć przy zalodzonej chłodnicy.... pomiędzy odtajaniami ssanie schodzi na tyle nisko, że zawór TZR zamyka bo przez chłodnicę przelatuje bez odparowania i wyziębi czujkę zaworu. Dodatkowo -spadek odparowania wywołany zalodzeniem chłodnicy i przymknięciem zaworu powoduje większe wytrącanie wilgoci na zaworze i jego blokowanie. samonapędzający mechanizm...

sprawdź dokładnie chłodnicę... niedawno miałem tak, że lamele z zewnątrz czyściutkie -a w środku bryła lodu... (siadła grzałka) no i zawór zaczął blokować... czynnik też taki "prawie suchy" -oczko jasnozielone. jak odparowanie trzymało się na -32C -było dobrze....
jak się zalodziło i odparowanie zeszło na -38C -to dodatkowo TZR zaczął przymarzać...
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:53:10
Top użytkownik
No tak, ale tam jest odmrażanie gorącymi parami.
Nasuwa się pytanie czy problemy są tylko z jedną chłodnicą? Rolleyes
No ale w momencie zamarzania zaworu spada odparowanie i olej może faktycznie uwięzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-16, 23:00:21 przez mg.)
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 23:55:23
Top użytkownik
przeoczyłem to odmrażanie gorącym gazem. w tym przypadku szansa na zalodzenie prawie zerowa.

wymiana oleju -niewiele da -pozostanie nadal sporo wilgoci w czynniku. to tak jakbyś gasił pożar szklaneczką wody. a olej jest drogi.
już po osuszeniu układu warto olej wymienić - bo ten co jest mógł się zakwasić.
ale ładowanie nowego oleju estrowego do mokrego czynnika -to marnowanie oleju.

Taka maszyna płucząca działa na innej zasadzie.... znam zasadę -maszynę widziałem . niestety nie w akcji -ale wszystko wskazuje na to, ze naprawdę czyści i osusza.
modzi pewnie usuną namiar... wszystkie cztery maszyny ma... stowarzyszenie naukowo techniczne chłodnictwa i klimatyzacji
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-17, 20:56:24
Nowy użytkownik
mg napisał(a):No tak, ale tam jest odmrażanie gorącymi parami.
Nasuwa się pytanie czy problemy są tylko z jedną chłodnicą? Rolleyes
No ale w momencie zamarzania zaworu spada odparowanie i olej może faktycznie uwięzić.
witam problemy pojawiały się z różnymi chłodnicami dzisiaj był wyjątkowy spokój Smile
mam nadzieje że to już koniec tej wilgoci!!!!
jeżeli będzie dobrze hulało to poczekam jeszcze kilka dni i wymiennie filtry
  • Odpowiedz

mg

2010-11-17, 21:30:13
Top użytkownik
Jakby co to pisz Wink
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-26, 20:21:57
Nowy użytkownik
Witam w poniedziałek byłoby dwa tygodnie jak układ pracował bez problemu a tu dzisiaj rano nie wiadomo dlaczego olej sobie znikł ze zbiornika wyrównawczego próbowałem odmrażać chłodnicę zaczą się pojawiać i znikać Sad
  • Odpowiedz

antyfrost

2010-12-06, 12:09:39
Nowy użytkownik
i co ?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-12-09, 18:51:31
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich przy każdej chłodnicy na ssaniu mam założony zawór po rozkręceniu w dwóch znalazłem lód Sad postanowiłem wyjąć mębramę z dwóch zaworów jestem pewny na sto procent że przyczyna to wilgoć
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-09, 20:42:00
Zaawansowany użytkownik
Ja radzilem dobrze ale to co zbanowane nieoznacza głupie.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

chlodnia

2011-01-05, 20:04:40
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!!

Mam pytanie co ile trzeba wymieniać olej w dużym układzie chłodniczym?
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa