Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wyłącznik serwisowy nagrzewnicy

50 Odpowiedzi, 53005 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Shitashii

2010-12-11, 20:27:46
Moderator
Bo więcej osób się na tym zna. To nie hańba mieć mniejszą wiedzę. Jak ja nie znam się w jakimś temacie to nie zabieram głosu.
A co do tego układu z wątku, to wbrew mniemaniu autora - nie jest to tylko podłączenie wentylatora i nagrzewnicy pod jeden stycznik. I każdy mu to samo powtarza - dlatego większy ruch w wątku. Pzdr
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 20:38:55
Zaawansowany użytkownik
mg zadał zainteresowanemu jaka to nagrzewnica Bo jak wodna to zabezpieczenia przeciwzamrożeniowe.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 20:50:42
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):barbie ma racje, presostat różnicowy (pomiar przed i za wentylatorem). Gdy brak różnicy ciśnień wyłącza nagrzewnicę. Widziałem takie cuda. ale większośc nagrzewnic ma swoje własne zabezpieczenia, właśnie termostatyczne.
Chyba myślimy o presostatach informujących o zabrudzeniu filtrów a nie o temperaturach?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

crocens

2010-12-11, 20:57:12
Top użytkownik
myślimy o presostatach różnicowych, mierzących ciśnienie za i przed wentylatorem. myślimy również o termostatach montowanych w nagrzenicy, czyli dokładnie tak jak napisałem, dwa różne systemy
.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 21:00:24
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):jeśli przy wodnej nagrzewnicy zatrzyma się wentylator to woda w nagrzewnicy zamarznie ? .R12 nie masz pojęcia o wentylacji .
zamarznie jeżeli przepustnica niezamknie i padnie pompa obiegowa cwaniaczku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-11, 21:00:56 przez mentor.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-11, 21:23:42
Moderator
mentor napisał(a):
barbie napisał(a):jeśli przy wodnej nagrzewnicy zatrzyma się wentylator to woda w nagrzewnicy zamarznie ? .R12 nie masz pojęcia o wentylacji .
zamarznie jeżeli przepustnica niezamknie i padnie pompa obiegowa cwaniaczku.
Wybuchnie wulkan, będzie trzęsienie ziemi, a chwilę po tym zaatakują terroryści.
Przeważnie przepustnice są sprężynowe. Na czerpni - dodam.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 21:34:53
Zaawansowany użytkownik
Fakt że nieprofesjonaliści takie stosują i to się nazywa pseudo wentylacja.Ty myślisz o tych żaluzjach sterowanych przepływem wiatru jak w ubikacjach
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 21:42:59
Zaawansowany użytkownik
Wentylacja równa się wentylacja.Klimatyzacja równa się zapewnienie każdego komfortu.Schładzacz pomieszczenia bez względu na nazwę split czy inwerter niema nic wspólnego z pełną klimatyzacją
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-11, 21:44:59
Moderator
mentor napisał(a):Fakt że nieprofesjonaliści takie stosują i to się nazywa pseudo wentylacja.Ty myślisz o tych żaluzjach sterowanych przepływem wiatru jak w ubikacjach
Szczerze zaczynam wątpić w twoją wiedzę...
Poszukaj np na stronach Belimo.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 21:47:57
Zaawansowany użytkownik
No właśnie belimo niezamknie a pompa obiegowa padnie.A w przeciągach różnie bywa.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-11, 21:50:38
Moderator
Dlaczego belimo nie zamknie?
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-11, 22:02:08
Zaawansowany użytkownik
przyczyn może być wiele.Sterowanie i mechanika są podstawowymi.Czasami UCS zawodzi
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-11, 22:16:36
Moderator
No dobra, wszystko może się zdarzyć (jak pisałem wcześniej: wulkan itd...), ale nie dzieją się wszystkie awarie na raz. A jeżeli tak wygląda, to jest to wynik wcześniejszych zaniedbań.
Niemniej będę się upierał, że po to jest przepustnica ze sprężyną zwrotną .... A o czym my wogóle gadamy? Przecież to nagrzewnica elektryczna. Big Grin

Wyjaśnij mi co to UCS? :/
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-12, 06:59:29
Moderator
Miałem na jednym obiekcie tak jak pisze Shitashii że tam gdzie był siłownik ze sprężyną to nie strzelały nagrzewnice ale dwa razy się niestety zdażyło ale przyczyna leżała gdzienindziej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Remik

2010-12-12, 11:02:00
Zaawansowany użytkownik
UCS - rodzaj sterownika stosowany w wentylacji.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-12, 15:42:14
Zaawansowany użytkownik
dodałbym w profesjonalnej.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-12, 17:50:08
Moderator
Remik napisał(a):UCS - rodzaj sterownika stosowany w wentylacji.
Aaaaa. :/ Jasne. Gapa ze mnie. Rolleyes
  • Odpowiedz

zenek123

2010-12-15, 05:38:20
Użytkownik
Witam,

Nie było mnie kilka dni, dlatego zaraz jak mogę to odpisuję.

Oczywiście chodzi nagrzewnice elektryczną. Do nagrzewnicy wodnej bez automatyki bym nie startował.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-15, 09:07:51
Moderator
Kolego - do elektrycznej też nie startuj.
  • Odpowiedz

bxz

2010-12-18, 08:03:54
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):musisz zastosować presostat ,którego styk będzie włączony w sterowanie stycznika grzałek .fabryczne nagrzewnice mają dedykowane układy sterownicze ze schematem ,jak to wszystko podłączyć .

najtańsze i najlepsze rozwiązanie

barbie napisał(a):w profesjonalnej nagrzewnicy jest podwójny termostat--pracy i awaryjny .

Z tymi co się spotkałem to są zawsze dwa termostaty zabezpieczające - "awaryjne" , jeden nastawiony niżej z resetem automatycznym (po zadziałaniu i ostygnięciu wraca do pozycji zamkniętej) a drugi z resetem ręcznym, nastawiony wyżej jak on zadziała to już trzeba podejść do nagrzewnicy i go wcisnąć.

Zabezpieczenie presem i dwoma seryjnymi termostatami to w zupełności odpowiednie rozwiązanie i dywagacje na temat bezpieczeństwa są bezzasadne. Problem pojawia się ze sterowaniem mocą nagrzewnicy, ale to już inny temat (TCC,Pulser) Smile

Nie wszystko co wydaje się proste, jest proste.
NO
  • Odpowiedz

Awent

2010-12-18, 13:16:02
Nowy użytkownik
Najprościej zamontowac stycznik w szafce sterującej napięcie na cewkę pobierane z wentylatora, brak napięcia na wentylatorze nie działą nagrzewnica, dodatkowo można zamontować czujnik temperatury za nagrzewnicą wyłaczajacą nagrzewnicę jeśli temp przekroczy np 50C,
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-18, 13:44:33
Moderator
Awent napisał(a):Najprościej zamontowac stycznik w szafce sterującej napięcie na cewkę pobierane z wentylatora, brak napięcia na wentylatorze nie działą nagrzewnica, dodatkowo można zamontować czujnik temperatury za nagrzewnicą wyłaczajacą nagrzewnicę jeśli temp przekroczy np 50C,
Ty też niczego nie rozumiesz! A jak bedzie napięcie na wentylatorze, a z jakiegoś powodu nie będzie on działał, albo nie będzie przepływu powietrza?
Chociaż rację masz w tym: Najprościej (...)
  • Odpowiedz

bxz

2010-12-18, 13:47:05
Zaawansowany użytkownik
Rozumiem że zamierzasz ograniczyć górną temp nawiewu, to skoro tak to wiedz, że maksymalna to 35-40, a co w przypadku gdy temperatura obsługiwanego pomieszczenia przekroczy 22? No tak przepuścisz sygnał z wentylatora przez termostat kanałowy z temp zadaną 22, potem presostat, potem termostat ograniczający nawiew do 50, potem zabezpieczenia farbryczne nagrzewnicy.... To dalej jest proste.
I działa przez klika miechów. Potem przychodzi zima. Nagrzewnica załącza się 300 razy dziennie. I ja się pytam: ile to lat pochodzi? Co pierwsze padnie? Ja obstawiam nagrzewnica.
Z mojego doświadczenia: konieczne pulser, tcc (3fazy) - alternatywa nagrzewnica wstępna i wtórna (wszystkie koszty x2 (odrobinę mniejsze), ale za to niezależność, gdy jedna padnie)
A gdzie filtr???
No to teraz policz sobie wszystko (z przewodami koniecznie, skrzynką...) i robocizną, bo wszystko przyjdzie osobno z nie do końca jasną dokumentacją.
A teraz zobacz ile kosztuje taka centralka AllInOne z płynną regulacją w hurtownii: 200 pln drożej.
A jak rezygnujesz z regulacji mocy to popieram jak najbardziej: jest szansa ze przyjadę do spalonej, wytłumaczę czemu się spaliła, że takich oszczędności się nie robi, a to są skutki. Zrobię w normalnych pieniądzach. Zostawię wizytówkę i mam klienta. Bo jemu już wytłumaczę czemu tak chcę zrobić, a nie inaczej i że to dla jego dobra, a na kolejnych montażach zarobię i to nieraz niejednokrotnie więcej niż Ty na tej chałturce xD
NO
  • Odpowiedz

zuku

2010-12-18, 22:16:03
Użytkownik
a co byście powiedzieli na nagrzewnice 9 kW 3x400v sterowaną pulserem 2x 400V 6kW. 4 grzałki po 1,5 kW są sterowane bezpośrednia z pulsera a dwie pozostałe poprzez stycznik elektroniczny a sygnał dla stycznika jest wzięty z wyjścia pulsera?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-19, 16:09:27
Moderator
To minimalna moc na jaką zostanie załączona nagrzewnica to 3 czy 4,5kW?
Ogólnie to może być, chodzi o inne zabezpieczenia podczas awarii - żeby ten pulser i SSR-y pracowały dopiero przy przepływie powietrza.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa