Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z ladą

48 Odpowiedzi, 40861 Wyświetleń
1 2 Dalej

popeye

2011-03-28, 18:38:57
Użytkownik
Mam taki problem: lada chłodnicza z zaworem akv 10 7 do tego sterownik danfosa akc 550 i agregat skraplający tak zwany uniwersalny pol-solwent 5600 kw z zaworem zwrotnym na czynnik R404.
Po uruchomieniu cisnienie za skraplaczem idzie delikatnie do góry ale na ssaniu spada na dół poniżej 0 bara Sad.
Wszystko wskazuje na zapchanie się układu na zaworze elektronicznym w ladzie.Zawór zwrotny ma podane cały czas napięcie.Po zasterowaniu akv sytuacja jest taka sama.Rurociąg chłodniczy jest drożny,nie załamany.
Jakieś hipotezy?
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-28, 19:09:34
Top użytkownik
popey, napisz gdzie to jest
.
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-28, 19:42:52
Nowy użytkownik
Tylu użytkowników ,sporo wyświetleń i zero "hipotez",prawdziwa burza mózgów profesjonalistów Big Grin Big Grin Big Grin

A tak do rzeczy to kilka uwag:
-nie 5600 kW tylko 5,6 Kw jak się domyślam;
-zawór elektromagnetyczny (nazwany przez Ciebie zwrotnym) może dostawać napięcie ale nie otwierać i to jest w 90%ta usterka;
Mało prawdopodobne,żeby blokował akv,piszesz "po zasterowaniu" co przez to rozumiesz,?to s ą zawory impulsowe.
-Jeżeli wykluczysz cewkę elektromagnetycznego(zwrotnego) to możesz odkręcić głowicę akv (po ściągnięciu czynnika) i tam może blokować.
Reasumując 90% zawór elektromagnetyczny,10%akv,oczywiście zakładam ,że układ suchy Wink
Na przyszłość poszukałbym porady u fachowców :/
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-28, 19:47:06
Top użytkownik
najlepsi od lad są w Bydgoszczy .
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-28, 20:02:25
Użytkownik
Z tego co napisales rozumiem ze cisnienia sie wyrownują po czym wlaczasz agregat.Wiec mozna wykluczyc zawor elektromagnetyczny gdyz po odciagnieciu czynnika nie nastapi wyrownanie.Ja bardziej obstawiam 2 przyczyny.Po pierwsze masz nieszczelnosc i to bardzo prawdopodobne .Po drugie uszkodzony akv .Zapchany lub zablokowany.Nic nie pisales o filtrze zakladam ze jest to moze byc jego sprawkaBig Grin Moze napisz czy masz oczko na linni cieczowej i co w nim widac jesli pelne cos zapchane jesli widac przeplywajacy czynnik niedobor.Pamietaj zawsze im wiecej podasz danych lepsza odpowiedz Big Grin
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-28, 20:06:09
Użytkownik
Powiedz jeszcze czy sa jakies efekty na chlodnicy i czy cos slychacBig Grin i moze obserwyjes gdzies na linni cieczowej zaszronienie ruki lub wykraplanie sie wody to tez duzo wyjasnie

pozdrawiamBig Grin
  • Odpowiedz

llort

2011-03-28, 20:30:28
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):najlepsi od lad są w Bydgoszczy .
Ponoć byli.Teraz ponoć najlepszym jesteś ty. Big Grin
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bock

2011-03-29, 08:56:33
Zaawansowany użytkownik
ściągnij czynnik jeżeli ilość będzie poprawna to rozbierz AKV i wyczyść. Napięcie na cewce masz? Co dzieje się we wzierniku?
Filtr do wymiany.
Pozdr.
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-03-29, 15:08:53
Zaawansowany użytkownik
Sprawdziłeś funkcję mop w sterowniku, na ile masz nastawione ?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

popeye

2011-03-29, 18:34:06
Użytkownik
Dziękuję za wszystkie rady. Rzeczywiscie 5.6 kW sorry .Dodam kilka szczegółow:
1.Wziernik na rurze cieczowej jest wypełniony cieczą
2.Zawór elektromagnetyczny otwiera się - to była pierwza moja hipoteza.
3. Akv nie rozbierałem ,wiem ,ze może być sitko zapchane ale nie mam aluminiowej uszczelki ( ponoc jest ona jednorazowa)
4. Efektu chłodniczego wogóle nie ma - temperatura na ladzie nie spadła nawet o 1 stopien.
5. Rura gazowa była przez krótki czas zaszroniona ale przy bardzo małej ilości czynnika i to w trakcie napełniania układu freonem
6 Nie zmienialem funkcji MOP - jaka wartosc powinna miec???
7. przy malej ilosci czynnika zawó akv pracowal bardzo glosno ,potem ciszej tak jak pompka skroplin czy to normalne???
dzieki za podpowiedzi
  • Odpowiedz

llort

2011-03-29, 19:38:33
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli wziernik pokazuje prawidłowy stan i zamontowany jest przed filtrem to wymień filtr.Jeżeli to nic nie da To zostają opcje-zaw.elektrmagnetyczny-AKV lub jeden z czujników AKV wykluczając że sterownik działa i jest skonfigurowany poprawnie.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-03-29, 19:39:04
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź kierunek akv Smile Wielkość mop ustaw wstępnie na 7bar. Nie rozumiem tego zaworu zwrotnego gdzie jest on wstawiony między jakie rury, czy jest to jakiś elektrozawór przynajmniej tak zrozumiałem z postu. Sprawdź w sterowniku jakie masz temperatury na poszczególnych czujnikach, może któryś jest uszkodzony.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-29, 19:40:53 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-03-29, 19:41:52
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Jeżeli wziernik pokazuje prawidłowy stan i zamontowany jest przed filtrem to wymień filtr.Jeżeli to nic nie da To zostają opcje-zaw.elektrmagnetyczny-AKV lub jeden z czujników AKV wykluczając że sterownik działa i jest skonfigurowany poprawnie.
Wziernik powinien być zamontowany za filtrem Smile
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-29, 19:44:36
Top użytkownik
ekspert z Bydgoszczy powinien wiedzieć lepiej--chyba jednak jest omylny .
  • Odpowiedz

llort

2011-03-29, 19:56:09
Zaawansowany użytkownik
Ja to wiem i dlatego o tym napisałem oglądając różne cuda i dziwadła w tej dziedzine.Jednym z lepszych cudów w tym zakresie była mała komora chłodnicza do piwa z grzejnikiem płytowym od CO użytym jako parownik tego urządzenia.Cóż poza tym że klient często zmieniał sprężarki zdawało to egzamin.
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-29, 19:59:50
Top użytkownik
chłopki roztropki nie montują wyrafinowanej automatyki bo jest kosztowna-zwłaszcza Danfoss jest drogi .
  • Odpowiedz

popeye

2011-03-29, 20:35:54
Użytkownik
wlasnie najwiekszy problem ze to jest skladanka. agregat skraplajacy jest ponoc uniwersalny Smile wyglada jak agregat od klimy,ma manometry zabudwane na obudowie,sprezarka scroll copelanda , zbiornik cieczy i czujnik cisnienia wlaczajacy wentylator.jest filtr i za nim wziernik cieczy.lada byla niekompletna,bez sterownika ( danfoss akcc 550 kosztowal 1950 netto) i bez czyjnika s2 ( w zasadzie powinien byc czujnik cisnienia ale.... ) Wedlug zalecen ten czujnik s2 powinien byc stosowany tylko w fabrycznych zestawach a nie w skladankach.wszystkie termopary to pt 1000. mam podejrzenia co do doboru wydajnosci skraplacza i lady- za mocna sprezarka do parownika i zawor akv jest zalewany ciecza,za zaworem dalej jest ciecz i tworzy sie proznia na ssaniu????

a elektrozawor jest za filtrem i przed wziernikiem.wiem ze przy zaworze akv jest on niepotrzebny ale narazie nie chce ingerowac w fabryczne urzadzenie z powodu utraty gwarancji przez klienta. nie decydowalem o doborze urzadzen,klient sam to kupil.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-29, 20:39:13 przez popeye.)
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-29, 20:36:55
Użytkownik
Jezeli oko zalane to wszystko od oka Big Grin jezeli masz polaczenia nakretkowe to tak po chlopsku mozesz rozkrecac i sprawdzac dokad masz cieczBig Grin Ja obstawiam ze do akv masz ciecz a dalej pustkaBig Grin Ciezko jest diagnozowac urzadzenie na odleglosc ale to jedne z najprostszych awariiBig Grin Wiesz ze masz freon do oka napewno widzisz co tam po drodze zamontowane Big Grin wiec nie widze problemu powinienes chwile poswiecic i dokladnie sprawdzic napewno pojdzie szybciej niz nasze domysly na odleglosc Big Grin wierzę w ciebie i wiem ze majac wiedze ze poprostu cos nie puszcza znajdziesz toBig Grin i jutro pochwalisz sie namBig Grin a jezeli boisz sie rozbierac akv rozetnij rure przed i sprawdz jesli jest freon to akv jesli niema juz masz cos wykluczone zakladam ze lutowac umieszBig Grin
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-29, 20:40:49
Użytkownik
Nie proznia na ssaniu tylko nie odparowany czynnik w sprezarce ale to bys zauwazyl.Przy calkowicie zalanej chlodnicy efekt napewno by byl Big Grin Mysle nie wymyslaj herezi sprawdz:d
  • Odpowiedz

popeye

2011-03-29, 20:41:50
Użytkownik
zarize napisał(a):Jezeli oko zalane to wszystko od oka Big Grin jezeli masz polaczenia nakretkowe to tak po chlopsku mozesz rozkrecac i sprawdzac dokad masz cieczBig Grin Ja obstawiam ze do akv masz ciecz a dalej pustkaBig Grin Ciezko jest diagnozowac urzadzenie na odleglosc ale to jedne z najprostszych awariiBig Grin Wiesz ze masz freon do oka napewno widzisz co tam po drodze zamontowane Big Grin wiec nie widze problemu powinienes chwile poswiecic i dokladnie sprawdzic napewno pojdzie szybciej niz nasze domysly na odleglosc Big Grin wieze w ciebie i wiem ze majac wiedze ze poprostu cos nie puszcza znajdziesz toBig Grin i jutro pochwalisz sie namBig Grin a jezeli boisz sie rozbierac akv rozetnij rure przed i sprawdz jesli jest freon to akv jesli niema juz masz cos wykluczone zakladam ze lutowac umieszBig Grin

z lutowaniem w ladzie moze byc problem bo wszedzie plastik,poza tym nowe na gwarancji i nie bede ryzykowal ze klient mnie obciazy kosztami.
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-29, 20:42:59
Top użytkownik
akcc 550 daje prąd zmienny, w starych AKV cewka jest na stały, ot wszystko. Czujnik S2 daj na drugie kolanko parownika, montujesz ją od góry, dobrze zaizoluj. Ustaw przegrzanie na 8stC i zmierz rzeczywiste, jak się będzie zgadzac to możesz zjechac na 5stC.

I wyczyść ten zawór AKV, jest bardzo wrażliwy na syf, parę musiałem wymienic w całości bo się uszkodziły po nieprawidłowych montażach, na jeden właśnie czekam.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-29, 20:43:42 przez crocens.)
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-29, 20:43:39
Użytkownik
Big Grin szukasz problemu tam gdzie go nie ma to rozbieraj zaworBig Grin masz jakies polaczenia nakretkowe przed zaworem?
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-03-29, 20:46:39
Zaawansowany użytkownik
Ten układ raczej nie będzie działać bez przetwornika ciśnienia. Czy przypadkiem nie masz alarmów na wyświetlaczu objawia się to mruganiem trzech punktów na wyświetlaczu.
  • Odpowiedz

zarize

2011-03-29, 20:47:29
Użytkownik
crocens napisał(a):akcc 550 daje prąd zmienny, w starych AKV cewka jest na stały, ot wszystko

nie sadze ze to przyczyna bo mowil ze zawor pracowal podczas napelniania zapchanie to prawie pewne
  • Odpowiedz

popeye

2011-03-29, 20:48:00
Użytkownik
nie ma nic poza zaworem.Klient nie za bardzo chce zaakceptowac fakt ze ktos mu sprzedal zepsuta lade ,nawet argumenty ze byla zdekompletowana z jakiegos powodu nie trafiaja do niego. coz ,zycie. i czasami robi sie za darmo ;/
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa