Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kangoo - brak klimy

11 Odpowiedzi, 9017 Wyświetleń

metiumen

2011-03-16, 17:39:54
Nowy użytkownik
Witam,

Moje auto to Kangoo 1,5 DCI, 80 KM z 2004 roku z klimą manualną .... Kupiłem bez działającej klimy ,ale postanowiłem ją uruchomić. Pojechałem do serwisu i po podłączeniu do automatu manometry nawet nie ruszyły ... czyli brak czynnika. Ustawiono automat i władowali mi coś ok 620 g. czynnika. Po zakończonej pracy manometry na wyłączonej klimie pokazywały i temp. zewnętrznej 10 stopni :
Wysokie - 4
Niskie - 5

Po odpaleniu auta i włączeniu ręcznym klimy cisza..... sprężarka nie pracuje. Nie miałem czasu aby sprawdzali mi przyczyny więc pojechałem dzisiaj. Ciśnienia były takie same , ale czynnika ubyło do 430g. Co nie zmienia faktu że nawet przy tej ilości czynnika sprężarka powinna ruszyć. Auta jednak nie zostawiłem bo mogą się za niego zabrać dopiero w piątek.
Wiem , że na pewno gdzies czynnik znika i myśle że znajdę sam wyciek bo mam lampe i okulary UV ale nie wiem co sprawdzić przy sprężarce... nie mam żadnego schematu klimy z kangoo

Szanowni panowie mogą coś doradzić ?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2011-03-16, 18:07:48
Top użytkownik
Możemy...zmień serwis!
Próbę szczelności wykonuje się przed napełnieniem.
  • Odpowiedz

majki

2011-03-16, 18:12:27
Użytkownik
przyczyn może być wiele np, zaworki na przyłączach serwisowych,chłodnica czyli skraplacz,uszczelnienia sprężarki,zaciski węży gumowych,jest gdzie szukać ,ale pisałeś że posiadasz lampę uv ,więc do własnej ciekawosci możesz poświecic sobie po tych wszystkich elementach ,pod warunkiem że jest kontrast uv w układzie,pozdrawiam i powodzenia
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-16, 18:24:55
Nowy użytkownik
Poszukaj serwisu,który się na tym zna.Wcale nie wiadomo czy jest nieszczelność,automaty oszukują.
  • Odpowiedz

metiumen

2011-03-16, 18:36:33
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Możemy...zmień serwis!
Próbę szczelności wykonuje się przed napełnieniem.

Zrobili automatem TEXA czy coś w tym stylu Smile
Bardziej jestem ciekawy czemu sprężarka nie startuje ... miernik mam , przydałby się schemacik jakiś... może ktoś ma z autodaty do mojego modelu

pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

piszecie .... znajdź dobry serwis ... tylko jak poznać który jest dobry ?
  • Odpowiedz

mg

2011-03-16, 19:06:16
Top użytkownik
Fachowca poznasz po tym że nie rozstaje się z ,,budzikami" czytaj zespołem manometrów. Wink
  • Odpowiedz

metiumen

2011-03-16, 19:09:44
Nowy użytkownik
lupa napisał(a):Takie automaty tworzą ludzie.Czyli do sprawdzenia czy się myli czy nie.Automaty tworzy się dla dwóch pokroi ludzi.Znających się na auto klimatyzacji aby usprawnić ich pracę.I nieznających się nabijając klienta posiadaniem takiego automatu celem podwyższenia psychologicznego podwyższenia komfortu klienta że przebywa pod fachową opieką.

Wiem, że automat nie zawsze wykryje szczelność może w 70 % jest w stanie a może nie... i jak pisałem pobawię się lampką UV bo mam gdzie i mam gdzie bo wiem , że kontrast wpuścili...
Cały czas mnie gryzie brak reakcji sprezarki....
  • Odpowiedz

metiumen

2011-03-16, 19:13:00
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Fachowca poznasz po tym że nie rozstaje się z ,,budzikami" czytaj zespołem manometrów. Wink

Hehe, masz racje bo Ci też zerkali na " budziki" ale po co jak po nabiciu ciśnienia były ok a reszty i tak nie wiele wyczytali bo sprężara nie ruszyła więc i budziki nic nie pokazywały oprócz HP-4 i LP-5
  • Odpowiedz

mg

2011-03-16, 19:17:54
Top użytkownik
Z baranami nie będę dyskutował... hehe
Jesteś stroną w problemie? mitumenn
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-16, 19:18:57
Nowy użytkownik
Gdzie kupiłeś takie autko z zestawem UV ????
Może to Ty jesteś tym serwisem????????
  • Odpowiedz

metiumen

2011-03-16, 19:35:21
Nowy użytkownik
skspert napisał(a):Gdzie kupiłeś takie autko z zestawem UV ????
Może to Ty jesteś tym serwisem????????

zestaw pożyczyłem a serwisem nie jestem ..... inaczej nie prosiłbym was o pomoc....
Dziwne forum .... fachowe, podejrzliwe
no nic
dzięki za pomoc
można zamknąć temat..
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa