Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kielicharki!

102 Odpowiedzi, 101759 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

AKTIMAR

2012-04-02, 06:15:33
Użytkownik
Dzięki za podpowiedz planowałem zakup nowej tej CPS-a ale nie wiedziałem że są kamienie do dziadkowych.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-02, 20:10:46
Top użytkownik
Owszem są ale podczas montaży w instalacjach morskich nie dają rady z powodu grubszych ścianek Wink Dziadkową za szybko ją nazwano z powodu sentymentów. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2012-04-02, 23:01:43
Użytkownik
Jeżeli nie da rady to zakupię tą CPS.
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-06, 18:14:12
Nowy użytkownik
Od lat pracuję na Dziadkowej próbowałem też listwowych , bez porównania dziadkowa jest naprawdę niezawodna, i wszędzie można nią dojść a z listwowymi różnie bywa
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-07, 07:46:17
Użytkownik
Ja miałem kielicharkę tzn dalej mam tylko, że zepsutą. Kielicharka firmy CPS kupiona w Popularnej taka z listwą ze sprzęgłem i kluczem. Kielich robi bardzo dobry ale korpus jej jest chyba z aluminium i po jednym sezonie zerwał się w niej gwint. Ma sprzęgło także nie przekręcałem jej ponad siłę. Używam dziadkowej od nie dawna i jest z nią trochę taniec ale łatwy dostęp w każde miejsce i widac od razu, że solidny materiał.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-07, 08:04:48
Top użytkownik
Witam

Używam na co dzien dziadkowej. Ostatnio chciałem dokupić kielicharkę VALUE ze sprzęgłem, żeby mieć awaryjną. Przysłali mi przez pomyłkę zwykłą uniwersalną. Okazało się że te ze sprzęgłem wycofali ze względu na awaryjność tego sprzęgła a nie wycofali z oferty. Spróbowałem przy okazji wykonać kielich. Powiem Wam że na obrazku wygląda na małą poręczną. W rzeczywistości jest ciężka i nie wygodna do pracy. Dzięki uprzejmości firmy Brasner wymienili mi na dziadkową za dopłatą różnicy w kwocie. Wolę jednak zapłacić więcej i wygodniej pracować. Miałem dziadkową i powiem to co inni że kto raz miał do czynienia z nią nie zamieni na inną.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

łysy45

2012-04-07, 08:09:24
Użytkownik
Używam od roku tą VALUE ze sprzęgłem jest w porządku
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-07, 09:50:14
Zaawansowany użytkownik
Kolega ma od ponad roku i też jest OK... mnie ona bardzo odpowiada, nie mam i nie miałem dziadkowej do porównania... walczę CPSem i też nie narzekam Smile
NO
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-04-07, 09:53:13
Top użytkownik
łysy45 napisał(a):Używam od roku tą VALUE ze sprzęgłem jest w porządku
Witam

Przeszedłeś z dziadkowej na nią? Nie wiem jak z bliska wygląda ten model ze sprzęgłem, na pewno ma listwę zaciskową mniejszą. Dedykowany jest głównie do instalacji chłodniczych. Nie podobało mi się umieszczanie rurki w zacisku. Ciężar narzędzia jest duży. Samo narzędzie robi wrażenie solidnie wykonanego z porządnego materiału. Mimośrodowa głowica na łożyskach. Jednak brak sprzęgła przy uniwersalnych kielicharkach uważam za dużą wadę.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-07, 11:34:02
Top użytkownik
Myślę,że należałoby rozróżnić i podzielić kielicharki na rozwalcarki i roztłaczarki.
Jaką wybrać zależy od tego do jakich celów jest nam potrzebna.chodzi o rodzaj rur,średnice,grubość ścianki,dostęp itp
W praktyce wygrywają dziadkowe
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-07, 15:17:02
Nowy użytkownik
Na rynku jest wiele kielicharek ale nawet te nowoczesne kielicharki aku nie dorównują dziadkowej gruszce
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 16:02:04
Top użytkownik
Torba25 napisał(a):Na rynku jest wiele kielicharek ale nawet te nowoczesne kielicharki aku nie dorównują dziadkowej gruszce
A jak to jest kiedy mamy do czynienia gdzie zakres dziadkowej nie dotyczy?Są przecież kielichy większe.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 16:02:04
Top użytkownik
Torba25 napisał(a):Na rynku jest wiele kielicharek ale nawet te nowoczesne kielicharki aku nie dorównują dziadkowej gruszce
A jak to jest kiedy mamy do czynienia gdzie zakres dziadkowej nie dotyczy?Są przecież kielichy większe.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-08, 15:04:33
Nowy użytkownik
Przy większych kielichach stosuje się po prostu inną kielicharkę o większym zakresie takie sytuacje zdarzają się przy dużych układach przemysłowych np fi 35 fi 50 dziwi mnie to że o tym nie wiedziałeś
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 15:09:34
Top użytkownik
A mnie dziwi to że nie zrozumiałeś tego co napisałem powyżej Smile
Podaj przykład połączenia kielichowego 50 mm.Najlepiej zdjęcie.Pośmiejemy się wspólnie Big Grin

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-08, 15:19:00 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-08, 15:57:03
Top użytkownik
Torba z tych załączonych reklam wynika,że zajmujesz się również hydrauliką i tam może kołnierz na 50 tce by się sprawdził,w chłodnictwie nie spotkałem nigdy takiego.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 18:12:34
Top użytkownik
28mm to max z jakim się spotkałem w chłodnictwie.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-11, 03:31:31
Nowy użytkownik
Dokładnie 28 to maks widzę że bardzo się poruszyliście To była typowa prowokacja jesli kogoś uraziłem to przepraszam MENTOR12 i AWAX jesteście czujni brawo
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2016-05-23, 21:05:33
Zaawansowany użytkownik
odgrzewam kotleta
Gdzie kupić porządną kielicharkę dziadkową / gruszkę
Kupiłem 5 lat temu niby dziadkową i stożki które formują rurkę miedzianą mają wżery, a były czyszczone oliwione, a rurka pozbawiana zadziorów z miedzi
  • Odpowiedz

zhu.agmet

2016-05-25, 11:52:08
Nowy użytkownik
eryk_wiking napisał(a):odgrzewam kotleta
Gdzie kupić porządną kielicharkę dziadkową / gruszkę
Kupiłem 5 lat temu niby dziadkową i stożki które formują rurkę miedzianą mają wżery, a były czyszczone oliwione, a rurka pozbawiana zadziorów z miedzi

Mam w magazynie ostatnią sztukę z kpl. kamieni calowych. Nie jest to oryginalna gruszka i z tego co mi wiadomo chyba już nie ma nowych oryginalnych. Tą co mam to sprzedałem kilka sztuk w zeszłym roku i nie miałem żadnych zwrotów ani reklamacji.
Cena: 500 zł netto.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-25, 12:36:12
Top użytkownik
zrób poproszę zdjęcie z chęcią zobaczę jak teraz wyglądają nowe rozwalcowywarki tgz "gruszki dziadkowe" Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

zhu.agmet

2016-05-25, 12:50:59
Nowy użytkownik
http://sklep.agmet.cc.pl/kielicharki-roz...dkowa.html
Dwa pierwsze zdjęcia są z przed kilku lat - oryginalne.
Dwa ostatnie to są te, które mam aktualnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-25, 12:52:51 przez zhu.agmet.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-25, 18:12:51
Top użytkownik
Witam
Nie trzeba w nich dbac o stożki walcujące bo są na stałe... Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2016-05-25, 19:06:14
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam
Nie trzeba w nich dbac o stożki walcujące bo są na stałe... Big Grin

Pozdrawiam

Prawda z życia wzięta. Smile
,,STOŻKI WALCUJĄCE" Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-25, 19:13:02 przez mg.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2016-05-26, 16:35:46
Zaawansowany użytkownik
Wychodzę z założenia "jak dbasz tak masz" Smile
Prztrzymasz mi tą kielicharke do środy?
Bez kamieni (mam dwa komplety) sprzedawane?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa