Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kapusta Pekińska

15 Odpowiedzi, 13969 Wyświetleń

ECO74

  2011-06-25, 11:58:22
Nowy użytkownik
#1
Witam

Mam zlecenie na chłodnie składową wsad kapusta pekińska i tu zaczyna się problem jaki dobrać parownik może ma ktoś doświadczenie z tym warzywem
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 12:06:05
Top użytkownik
#2
pytasz o rodzaj czy moc?
.
  • Odpowiedz

dominik486

  2011-06-25, 12:41:27
Zaawansowany użytkownik
#3
Chodzi Ci o ogólne zachowanie wilgotności i odpowiednich skoków temperatury, określenie w jakiej temp. przechowywanie jest najbardziej efektywne(długotrwałe), dla tej kapusty rozumiem?
Całe przechowalnictwo warzyw i owoców to trudna sprawa, cały pic polega na doborze odpowiednich urządzeń. Zresztą nie tylko owoce i warzywa, każdą komorę dobiera się pod dany surowiec.
Napewno w dobrej hurtowni pomogą w doborze, ale warto zrobić wycenę w 2, 3 firmach szczególnie zajmującymi się głównie takimi tematami.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 13:07:15
Top użytkownik
#4
aha, i jaka to odmiana jest, to bardzo ważne przy pekince
.
  • Odpowiedz

ECO74

  2011-06-25, 13:18:55
Nowy użytkownik
#5
prawdopodobnie Bilko
a pytam o rodzaj chłodnicy bo Goedhart nie sprawdził się do końca pekinka nie lubi dużej wilgotności raczej potrzeba dużej wymiany powietrza
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 13:31:32
Top użytkownik
#6
Bilko lubi temperatury zerowe i około +5.
Nie lubi temperatury +2 do +3 stopni.

Wilgotność powinna być wysoka, 90-97%. Kapusta pekińska ma ponad 91% wody i mniejsze wartości powodują jej więdnięcie.
Zbyt duża wartość, powyżej 97% będzie powodować pleśnienie. Ważnym jest, by przepływ był równomierny, dlatego zaleca się składowanie po jednej warstwie na palecie.
Parownik powinien być obliczony na niską deltę by ograniczyć wykraplanie/zamarzanie wilgoci. Dodatkowo powinien być zasilany z EZR'a.
.
  • Odpowiedz

ECO74

  2011-06-25, 13:38:57
Nowy użytkownik
#7
w moim regionie elektroniczne zawory rozprężne wyrzucają robiłem wiele pomiarów wilgotności i okazało się że pięknie się przechował w wilgotności poniżej 90% i to na chłodnicach ECO w dużej wilgotności powyżej 94% po prostu zgnił
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 13:56:13
Top użytkownik
#8
jeżeli masz takie doświadczenia to ok, ja Ci opisuję Swoje Smile optymalna wilgotność to około 92-93% (niższe nakłady inwestycyjne a i wilgotność ok) Bilko akurat nie składowali, ale mówią, że temp 0-1*C będzie ok.

Co do doboru chłodniczy to trzeba dobrać taką, by nie obniżała za bardzo wilgoci.
Jeżeli to bardzo duża chłodnia to warto zastanowić się nad KA.
.
  • Odpowiedz

ECO74

  2011-06-25, 19:12:23
Nowy użytkownik
#9
jeszcze jedno pytanie jakie są opinie o szybkim wychładzaniu wsadu czy schładzać powoli dostarczając świeże powietrze czy szybkie schłodzenie
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 19:23:13
Top użytkownik
#10
co do powietrza, to kiedyś wyczytałem, iż optymalnie jest zrobić komorę z kontrolowaną atmosferą (KA), pozwala to na chyba 1 miesiąc dłuższe składowanie ale szczegóły mogę podać jutro, nie znam wszystkiego na pamięć Wink

Co do czasu wychładzania to nie ma specjalnego parcia, ale nie przypomnę sobie czasu... pamiętam że nie był to krótki czas.
.
  • Odpowiedz

ECO74

  2011-06-25, 19:36:07
Nowy użytkownik
#11
Opinie na temat szybkiego schładzania są podzielone a co do kontrolowanej atmosfery klienci robili próby z mizernym skutkiem być może zły skład bo robiono tak jak na jabłko pekińska to trudny temat co roku inaczej się przechowuje może to kwestia odpowiednich procedur na plantacji
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-25, 19:55:11
Top użytkownik
#12
powiem szczerze, nigdy nie robiłem KA ale dopytam o te dane bo klient miał taką, gdybym zapomniał to przypomnij się we wtorek
.
  • Odpowiedz

ECO74

  2011-06-25, 21:00:00
Nowy użytkownik
#13
Ok
  • Odpowiedz

llort

  2011-06-25, 21:20:52
Zaawansowany użytkownik
#14
Świnie zbyt szybko schłodzone są zbyt czerwone.AS by napisał że takie porady są płatne Smile I popieram jego tok myślenia.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

  2011-06-26, 05:58:44
Top użytkownik
#15
Jesteś za cienki by udzielać płatnych porad, szczegółnie gdy w temacie pekinki piszesz o świniach...
.
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa