Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wymiana układu chłodniczego

2 Odpowiedzi, 2872 Wyświetleń

jacek 64

2011-11-17, 20:18:18
Zaawansowany użytkownik
Witam . Jestem początkującym chłodniarzem . Do tej pory mam kilka lat doswiadczeń w klimatyzacji. Mam następujący temat . Klient ma stary układ chłodniczy na R22. Dane starego układu to : komora 2x2x2,5 m temp. 4 stC . Dane spisane z układu Firma KOMA Zestaw T42-LE-200H/M-EW , Agregat MT22JC 4VE. Ponieważ stary układ pracuje na R22. Klient chce wymienić na nowy. Dowiedziałem się że istniejący układ jest przewymiarowany . Zbyt duże urządzenie jak na potrzeby ( załadunek komory : 20- 30 kG jaj. Ciasto, 30kg sera). Mam dylemat ? czy proponować klientowi wymianę czynnika na inny ( jaki ?) + wymianę oleju, filtrów itp. Czy tez zaproponować nowy agregat na nowym czynniku ale zostawić stary parownik który może być za duży dla nowego agregatu , i nie wiem czy go "pociągnie" Czy też trzecia wersję wszystko wymienić na nowe ? To znaczy , skraplacz, parownik, zawór, sterowanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-17, 20:21:59 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

awax

2011-11-17, 20:26:08
Top użytkownik
Witam
Zaproponuj opcjonalnie wszystkie trzy opcje.1 wymiana czynnika na zamiennik np R419, 2.wymiana czynnika na R 407 lub 404 z wymianą oleju płukaniem i ewentualną wymianą zaworu , 3 wymiana sprężarki płukanie zawór.Oczywiście w każdej opcji filtr do wymiany.Nie upierałbym się przy wymianie parownika (chłodnicy)
Niech Klient wybierze.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa