Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobicie czynnikiem R410A splita

22 Odpowiedzi, 50855 Wyświetleń

klimka

2011-06-19, 18:57:29
Nowy użytkownik
Witam wszystkich ,jestem nowym na tym forum i początkującym montażystą klimatyzacji gdyż zaczęło mnie to interesować i parę sztuk już powiesiłem. Mam pytanie :
- zamontowałem klimatyzację LG 12 S12AHP ale muszę dobić czynnik chłodniczy R410a bo odległość została przedłużona o 3mb a producent naładował na 5 mb i muszę około 0.6 kg dobić czynnika przy 20g/ mb.
Moje pytanie tyczy się tego że zakupiłem butle jednorazową z czynnikiem R410a i nie wiem czy taką ilość mam dobić gazem czy cieczą przez rurę ssącą .Bo jeżeli cieczą bo tak zrozumiałem z forum to butla nie posiada stojaka żeby stała do dołu zaworem i czy w chwili nabijania sprężarka ma pracować czy ma być wyłączona.
I jeszcze jedno mam pytanie czy mogę czynnik R410 ściągnąć z jednej klimatyzacji oczywiście szczelnej a jest to nadmiar czynnika i dobić do drugiej gdzie wskazanie jest na brak odpowiedniej ilości.
Z góry dziękuje za podpowiedź i wskazówki w tym kierunku.
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-06-19, 19:20:52
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze jeżeli przedłużyłeś o 3m to nie dobić 0,6kg tylko 0,06kg mała ale znacząca różnica w działaniu. Gaz dobijamy cieczą i ładuj na pracującej klimie( najlepiej na chłodzeniu bo na grzaniu będziesz miał problem chyba wiesz dlaczego). Czynnik można można ściągnąć są do tego urządzenia.
A tak jeszcze zapytam montujesz dla siebie czy dla kogoś. Bo moim zdaniem wartało by najpierw trochę poczytać dopiero montować.
Błagam podszkol się zanim zrobisz sobie krzywdę.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-19, 19:28:40
Top użytkownik
i nie słuchaj wszystkich rad na tym forum...
czynniki z grupy R-4xx i r-5xx można ściągnąć tylko w postaci cieczy co wcale nie jest w klimie takie proste.
Jeżeli ściągniesz gaz to niestety nie będzie to już R-410a.
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-06-19, 20:21:30
Moderator
Jak możesz to zrób tą operację przy jakimś fachowcu i oczywiście z wagą.
  • Odpowiedz

klimka

2011-06-19, 20:30:55
Nowy użytkownik
Dzięki wam za odpowiedź a co do pytania to na początku montowałem klimatyzację dla siebie a teraz dla klienta. A co do miary czynnika do uzupełnienia to się faktyczne pomyliłem zgadza się .
Dzięki wam jutro spróbuje nabić czynnik tylko nie wiem z czego zrobić stojak do butli jednorazowej żeby była zaworem do dołu aby nabić cieczą macie może jakiś patent na to.

Pozdrawiam, Rysiek
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-19, 20:32:40
Top użytkownik
trzymać w powietrzu Wink wymyśl sobie jakiś sojak (np weź kolegę Wink)
.
  • Odpowiedz

klimka

2011-06-19, 20:35:05
Nowy użytkownik
Oczywiście że z wagą będę napełniał czynnik.
  • Odpowiedz

klimka

2011-06-19, 20:43:17
Nowy użytkownik
Pewnie że wymyśle jakiś stojak ale co do kolegi to dobry pomysł waga jest do 100kg to się jeszcze zmieści .
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-19, 20:44:15
Zaawansowany użytkownik
zasadniczym pytaniem jest: ile waży kolega?!
NO
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-20, 13:33:17
Użytkownik
Swoja drogą dlaczego jeszcze nikt nie opatentował stojaków do butli jednorazowych, chyba każdy miał z tym problem u progu kariery Smile A może dlatego, że nikt nie przewidział, że Polak potrafi i będzie korzystał z butli "jednorazowej" wiele razy :lol:

stojak made by A. Słodowy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-20, 13:42:35 przez Ghost70.)
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-20, 13:44:50
Użytkownik
Za oceanem mają takie fajne wagi z dziurką w środku ... i butla stoi sama. Producent nazywa się Elanmax.
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-20, 14:19:28
Zaawansowany użytkownik
Ja po każdym "napełnieniu" splita na dachu, gdzie trzeba po drabinie taszczyć butle 12kg i wagę sobie obiecuję, że coś wymyśle by napełnić małą butle na dole odpowiednią ilością , a u góry tylko wpuścić Cool
rozważałem jednorazówki ale 900g to za mało, poza tym nie wiem jakie tam jest ciśnienie dopuszczalne.
Mam taką butlę mała po R22 i chyba ją teraz wykorzystam. Tylko pytanie mi się nasuwa:
ile gram freonu w niej zostanie przy np. r410A przy 5 barach poniżej których sprężarka nie odessa (czyli ile nabić więcej)
pasowało by jeszcze mieć drugą taką do 407C, chociaż urządzenia z tym gazem już na wymarciu (chyba się "freon" nie udał)
NO
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-20, 15:35:41
Top użytkownik
nie wiem jaką taka butla ma objętość, przyjąłem 1dm3. Wtedy przy ciśnieniu 5 bar zostanie niecałe 20 gram
.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-06-20, 15:49:30
Zaawansowany użytkownik
Można zakręcic tłoczenie i wyssac cały czynnik do próżni.
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-20, 15:55:39
Zaawansowany użytkownik
przy założeniu że w butli zostanie sam gaz, a nie ciecz.
napełnia się cieczą wiadomo, ale jakoś tego nie czuje, to przelewanie kilkukrotne z dużej butli
po napełnieniu zostaje freon w postaci gazowej, pytanie czy w odpowiednich proporcjach?
a może dramatyzuję i trzeba to olać, a na dach kilogramów nie taszczyć Big Grin
NO
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-06-20, 16:07:47
Zaawansowany użytkownik
Chyba trzeba taszczyc (te 10kg + tara) bo kombinacje z napełnieniem jednorazówki zajmą Ci więcej czasu...
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-20, 16:09:05
Top użytkownik
generalnie temat bardziej teoretyczny niż praktyczny, bo praktycznie to nie ma żadnego znaczenia Smile

Zmiany składu czynnika chłodniczego są tak nieznaczne, że nie mają znaczenia Wink
.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-20, 18:55:23
Zaawansowany użytkownik
Generalnie temat bardziej teoretyczny niż praktyczny.Generalnie masz rację jeśli chodzi o małe układy :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-20, 19:57:58
Top użytkownik
Może się z Tobą zgodzę jak mi powiesz, czym są dla ciebie małe i duże układy i poprzesz swoją teze jakimś wywodem Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-20, 19:59:19 przez crocens.)
  • Odpowiedz

llort

2011-06-20, 20:19:46
Zaawansowany użytkownik
Jak dopełniam mały układ taka klimka to niema problemu pójdzie lub nie bo nie mam czasu na procedury.Koszt wymiany całego czynnika to pikuś.Ale jak w układzie masz tonę czynnika i brakuje 50 procent tego o wyższej wydajności i dwie komory nie idą to nie pikuś aby wypuścić-spompować i napęłnić tonkę na przykład w małym centrum logistycznym Wink
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-20, 20:25:43
Top użytkownik
ok, myślałem że odnosisz się w jakiś sposób do tego, że w butli zostaje te pare gram gazu Wink

zgadzam się, że dopełnianie czynników 4xx i 5xx nie powinno mieć miejsca
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-21, 11:11:55
Zaawansowany użytkownik
dobija sie konia koledzySmile uzupelniasz czynnik z grupy r4 tylko w fazie cieczowej jezeli nie masz wagi itp uzupelniasz na podstrawie przegrzania. przy r410 wynosi ono od 2-8st celcjusza
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa