Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia?

39 Odpowiedzi, 33275 Wyświetleń
1 2 Dalej

eryk_wiking

2012-03-11, 19:39:12
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Macie jakiś sposób na zdjęcie elektrozaworu, który się zagotował i stopiony plastik wlał się pomiędzy trzpień i elektrozawór?
Ciąć? Palnikiem grzać? Kluczem pie****ć? Narazie zalałem olejem i licze żę jakoś go jutro wyszarpię.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-11, 19:41:04
Top użytkownik
opalarka .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 20:04:19
Top użytkownik
Z doświadczenia wiem że aby nie wracać do tematu to najlepiej wymienić komplet. Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 20:46:34
Top użytkownik
heh, jak rzadko ale popieram mentora.
.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-11, 20:50:29
Zaawansowany użytkownik
Z chęcią, bo to najszybsza opcja, ale klient jest "trudny".
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 21:01:52
Top użytkownik
Niestety niie pomogę Ci... nigdy nie miałem podobnego problemu Wink
.
  • Odpowiedz

mg

2012-03-11, 21:10:04
Top użytkownik
Uszczelnienia wyglądają podobnie jak cewka, sprężyna prawdopodobnie straciła swoje właściwości...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 21:13:18
Top użytkownik
Ja zrobił bym tak.Oczywiście wymienię tylko cewkę ale nie daję gwarancji.A opalarka tylko utrwali cewkę w rdzeniu i uszkodzi serwomechanizm cewki Smile Smile o ile już nie jest uszkodzony.Zawsze trzeba likwidować przyczyny a nie skutki.Wracając wiele kilometrów nauczy ciebie diagnozowania Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-11, 21:28:47
Zaawansowany użytkownik
Mentor - ja to wiem, Ty to wiesz, ale klient traktuje jakie kolwiek naprawy jak próbę gwałtu jego portwela i rodziny na 5 pokoleń do przodu i wstecz. Olał bym go ciepłym moczem, ale potem będzie mi zad obgadywał, że dupa a nie serwisant.
Do gościa mam 5 minut pieszo, więc daleko nie jest Wink, tylko czekam na cewkę.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 22:00:36
Top użytkownik
To on jest uzależniony od ciebie a nie ty od niego.Zawsze może wezwać serwis za pomocą przeglądarki internetowej.Kto jest panem? Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-03-12, 07:06:29
Top użytkownik
Może podaj mu koszt wymiany całego zaworu i koszt wymiany cewki plus ilość godzin jej demontażu x roboczogodzina .
Myślę,że nnowy zawór wyjdzie taniej.Klient nisko wycenia Twój czas pracy.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-12, 16:23:49
Top użytkownik
powodem stopienia cewki jest zwykle brak przepływu czynnika przy włączonym zasilaniu cewki .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-12, 17:17:13
Top użytkownik
Barbie a co jest powodem przy zaworach normalnie otwartych?

Tom Peters
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-12, 20:57:20
Zaawansowany użytkownik
Cewka zdjęta.
Rozwaliłem całą obudowę z plastiku, rozgiołem blaszki i rdzeń stopiony powoli ukruszyłem i puściło.
Od tej pory u "sąsiada i innych znajomych" robię jak u obcego, bo jak by się coś nie udało to było by na mnie. Przynajmniej nauczka na przyszłość pozostała Wink
  • Odpowiedz

awax

2012-03-12, 21:10:10
Top użytkownik
Ciekawe ile czasu Ci to zajęło i jak rozliczyłeś ten czas pracy?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-12, 21:14:58
Top użytkownik
Jestem ciekaw czy trzpień nie dostał i ile pożyje.

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-03-12, 21:23:41
Top użytkownik
dwa płaskie śrubokręty wbite pomiędzy cewkę i korpus zaworu i podważać. jeśli coś takiego nie pomogło -to tylko wymiana kompletu. jeśli wtopine ,tak, że siłowo -śrubokrętowo nie da się wyrwać -to i środek raczej potopiony.

jeśli nie zejdzie cała cewka po "łagodnej lub mniej łagodnej persfazji" -to 90% szans, że bebechy zniszczone. wymiana samej cewki -typu "amputacji po kawałku" to czas więcej wart niż nowy zawór. i prawie pewne, że po takiej naprawie będzie źle. cóż da nowa cewka -jeśli trzpień został zapieczony -lub bez uszczelnień...
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-12, 21:31:40
Zaawansowany użytkownik
Awax
45 minut wiertarką z wiertłem 3mm i dziobania śrubokrętem
cena detal. cewki i robocizna taka sama jak wartość cewki.
Mentor
Gościu nie chce nic dokładać, bo za 3 miesiące zamyka budę i wymiana kompletu była zbyt droga i już porzuciłem asertywność i zmieniłęm samą cewke. Gwarancji na nic nie dałem, bo instalacja jest partyzacka.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-12, 21:35:08
Zaawansowany użytkownik
Wit
Do przetłoczenia na trzpieniu dostało się troche stopionego plastiku i to trzymało. Nie chciałem się szarpać na siłę, ze względu na to żę mało miejscai ryzyko pozaginania i pourywania.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-12, 21:42:05
Top użytkownik
jakiej firmy była cewka ? .
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-12, 21:44:41
Zaawansowany użytkownik
Danfoss
  • Odpowiedz

wit

2012-03-12, 21:50:50
Top użytkownik
dwa płaskie śrubokręty powinny takie coś wyważyć.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-14, 21:47:27
Top użytkownik
Wyważając coś z reguły tworzymy dżwignie.Za pomocą jej mamy wpływ na jakiś element .Powinno brzmi dwuznacznie.A powód kłopotów nadal nie znany.

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-03-15, 07:09:36
Top użytkownik
wit napisał(a):dwa płaskie śrubokręty powinny takie coś wyważyć.

Dokładnie,czasami może uszkodzić głowicę zaworu ,ale powinno wyważyć
Przy większej ilości czynnika w układzie trochę to ryzykowne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-15, 07:10:27 przez awax.)
  • Odpowiedz

Bock

2012-03-15, 21:46:09
Zaawansowany użytkownik
zgadza się tym bardziej że trzpienie elektrozaworów też lubią pękać, najlepiej przed taką operacja z podważaniem odessać czynnik a potem azotem sprawdzić na krótkim odcinku czy szczelne to jeszcze będzie ja wymieniam całość tak jest bezpieczniej!
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa