Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

koszty utrzymania mroźni

5 Odpowiedzi, 6941 Wyświetleń

savitar7

2012-05-09, 08:03:47
Nowy użytkownik
Witam,

jestem zupełnie zielony w tym temacie, dopiero zaczynam biznes związany z produktami mrożonymi i mam pytanie odnośnie porównania kosztów utrzymania powierzchni mroźnej.

Pierwsza alternatywa to wynajem tej powierzchni od innej firmy. Mam ofertę 20m2 (pewnie 50-60m3) - 2000zł/mc

Druga alternatywa to postawienie mroźni z płyt obornickich w pomieszczeniu, które posiadam. Potrzebuję bardziej powierzchnię niż objętość, więc byłoby 20m2 - 40m3 (wysokość 2m). Konstrukcja łatwo rozbieralna - pomieszczenie wynajmowane. Samo pomieszczenie mroźne jestem w stanie zrobić we własnym zakresie wg wytycznych - grubość płyty, łączenia.
Do tego kupno agregatu - nie mam zielonego pojęcia jakiego (marka, moc, funkcje), oczywiście najlepiej używany (cena).
Do tego fachowe podłączenie i uruchomienie agregatu.

Pytanie do doświadczonych osób jest następujące: ile może kosztować powyższa inwestycja (rząd wielkości) oraz jakie koszty miesięczne generuje utrzymanie takiej mroźni?

Przykład: jeżeli postawienie takiej mroźni zamknie się w 10000zł a późniejsze wydatki na prąd wynoszą np.500zł miesięcznie to opłaca się bardziej niż wynajem w firmie zewnętrznej.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-09, 08:39:10
Top użytkownik
Mroźnie są drogie bo musisz miec plyte z rdzeniem poliuretanowym min 100mm,podłoge z płyt plus nawierzchnie ktora nie bedzie sie wgniatac.Dobre drzwi z grzałkami (min 2000pln).To wszystko musi byc zmontowane tak zeby nie bylo mostkow cieplnych bo bedzie Ci przemarzac.Do tego duza dobra chłodnica i agregat.
Czym lepiej wykonasz komora tym mniej bedziesz mial strat i mniej za prad!
Ciezko zrobic mroznie systemem gospodarczym!
Moze w 20000tys by Ci sie udalo?
Wszystko jest kwestia jaki okres amortyzacji chcesz przyjac - 5 - 10 - 15 lat?
Płacisz czynsz i nic cie nie obchodzi:utrzymanie,awarie,serwis itp.
Trudno doradzic dokladnie ale za dwuletni czynsz bedziesz miał dobra mroznie!Smile
Powodzenia!
Robert

Daj jakies firmie to Ci wycene zrobi za darmo takiej mrozni.
  • Odpowiedz

wit

2012-05-09, 14:04:38
Top użytkownik
100mm poliuretan na mroźnię to skromnie...
jak jest pomieszczenie.... to reszta nie tak drogo -ale kilka zł wyjdzie.... i eksploatacja i prąd też kosztują

-a jak się nie ma pojęcia -cóż mroźnia nawet mała to nie lodówka -na początku trzeba się liczyć z awariami... i obsługa... a jeśli pomieszczenie wynajęte -to kiedyś rozebrać to też koszt. przenieść gdzie indziej -to jak zbudować od początku...
budowa mroźni ma sens jeśli ładnych kilka latek popracuje i pozarabia na siebie. jeśli działalność na rok czy trzy -lepiej wynajmij powierzchnię. jak na 10 i więcej -buduj własną.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-10, 14:55:10
Top użytkownik
min napislem 100mm
znalem takich co robili z 100mm steropianu!Wink
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-10, 20:25:18
Top użytkownik
Najdroższym kosztem jest koszt złego doboru urządzenia Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa