Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Bardzo proszę o poradę

30 Odpowiedzi, 27030 Wyświetleń
1 2 Dalej

masterman

2014-01-13, 12:08:12
Nowy użytkownik
Witam.
Jestem tu nowy a sprowadza mnie na to forum pewien problem.

Mam małą serwerownie i muszę w niej założyć klimatyzację. Wychodzi, że powinna być o mocy 5kW.
Zaprosiłem pewnego pana, który to zaproponował mi dwa rozwiązania. Jedno to Samsung(model nie istotny) a drugie zdecydowanie tańsze to Sunico BSRU18.
Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tymi sprzętami? To Sunico podobno chłodzi do -18stopni, szukałem w necie ale nie mogę nic na ten temat znaleźć.

Mam katalog Sunico na 2013 rok i w nim nigdzie nie ma informacji odnośnie temperatury pracy a w sumie to mnie najbardziej interesuje.

Bardzo proszę o jakies onformacje.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-01-13, 20:07:09
Top użytkownik
Może z doświadczenia wie że da rade chłodzić do -18C zanim go elektronika wyłączy!Katalogowo bardzo mało klimatyzacji Inverterowych pracuje w funkcji chłodzenia poniżej -15C!
Poproś go żeby ci założył on/off z zestawem zimowym!Będzie chulała cały rok i jeszcze 1000 pln zaoszczędzisz!Smile
  • Odpowiedz

irroda

2014-01-14, 18:30:33
Zaawansowany użytkownik
sunico - on/offy proste i nie do zdarcia , a te serwerownia wewnątrz budynku czy ma jedną ścianę zewnętrzną ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-14, 19:25:18
Top użytkownik
Moc to jedna sprawa.A zapewne mając serwerownie to wiesz jaka powinna być w niej wilgotność.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2014-01-15, 07:45:41
Top użytkownik
A co to jest wilgotność?
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-15, 09:14:58
Top użytkownik
40 % .reszta to woda .
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-01-15, 19:28:26
Moderator
barbie napisał(a):40 % .reszta to woda .
wagowo czy objętościowo?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-16, 21:25:43
Top użytkownik
awax miałeś na myśli procesory?
  • Odpowiedz

masterman

2014-01-17, 12:53:22
Nowy użytkownik
Bardzo mi się podoba to forum.
Siedem ospowiedzi i żadna na temat. Nie pytałem o poziom wilgotności w serwerowni tylko o samo urządzenie Sunico.
To jest bardzo mała serwerownia wewnątrz budynku, bez ścian zewnętrznych. Gdyby było inaczej zwyczajnie otworzyłbym okno i tyle.
Klimatyzacja ma mieć 5 kW bo MOŻE kiedyś serwerownia urośnie.

A wracając do tematu nikt nic nie wie o konkretnym modelu klimy? Interesowało mnie tylko czy ona faktycznie potrafi chłodzić w minusowej temp. na zewnątrz, nic więcej.

Co do urządzeń on/off pan powiedział, że już nie montują ze względu na jakąś dyrektywę unijną.
  • Odpowiedz

JarekM

2014-01-17, 13:04:31
Nowy użytkownik
Sunico BSRU18 ja bym to założył, koniecznie z zestawem zimowym Jeżeli jest to ważna serwerownia należy urządzenie zdublować na wypadek awarii Przy suchym powietrzu jakie jest w serwerowniach spada wydajność chłodzenia.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-01-17, 13:50:27
Zaawansowany użytkownik
a jednostka zew. będzie zamontowana na zew budynku czy np. garaż podziemny???? jeżeli na zewnątrz to jest SINCAIR nowa edycja, system całoroczny, taca podgrzewana co jest bardzo istotnym aspektem w naszym klimacie. Parametry pracy ma do -20 POZDRAWIAM.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-17, 13:58:33
Top użytkownik
Zubadan ma do -25C oraz 5 lat gwarancji Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

awax

2014-01-17, 16:10:36
Top użytkownik
Mogę zamówić w Chinach taki o dowolnej nazwie i z dokumentacją podającą,że pracuje do minus 97 C.
Poza grzałką i ewentualnie regulacją wentylatora skraplacza wszystkie splity niewiele się różnią i tylko poczuciu humoru importera zawdzieczamy co wpisał w DTR ce.
Jarek,dlaczego wydajność klimatyzatora maleje gdy wilgotność w serwerowni jest niższa???
  • Odpowiedz

MarioO

2014-01-17, 16:28:00
Zaawansowany użytkownik
Masz rację To tak jak szał w tv z Hz dochodzi już do chyba 800Hz Gdzie rzeczywiste odświeżanie taki max maxów to 120HZ Tak samo jest z klimą Ciekawe kiedy producenci klimatyzatorów zaczną krzyczeć o DOŻYWOTNIEJ GWARANCJI hehe a ty sie martw monterze bo przecież do kogo w pierwszej kolejności zadzwoni klient?
  • Odpowiedz

masterman

2014-01-17, 19:57:38
Nowy użytkownik
Facet nic nie wspominał o zestawie zimowym dlatego też pytałem czy sama klima potrafi chodzic aż do tych -18.
Szkoda,że nikt nie potrafi odpowiedzieć.
Podpowiedzcie w takim razie gdzie można takie informacje znaleźć skoro producent w katalogu ich nie podaje.
Draze ten temat bo zastanowila mnie cena tzn około 2400 za urządzenie inverterowe i to działające w takim zakresie temperatur?
Przy czym Samsung oferowany jako drugi był znacznie drożdży.

Klima-cool właśnie jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz budynku dlatego zależy mi aby to działało też zimą.
Wiesz może ile kosztuje ten sincair o którym piszesz?
Wolałbym zainwestować w coś sprawdzonego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-17, 20:59:42
Top użytkownik
Jarek,dlaczego wydajność klimatyzatora maleje gdy wilgotność w serwerowni jest niższa???[/quoteJarek to wie.Gdyby nie wiedział to zapewne o tym by nie pisał.awax istnieje pojęcie przenikliwości.Zastanawiam się czy robisz sobie jaja?Istnieją regulatory wilgotności poprawiające wymianę ciepła.Odnośnie klimatyzatorów zamów je w tej specyfikacji.Zarobię kasę a Ty będziesz gwarantem wirtualnego wykonania.Poza grzałką i ewentualnie regulacją wentylatora skraplacza wszystkie splity niewiele się różnią i tylko poczuciu humoru importera zawdzieczamy co wpisał w DTR ce.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-01-19, 16:29:29
Użytkownik
masterman napisał(a):Facet nic nie wspominał o zestawie zimowym dlatego też pytałem czy sama klima potrafi chodzic aż do tych -18.

Klima-cool właśnie jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz budynku dlatego zależy mi aby to działało też zimą.
Wiesz może ile kosztuje ten sincair o którym piszesz?
Wolałbym zainwestować w coś sprawdzonego.

Obecny model Sinclaira [Matrix] ma katalogowo chłodzenie do -15*C a grzanie do -20*C, a jego cena katalogowa z 2013 to 1459 USD netto Inwerter 5kW.
W starszej ofercie występował model Polar z takimi samymi parametrami ale wmiarowo różniły się jednostki zewnętrzne - Polar mniejszy bo dwuwarstwowy skraplacz.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-13, 08:04:09
Top użytkownik
awax napisał(a):Mogę zamówić w Chinach taki o dowolnej nazwie i z dokumentacją podającą,że pracuje do minus 97 C.
Poza grzałką i ewentualnie regulacją wentylatora skraplacza wszystkie splity niewiele się różnią i tylko poczuciu humoru importera zawdzieczamy co wpisał w DTR ce.
Możesz zamówić co chcesz ... no ale -97C :lol: mi by wystarczyło na chłodzeniu do -30C.
Importerzy boją się rozpisać w service manualu choć kiedyś wychwyciłem błyskotliwy tekst "zadzwoń do serwisu".
  • Odpowiedz

gadget

2014-02-13, 09:23:52
Zaawansowany użytkownik
Większość inwerterów chłodzi do -10 a są nawet modele że do 0. Przez ostatnie kilka lat większość serwisantów przekonała się o tym na własnej skórze. Pamiętam też przerażonego informatyka jak wyłączyły mu się obie klimy na raz a przecież on ma FUJITSU ! Można oszukać elektronikę co do temperatury ale jak regulować wentylator ? Prawdopodobnie jest tam BLDC. Poszukaj sobie na forum temat wielokrotnie wałkowany. Konkludując proponuję Pana wysłać na szkolenie może się dowie jakie warunki powinien spełniać klimatyzator do serwerowni. A druga sprawa to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji nie jest dobrym pomysłem.

ps samsung nie działa przy minus 10-15 stopniach zależy jaki model.
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-13, 10:34:58
Zaawansowany użytkownik
gadget napisał(a):A druga sprawa  to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji    nie jest dobrym pomysłem.
Podcieraniem jest już zamontowanie zwykłego klimatyzatora w serwerowni. No chyba że jest to "serwerownia" czy dwa trzy pecety i UPS. Wtedy wystarczy jak pani Krysia ruszy sukienką lub otworzy okno...
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-13, 12:59:27
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
gadget napisał(a):A druga sprawa  to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji    nie jest dobrym pomysłem.
Podcieraniem jest już zamontowanie zwykłego klimatyzatora w serwerowni. No chyba że jest to "serwerownia" czy dwa trzy pecety i UPS. Wtedy wystarczy jak pani Krysia ruszy sukienką lub otworzy okno...
Na 100% serwerowni które serwisujemy tylko z 10% posiadały okna - czemu?
Bo to serwerownie Big Grin

Klimatyzator do serwerowni ma pracować cały rok w funkcji chłodzenia .
Ciekawi mnie to kiedy ktoś określi w wymogach pracę na chłodzeniu przy temp. zewnętrznej -15/-25/-30C .

Czemu tak jest ?
a) bo sprzęt drogi i nie ma na to budżetu ?
b) bo 95% produktów komfortu nie spełniło by tych warunków ?
c) ponieważ ktoś kto opisuje warunki już wcześniej ustalił co chce kupić z kimś co je chce sprzedać.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-13, 18:37:35
Top użytkownik
http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzac...erwerowni/
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-14, 09:29:11
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzac...erwerowni/
Dobr artykuł choć brakuje danych dotyczących wydajności całkowitej oraz informacji gdzie autor konkretnie
wskazuje jakie urządzenia są dedykowane do serwerowni.
... a to że "inwertery" są teraz tańsze nie oznacza wcale że są odpowiednie do serwerowni ponieważ nadal 95% klimatyzacji typu split to zwykłe klimatyzatory komfortu do schładzania i dogrzewania się w okresach przejściowych.
Pytanie :
Ile klimatyzatorów inwerterowych typu split wam znanych w trybie chłodzenia pracuje przy
temperaturach zewnętrznych -25C i jest to zapisane przez producenta w karcie katalogowej urządzenia
(bez konieczności żadnej dodatkowej ingerencji serwisowej) ????
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-14, 18:08:52
Top użytkownik
Zacznijmy od pytania czy schładzalniki są przystosowane do obsługi serwerowni o wartości milionów złotych?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-14, 21:49:40
Moderator
klimatolog napisał(a):Zacznijmy od pytania czy schładzalniki są przystosowane do obsługi serwerowni o wartości milionów złotych?
A później zapytamy czy te same schładzalniki są przystosowane do serwerowni o wartości sprzętu równej temu schładzalnikowi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa