Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia piekarnia-wydłużona fermentacja

4 Odpowiedzi, 4583 Wyświetleń

miglanc

2012-01-14, 08:29:56
Nowy użytkownik
witam wszystkich

nie mam doświadczenia w budowaniu chłodni -jestem piekarzem który lubi majsterkować i który prosi o pomoc

potrzebna jest chłodnia do ciasta ,gotowe wyroby w tym przypadku ciasto uformowane w kęsy chleba czy bułki,
muszą przeleżeć w warunkach ciasto jest surowe do odpieku
temp.od 2-4 stopni
wymagania to system chłodzenie który nie bedzie powodował ,,skórzenia,,ciasta one po prostu obsycha pod wpływem przepływu powietrza
a i jeszcze mój pomysł -wiadomo prąd drogi więc kąbinuję tak aby czerpać chłód z zewnątrz i wtłaczać do środka chłodni,oczywiście potrzebne będą filtry,wentylatory,termostaty aby to działało
chłodnia ma stać na zewnątrz pod dachem wymiary to 3m na 2m wysokość 2.1m
poradzcie z czego to zbudować jaką izolację i jakiej mocy,typ agregatu,itp.
z góry dziękują Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-14, 08:31:04 przez miglanc.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-01-14, 21:02:36
Zaawansowany użytkownik
Chcesz zbudować chłodnię , czy wystawiać na zewnątrz, żeby się schłodziło ? Jak będziesz miał minus 20 na zewnątrz to podgrzejesz powietrze i uzykasz +4. Ale jak będziesz miał +10 to tylko chłodnia cię ratuje. Na tym forum masz mnóstwo podpowiedzi jak zbudować ściany chłodni. Sam układ chłodniczy zleć fachowcom .
  • Odpowiedz

miglanc

2012-01-15, 08:42:09
Nowy użytkownik
mg i awax dziękuję za błyskotliwe odpowiedzi,rozumiem że na miarę waszych możliwości. Big Grin
jacek 64 jasnę że nie zbuduję instalacji sam ale chciałbym firmie która mi serwisuję urządzenia powiedzieć jak to ma mniej więcej to ma wyglądać .
co do tego oczym pisałem że chcę czerpać powietrze z zewnątrz ,to tylko przy odpowiednich warunkach tzn temp.na zewnątrz bliska zakładanej wewnątrz.instalacja musi być przygotowana na 100 % powierzchni chłodni

co do instalacji chłodniczej czy grawitacja którą założył bym np.na suficie dała by radę czy musi być ruch powietrza.pytam ze względu na to ,,obsychanie ciasta,,
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-15, 09:14:58
Top użytkownik
R12 .llort itp.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa