Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sinclair Multi inverter - potrzebne części i porada

17 Odpowiedzi, 18363 Wyświetleń

Shitashii

2011-06-11, 07:02:33
Moderator
Witam kolegów.

Mierzyłem się z agregatami multi-split firmy Sinclair - agregaty FC-E24AI oraz FC-E28AI.

FC-E24AI - jednostki wewnętrzne wyświetlają H7 ("błąd pracy sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Startup failure". Agregat chce przez sekundę uruchomić sprężarkę, ale zaraz się rozłącza - pobór prądu multimetrem pokazuje jak narasta do ok 17-19A i koniec. Uzwojenia są całe, mają po ok 1 Ohm.
Ja diagnozuję to na uszkodzoną mechanicznie sprężarkę, a nie elektronikę. Aha, układ stał jakiś czas rozszczelniony (nie wiem czy nie całą zimę) - dziura w parowniku.

FC-E28AI - Jednostki wewnętrzne wyświetlają HE ("Zabezpieczenie sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Demegnetization protection". Sprężarka kiedyś była tu wymieniana i dołożono nawet presostat LP, ale z jakiegoś powodu układ stoi. Ciśnienie w układzie jest. Elektronika została zamieniona z drugim agregatem (działającym) i jest sprawna, a więc coś ze sprężarką lub tą "demagnetyzacją".

Czy ktoś jest w stanie podrzucić DTR-kę Smile do tych urządzeń FC ? I co myślicie o tym, czy w obu przypadkach są uszkodzone sprężarki?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-11, 08:48:52
Moderator
Tzn DTR-kę mam po anglosasku, ale może występuje w języku ojczystym??

Jak ktoś ma dostęp do części to poproszę ofertę na prv lub emalię.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-11, 10:34:16
Top użytkownik
na priv wysłałem namiar, poproś z działem technicznym, może pomogą.
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-11, 11:20:31
Moderator
No dzięki, na razie na tyle to trafiłem :-) Ale sobota i pytam, może ktoś montował lub serwisował takie multi sinclair'a.
Lub może ktoś ma w promocji dwie sprężarki i jednostkę wewnętrzną Nordic 3,5kW :-)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-12, 17:40:24
Moderator
To nikt nie miał problemów z Free Combi Sinclair'a? Żadnych błędów, żadnych usterek?
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-12, 20:21:56
Top użytkownik
podłącz sprężarkę na krótko i będziesz wiedział czy to sprężarka czy elektronika. Na pytanie co sądzę o tym, że w obydwu przypadkach sprężarka... nie wiem, sinclair nie produkuje sprężarek, bierze je z półki jak inni.
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-14, 06:20:56
Moderator
Jak podłączę na krótko, to na pewno będzie usterka sprężarki :-) To DC inverter. (nie ważne czy to na prąd stały, zmienny czy przemienny...). Sprężarka to jakiś tam Shenyang Sanyo :-)
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-14, 16:28:05
Top użytkownik
nie podłączaj bezpośrednio-wywalą bezpieczniki i tyle .
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-14, 16:56:44
Top użytkownik
sorry, nie doczytałem tematu Smile
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-14, 18:21:28
Moderator
I tak mam tam jedną fazę, to nie dam rady :-)
Na razie czekam na ofertę na sprężarki, ale coś nie mogę się doczekać. Chyba jutro tam zadzwonię i zrobię porutę Cool
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-14, 18:29:05
Top użytkownik
zobacz pm
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-14, 18:36:42
Moderator
crocens napisał(a):zobacz pm
Cool thx
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-14, 18:45:31
Top użytkownik
aha, ten numer jest prywatny, prosze, nie podawaj go nikomu Smile
.
  • Odpowiedz

kubek_ksjz

2014-04-18, 10:42:53
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Witam kolegów.

Mierzyłem się z agregatami multi-split firmy Sinclair - agregaty FC-E24AI oraz FC-E28AI.

FC-E24AI - jednostki wewnętrzne wyświetlają H7 ("błąd pracy sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Startup failure".

FC-E28AI - Jednostki wewnętrzne wyświetlają HE ("Zabezpieczenie sprężarki"), a elektronika diodami wskazywała na "Demegnetization protection".

Witam,
wybaczcie odkop, mam jednak analogiczny problem ze swoim multisplitem Whirlpool AMD063, te same błędy jak powyżej których opis się pokrywa, co okazało się przyczyną usterki w tym Sinclair'rze?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-04-18, 17:34:16
Moderator
Tam było robione wszystko :-) Nie do końca pamiętam co w którym agregacie. Ale tak: wymieniona sprężarka, wymieniane płytki (główna i PFC), zamieniane EEPROMy
Najlepsze było to, tak mi się przypomina co nieco, że jak przełożyłem elektronikę z dobrego, to nie chciało ruszyć. Jak ze złego przełożyłem do dobrego, to działało. W każdym bądź razie, zjawiska działy się nie do końca logiczne i tak się zamotałem ze wszystkim, że teraz to już mogę fakty mylić.
No ale na pewno były wymieniane sprężarki ( 2 sztuki) i elektronika, chyba też 2 komplety.

Nie wiem czy gdzieś mi elektronika nie została, być może sprawna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-18, 17:45:12 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

kubek_ksjz

2014-04-22, 11:35:28
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź, nie napawa mnie to optymizem ale trzeba będzie zacząć od modułów bo są tańsze.

Jest sposób na sprawdzenie tego typu sprężarki bez udziału tych modułów?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-04-22, 18:44:59
Moderator
Wymienisz elektronikę i powinno grać. Albo wymienisz sprężarkę i będzie dobrze. No niestety, teraz klocki lego. Co do modułu PFC (czy jakoś tak) sam testuje sprężarkę impulsami i pomiarem prądu - na tej podstawie wywala błąd, albo pozwala ruszyć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa